MINISTAR POD PRITISKOM

OPORBENI UDAR NA MARIĆA U pripremi tri scenarija nakon novih detalja o kreditu Agrokoru, dva bi se odvijala kroz Sabor, treći bi bio nešto sasvim novo

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Nakon što su mediji objavili nove informacije koje pokazuju da je HBOR-ova analiza kreditnog rizika Agrokora u prosincu prošle godine pokazala kako je koncern nelikvidan i kao takav predstavlja rizik za tvrtke kojima je HBOR dao kredit u iznosu od 48,3 milijuna eura, oporba je još jednom zatražila odgovornost Zdravka Marića, ministra financija, ali i premijera Andreja Plenkovića.

Tjednik Nacional je, naime, objavio tajnu kreditnu analizu HBOR-a koja je pokazala da su Jamnica, Ledo, Zvijezda i PIK Vrbovec relativno kvalitetne tvrtke, ali su previše kreditno, jamstveno i poslovno izložene prema koncernu Agrokor čiji je “rejting konsolidiranih revidiranih izvješća za 2015. nedovoljno kvalitetan”.

Novo svjetlo

U Klubu SDP-ovih saborskih zastupnika trenutačno se razmatraju tri moguće političke reakcije na informacije po kojima je ministar financija Zdravko Marić znao što se događa u Agrokoru, obmanjivao javnost te još kumovao dodjeli kredita od 48,3 milijuna eura koje je HBOR 2016. godine dodijelio tada već dobrano posrnulom koncernu.

- Dokumenti koje je objavio Nacional su novi i bacaju novo svjetlo na ministra financija i njegovu ulogu u aferi Agrokor. Nije to nikakvo recikliranje kako ovo neugodno otkriće nastoje minorizirati premijer Andrej Plenković i ministar Marić - kaže nam jedan od vodećih SDP-ovaca i otkriva koje opcije razmatra njegova stranka. Jedna od njih je osnivanje istražnog povjerenstva za ministra Zdravka Marića. U dnevni red Sabora je već uvrštena slična inicijativa, ali se ona odnosi na istražno povjerenstvo za Agrokor.

Kako pojašnjava naš sugovornik, smisao istražnog povjerenstva za ministra Marića jest u tome što se povjerenstvu moraju dostaviti svi podaci i dokumenti koji se traže od različitih institucija, te ništa manje važno, to što se sa zahtjevom za istražno povjerenstvo može izaći odmah nakon ljetne stanke u radu Sabora, dakle već u rujnu.

U slučaju da se traži opoziv ministra financija, što je druga opcija, s tim se zahtjevom mora pričekati jer se takav zahtjev, ako je odbijen što je bilo u Marićevu slučaju, ne može ponoviti prije isteka roka od šest mjeseci. Treća opcija koju razmatraju u SDP-u jest da se ne koristi ni jedno od “oružja” koje saborski Poslovnik daje oporbi, već da se s novim podacima koji kompromitiraju ulogu ministra financija u aferi Agrokor, a time i samu Vladu i premijera Plenkovića, neprestano bombardira vladajuće.

Šokirana oporba

Na pitanje kako treba tumačiti činjenicu da su se na ovoj temi Most i SDP našli na istoj strani, naš sugovornik odgovara “da su dokumenti koji govore o tome kako je HBOR 2016. godine dao kredit Agrokoru toliko šokantni da se na njih moralo reagirati”.

- Stjecajem okolnosti Božo Petrov izašao je za saborsku govornicu prije našeg Gordana Marasa. Koliko mi je poznato, i Pernar je o tome govorio, pa to ne znači da su Živi zid, Most i SDP sada u nekom političkom savezu - rekao je naš sugovornik iz SDP-a i podsjetio da su se Most i SDP našli na istoj strani i u slučaju traženja opoziva bivšeg potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

U zaključku kreditne procjene koju je objavio Nacional navodi se, tako, da je “Agrokor grupa i dalje nominalno nelikvidna i ima nedostatak radnog kapitala”. Zbog toga je Božo Petrov, čelnik Mosta, jučer u Hrvatskom saboru ustvrdio kako “više nije pitanje može li Zdravko Marić biti ministar, nego hoće li premijer Plenković snositi odgovornost”.

Mrva poštenja

- Danas je vrijeme razotkrivanja, danas je trenutak da se pokaže tko ima obraz, trenutak o kojem Andrej Plenković treba nakon svega dati ostavku na mjesto predsjednika Vlade. Zdravko Marić došao je na ministarsko mjesto pomoći Ivici Todoriću i pomogao mu je. Kroz HBOR, kroz manjak poreznog nadzora, sve se to zna. Sve što smo o njemu trebali reći, rekli smo prije tri mjeseca. Ako ima mrvu poštenja, sam će danas dati ostavku - rekao je Petrov nakon stanke na početku saborskog zasjedanja.

I Gordan Maras, SDP-ov saborski zastupnik, zatražio je smjenu ministra financija, ali i Martine Dalić, ministrice gospodarstva, jer su, tvrdi, sve znali, dok je za premijera rekao kako “očito da on nije znao za te informacije, koje su mu zatajene”, ali da bi i on trebao dati ostavku.

