TVRTKA FLAMMIFER

ONI BAŠ SVAKO VOZILO MOGU PRETVORITI U VATROGASNO Tvrtka iz Ozlja znanjem i strojevima u nadogradnji vatrogasnih vozila već se dokazala na tržištu

Hrvatska je
 Robert Fajt / CROPIX

U gotovo 25 godina tvrtka Flammifer u Ozlju od namjenske proizvodnje u ratnim uvjetima prerasla je u respektabilnu tvrtku sa 60 zaposlenih, vlastitim projektantskim rješenjima, modernim strojevima za obradu metala. Poseban dio njihova proizvodnog programa čini oprema za vatrogastvo, prije svega nadogradnje za zapovjedna, laka navalna vozila, brza vozila, ali i teške cisterne.

Zato je tvrtka Flammifer jedan od važnih sudionika konferencije Jutarnjeg lista “Požari u Hrvatskoj, obrana i prevencija” koja će se 15. studenog održati u Laubi.

- I ova godina pokazala je da je Hrvatska izložena opasnostima od požara i postoji potreba za obnovom voznog parka i tu vidimo svoju priliku kao hrvatski proizvođač - kaže nam diplomirani inženjer strojarstva Goran Žugec, direktor Flammifera. U halama tvrtke vrijedni radnici upravo dovršavaju vatrogasno vozilo koje će u subotu 11. studenog predati vatrogasnoj zajednici zajednice Pisarovina na MAN-ovu podvozju.

Robert Fajt / CROPIX

Usluge servisa

Majstori iz Ozlja u stanju su preraditi u vatrogasno vozilo svako podvozje prema željama naručitelja. Dodana vrijednost vatrogasne opreme koju isporučuje hrvatska tvrtka je što kupac dobiva opremu koja zadovoljava sve kriterije kao i oprema iz inozemstva, ali što im ozaljska tvrtka nudi i servisne usluge. Flammifer ima i vlastiti projektni ured gdje se kompjutorski modeliraju nadogradnje vatrogasnih vozila, ali i novi proizvodi iz njihova proizvodnog programa. Flammifer se u nadogradnji vatrogasnih vozila svih namjena već dokazao na tržištu.

Svojim znanjem i strojevima u stanju su napraviti sve iz čelika, inoksa i aluminija, a svakom kupcu pristupaju individualno i kreiraju proizvod prema njegovim željama. Agregati, pumpe, spremnici opreme, sve to nadogradit će na podvozje kako bi vatrogasci na intervenciji imali svu potrebnu opremu.

Posebno dojmljiv je višenamjenski kontejner za navlakač kakav se radi za potrebe Ureda za hitne intervencije grada Zagreba. Kutije posložene poput Lego kockica, alu kazete za opremu, sve to može se dopremiti u kratkom roku cestom i zrakom u slučaju potrebe. Otišli su u Ozlju i korak dalje pa prepoznali da je vatrogascima koji danima borave na požarištu potrebno osigurati mobilni sanitarni čvor, kupaonicu, kuhinju. I sve to smjestili su u kontejner koji se može dopremiti na požarište.

Robert Fajt / CROPIX

Novi proizvodi

Dok obilazimo pogon, inženjer Žugec ponosno pokazuje nove proizvode iz njihova proizvodnog programa razvijene iz strasti prema stvaranju i kreativnosti u funkciji pomoći spasilačkim službama, gospodarstvu. Jedan od tih proizvoda je i aluminijska brodica za spašavanje. Brodica je opremljena s dvije pramčane ograde koje služe za lakši ulazak osoba, a ima i poprečne klupe za sjedenje. Kako je nastala, Goran Žugec nam pojašnjava:

- Analizirajući iskustva iz poplave u Gunji, uvidjeli smo da klasični gumeni čamci nisu najbolji za spašavanje stanovništva u poplavljenim područjima pa smo razmišljali što bi mogli napraviti. S obzirom na to da radimo s aluminijem napravili smo vlastitu konstrukciju čamca za spašavanje - kaže nam direktor Flammifera. Ovo je samo dio “vodnog” programa ozaljske tvrtke jer su projektirali i proizveli čamac-kosilicu namijenjen za čišćenje i održavanje rekreativnih vodenih površina, ribnjaka, jezera, kanala i plovnih putova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:48