SKANDALOZNI GRAFITI

OREPIĆ ZA JUTARNJI 'To nije Hrvatska, već primitivizam ohrabren populističkim desničarenjem. Oni koji rade isti su kao četnici!'

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je da je zgrožen. “Ovo je bolesno”, rekao je, a  reagirao je i Milorad Pupovac iz SNV-a
 HANZA MEDIA

Nakon što je na autobusnoj postaji na Trpinjskoj cesti u Vukovaru osvanuo morbidni grafit ljudi obješenih na grane drveta pod kojim piše “srpsko obiteljsko stablo”, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u izjavi za Jutarnji list oštro je osudio taj čin.

- To nije Hrvatska, već izolirani primitivizam ohrabren populističkim desničarenjem - poručio je i pritom dodao kako takvi incidenti nemaju nikekve veze ni s Hrvatskom ni s domoljubljem.

- Oni koji ovo rade spadaju u istu skupinu s četnicima - rekao je i dodao da će biti još oštriji u osudama jer želi da bude jasno kako ovakvi incidenti nisu Hrvatska.

Više lokacija

Grafiti su osvanuli na više lokacija, na engleskom su jeziku (serbian family tree) i izazvali su sablazan u gradu. Uz njih su polijepljeni plakati s natpisom “čuvajmo naš Vukovar” na kojima je isto stablo te slika Ante Pavelića. Ovo nije prvi put da su takvi grafiti osvanuli na javnim površinama. Vukovarska policija traga za počiniteljima, izvijestili su iz PU Vukovarsko-srijemske.

U međuvremenu stižu i osude sa svih strana. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je da je zgrožen.

- Ovo je bolesno - rekao je.

Njegov zamjenik iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković prozvao je predsjednicu RH, premijera Andreja Plenkovića i lokalne vlasti da ovakve pojave osuđuju nedovoljno oštro.

Oblici rasizma

S time se slaže i Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova.

- Atmosfera straha se, nažalost, širi. Vlast nečinjenjem i šutnjom potiče najgore oblike rasizma, vrijeđanja na nacionalnoj osnovi i potpirivanja puzajućeg fašizma - izjavio je Ostojić za Jutarnji.

Na pitanje kako bi državni vrh trebao reagirati istaknuo je da mlaka verbalna osuda nije dovoljna.

- Umjesto toga neka napokon počnu pronalaziti počinitelje, uklanjati sramotne plakate i fašističke simbole - poručio je.

Oglasili su se i iz Foruma mladih SDP-a osuđujući navedeni govor mržnje, pri čemu su pozvali nadležne službe da što prije uklone fašističke grafite i morbidne naljepnice, a ako to ne učine i “okrenu glavu”, članice i članovi Foruma mladih SDP-a Vukovara sami će ih ukloniti.

Milorad Pupovac također je zgrožen.

- Svakodnevno se suočavamo s porukama mržnje i prijetnjama, što je uzelo maha 2015., pa se raširilo 2016., a posljednjih tjedana se dodatno intenziviralo. Poruke su izrazito grube, govore o protjerivanjima, zabranama i optužbama da su manjine te koje šire mržnju. Zabrinjava šutnja onih koji bi morali brinuti o zaštiti takvih manjina te o Ustavu i zakonima - ističe Pupovac.

Politika na kušnji

Smatra da se u zemlji događa konzervativna restauracija NDH i da nam se nameće nova vrsta totalitarizma, što je opasno za društvo.

- Premijer i Vlada dobili su izbore na demokratskoj, umjerenoj narodnjačko-konzervativnoj politici i ta je politika sada na kušnji, kao i premijer. Tu se politiku sada izaziva, njoj se baca rukavica u lice. Ne znam kada će odlučiti reći da je dosta, ali znam već dulje vrijeme da je ta politika pred ozbiljnom kušnjom - zaključuje i dodaje kako će radikalni politički krugovi koristiti izostanak jasno izrečenog stava dok se ne postave nedvojbeni okviri što se smije, a što ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:46