- Kao što je to napravio premijer Plenković s ministrima iz svoje Vlade, konkretno ministrima Mosta. Tražimo od njega danas da razriješi ovo dvoje ministara koji su znali informaciju, koji su svjesno lagali javnost i koji su izgubili u RH 50 milijuna eura - rekao je Maras.

Premijer Andrej Plenković je, pak, poručio kako su dokumenti HBOR-a samo reciklaža priče od prije nekoliko mjeseci i da u svemu nema ništa sporno.

Kreditni rizik

- Nisam još pročitao o čemu je tu riječ. Koliko sam vidio po naslovima, to je reciklaža priče koju smo imali prije nekoliko mjeseci. Zahtjev je podnesen, stručne službe HBOR-a su pregledale dokumentaciju, Uprava HBOR-a je donijela svoju odluku, a Nadzorni odbor HBOR-a u kojem je ministar treba samo dati suglasnost. Koliko je meni poznato, sve procedure su ispoštovane - istaknuo je predsjednik Vlade.

Zdravko Marić je također novu aferu ocijenio “ponovnom reciklažom”.

- Nisam lagao, niti sam ikad to činio. Svoju funkciju ministra financija uvijek sam, a i dalje shvaćam vrlo ozbiljno i odgovorno i uvijek sam govorio javno temeljem činjenica, informacija i svega onoga s čim sam raspolagao. U banci postoje analize, stručne službe, kreditni odbor, svi rade na analizi različitih vrsta rizika odobravanja određenog kreditnog plasmana i temeljem tih analiza se donosi procjena odobriti ili ne odobriti predmetni kredit. To je napravljeno unatoč svim identificiranim rizicima ove ili one vrste - istaknuo je Marić.

Napomenuo je da odjel za rizike daje uvjetno mišljenje u otprilike 90 posto slučajeva svih kredita, a ne samo u ovom slučaju.

Pritom je kazao da je Uprava HBOR-a donijela odluku da se kredit odobri te da je suglasnost NO-a zatražena zbog visine kredita.

- NO je dao svoju suglasnost, a već sam javno govorio da sam se ja osobno izuzeo iz rasprave i odlučivanja - rekao je Marić.

Komentirajući informaciju Nacionala, predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je kako su oko stanja u Agrokoru “svi sve znali” te da “to nije nikakva novost”.

- Sam Marić je sve znao. To za nas nije nikakva nova vijest, oni su sve znali i zato smo tražili smjenu Marića. Bit će zanimljivo što će reći premijer Plenković nakon ovih novih jasnih i nedvojbenih informacija da je ministar financija Zdravko Marić duboko upleten u Agrokor - rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u intervjuu Media servisu.

Novo svjetlo na čitav slučaj dao je svojim izjavom u Hrvatskom saboru Slaven Dobrović, bivši Mostov ministar energetike i bivši član Nadzornog odbora HBOR-a. Dobrović je bio na sjednici NO-a kada se raspravljalo o kreditu HBOR-a Agrokorovim tvrtkama i glasao je za kredit, ali je rekao kako je raspravu o kreditu vodio upravo Zdravko Marić, da je Marić iznio sve rizike i prednosti tog kredita, te raspravu usmjerio u cilju odobrenja kredita.

- Glasao sam za kredit jer sam imao povjerenje u ministra iz naše Vlade. Kada je završila rasprava, Marić je rekao da će se izuzeti od glasanja i napustio je prostoriju, ali je prije toga raspravu vodio u cilju potvrđivanja kredita, naglasio je Dobrović.

“Agrokor je rupa bez dna, svaki mjesec im nedostaje 200 mil. kn”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić dao je intervju Media servisu. Na pitanje zašto je premijer “grčevito” branio ministra Zdravka Marića, Bernardić zaključuje da očito nešto skrivaju, te da građani moraju znati pravu situaciju.

- Očito je da se u situaciji i krizi u Agrokoru nešto skriva, jer do danas nema niti jednog podatka o tome što se događa u kompaniji. Vlada i izvanredna uprava u Agrokoru pokušavaju situaciju prikazati smirenom i sređenom. Farbaju tu trulu jabuku izvana da bi se činila jestivom, ali svi znamo da je trula. Prema podacima s kojima se u javnosti raspolaže, prihodi Agrokora su pali negdje devet posto, a po nekim prognozama to je još dramatičnije, to znači da je bez plaćanja kamata, mjesečna rupa u Agrokoru 200 milijuna kuna, to je nemoguće pokrpati - tvrdi Bernardić.

Ponovio je da je na premijeru da objasni misli li i dalje da Marić nije bio upoznat sa situacijom u Agrokoru. Možda i ovo izrelativizira, ne bi me čudilo, rekao je šef SDP-a za Media servis. Zaključio je da je situacija krajnje ozbiljna i da se ne smije podcijeniti, jer građanima zbog Agrokora visi mač nad glavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:56