'MORAMO BITI ONO ŠTO JESMO'

ORSAT MILJENIĆ 'Nisam Milanovićev čovjek, smatram da imam kapacitet za premijera. Plenkovića poznajem sa studija, ali tek se mora dokazati'

Orsat Miljenić
 Davor Pongračić / EPH

Orsat Miljenić u četvrtak je gostovao u Pressingu na N1 televiziji. S voditeljem Petrom Štefanićem razgovarao je svojoj kandidaturi za predsjednika SDP-a, ali i o brojnim drugim temama kao što su lex Perković, Aleksandra Kolarić te odnosima sa Srbijom i BiH.

'Premda sam formalno član stranke od početka godine, otkad znam za sebe sam socijeldemokrat', rekao je Miljenić. 'Lako se upisivati kad stranci ide i kad pobjeđuje. Nije mi nitko branio da se učlanim. Meni to nije minus, ja se odlično osjećam.'

Miljenić je rekao da ne vidi problem u tome što je kratko u stranci u usporedbi s nekim drugim članovima. Bivši ministar pravosuđa je tu činjenicu naveo i kao svoju prednost pred drugima, pozivajući se na svoju 'svježinu' i nedostatak 'repova'. Miljenić je dodao da je u nekim stvarima sličan Ranku Ostojiću, njegovom protukandidatu za mjesto predsjednika SDP-a, ali da on, za razliku od Ostojića, 'nudi borbu s HDZ-om' te pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima.

Miljenić je u Pressingu identificirao i mogući razlog zašto je SDP izgubio izbore. 'Sjećate se kad se govorilo "Mi ili oni"? Mi smo malo izgubili svoje jer smo izgubili prepoznatljivost, trudeći se biti malo kao "oni"', rekao je Miljenić te je dodao da smatra da se braniteljima nije trebalo 'sjesti na takav način'. Kandidat za predsjednika SDP-a odbacio je tvrdnju da je Milanovićev čovjek, no priznao je da su prijatelji.

Miljenić je ponovio svoje stajalište da SDP treba voditi zemlju te da je predsjednik SDP-a i logički kandidat za premijera - poziciju za koju Miljenić misli da ima kapacitet. Miljenić je opisao i prosječnog glasača SDP-a. 'To je osoba koja ne dvoji o tome je li antifašizam dobar, osoba koja želi živjeti od svog rada, ali je spremna odvojiti i za one kojima treba, osoba koja smatra da nitko ne smije biti uskraćen za obrazovanje ako nema novaca, osoba koja smatra da osoba koja nema novaca ne treba izdvajati za zdravstveno osiguranje - to je osoba koja će glasati za SDP. Netko tko hoće da djeca idu u bolju školu, da pazimo kako se razvijamo, da smo suvremeni, da nam nije na prvom mjestu betonizacija, da se moramo brinuti za sutra, za umirovljenike.'

Bivši je ministar pravosuđa najavio da u ponedjeljak kreće s predstavljanjem programa stranke. 'Moramo biti ono što jesmo. Mi smo stranka ljevice i po tome bismo trebali biti prepoznatljivi', rekao je Miljenić.

Miljenić smatra da se o mogućem raskidu Vatikanskih ugovora treba moći pričati jer, kako kaže, svaki se ugovor može raskinuti. 'Ima još ugovora, npr. teze Obiteljskog zakona. To je nedopustivo sada raditi ako ste Vlada na odlasku. Drugo, teze su postavljene da idu unazad, i zadiru u privatnost, u nekakav osobni život, neke su toliko nazadne, i ne proizlaze iz Vatikanskog ugovora, ali su konzervativne', kaže Miljenić.

Miljenić je dodao da bi vjeronauk prebacio u izborne predmete, no kada je upitan zašto to nije učinjeno za njegovog mandata rekao je da su se u tom trenutku bavili nekim drugim stvarima.

Kandidat za predsjednika SDP-a rekao je da bi SDP trebao biti stranka koja ne izbacuje članove, no rekao je da Aleksandru Kolarić ne bi vratio u stranku jer je radila protiv nje. 'Ona je u zadnjim izborima govorila da se ne glasa za SDP. Ako to kažete prije dva tjedna, i onda za par dana da se želi vratiti, u tome vidim problem. SDP je SDP, iznad bilo čije sudbine, i nije u redu da imate problem s nečim i želite to srušiti.'

Miljenić je lex Perković ocijenio pogreškom koja je ispravljena. 'To nam nije trebalo i bilo je pogreška. Dogodila se zato što ljudi koji su to radili su pogrešno pročitali stvar. Bila je, da, tehnička pogreška. Nismo mi nikoga štitili. Ako govorimo o tom predmetu, problem je što se izbjegavamo suočiti s vlastitom prošlošću, pa nam stalno netko treba sa strane suditi', rekao je Miljenić.

Miljenić je o Piculi govorio pozitivno, no dodao je da on ne bi mogao voditi stranku, a da pritom nije u Zagrebu. 'Mislim da predsjednik SDP-a treba biti u Saboru, mi smo opozicija i moramo se suprotstavljati rješenjima', rekao je Miljenić.

Miljenić bi odnose sa Srbijom riješio bilateralnim sporazumom te smatra da se zločine treba procesuirati tamo gdje su počinjeni. 'O BiH treba razgovara, ali bez politizacije', rekao je Miljenić dodavši da s braniteljima treba nastaviti dijalog, ali da mu je to teško budući da su branitelji 'prijetili silom i stavljali plinske boce na ulicu'.

Kandidat za predsjednika SDP-a rekao je da su mu prihodi za hrvatske prilike veliki, no da su se smanjili u odnosu na dane kada je radio kao odvjetnik. 'Sad sam sretniji nego tada, to je kod mene bilo tako. Riješili smo stambeno pitanje i to mi je bilo najbitnije. Ovo je nešto što volim raditi', rekao je Miljenić dodavši da zbog svoje djece neće odgovoriti na pitanje je li probao lake droge.

O Plenkoviću je govorio pozitivno, no rekao je da ne zna je li dobar političar jer je 'nov u tome'. 'Treba se dokazati i pokazati. HDZ je isti koji je bio i prije', pojasnio je Miljenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:04