KIŠA I GROMOVI

OSIJEK DRUGI DAN ZAREDOM NA UDARU SILOVITE OLUJE Nevrijeme izazvalo još veći kaos u gradu

Strašna je bila slika Osijeka i okolnih mjesta nakon olujnog nevremena koje je najveći slavonski grad i njegovu okolicu zahvatilo u ponedjeljak oko 16,30 sati.

Vjetar koji je puhao brzinom od 17 metara u sekundi, prema informaciji koju smo dobili od zapovjednika JPVP Osijek Borisa Banjana, odnio je krov s odjela Pedijatrije KBC-a Osijek, a u Antunovačkoj ulici u Tenji stablo koje se srušilo na obiteljsku kuću prepolovilo je njezin krov.

Osim krova na Pedijatriji značajno su oštećeni i krovovi drugih odjela u KBC-u Osijek, gdje je oštećen i krov zgrade Ravnateljstva. Takva šteta izazvala je prodiranje vode u sobe s pacijentima, pa je dio njih morao biti izmješten u druge prostorije.

- Šteta će biti milijunskuh razmjera. Doživjeli smo pravu materijalnu katastrofu i sada nam je, uz zdravlje i brigu o pacijentima, vrlo bitno skloniti i zaštititi skupu medicinsku opremu - rekao je dr. Vlatko Kopić, v.d. zamjenik ravnatelja bolnice.

Nad stablima u osječkim parkovima izvršen je pravi masakr, pa se činilo da je više grana i stabala na zemlji nego li iznad nje. Praktički nije bilo ulice koja nije pretrpjela neku štetu. Iz korijena su iščupane breze, borovi, platane..., 15-20 visokih topola na Pampasu je prepolovljeno, a na brojne automobile pale su grane, pa i cijela stabla, kao što je slučaj na osječkom Vijencu Ivana Meštrovića gdje se bor iščupan iz zemlje pao preko automobila.

Kod Tvrđe su grane polomile električne vodove zbog čega je prekinut i tramvajski promet, a Ulica cara Hadrijana bila je zatvorena i za cestovni promet. Na nekim raskrižjima vjetar je srušio i semafore, brojne ulice i podrumi bili su poplavljeni...

Djelatnici osječke Javne vatrogasne postrojbe (JPVP) imali su više od stotinu različitih intervencija, a očekuje se da će taj broj biti i znatno veći, izvijestili su iz zapovjedništva postrojbe.

Zapovjednik JPVP-a Boris Banjan kazao je Hini kako su vatrogasci u nekoliko navrata izvlačili ljude iz automobila, koje je blokirala nabujala voda, te ispumpali velike količine vode, izemeđu ostalog, iz podruma regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), središnjeg osječkog Doma zdravlja i osječke 2. policijske postaje.

Uz brojna srušena stabla, oštećene automobile, ugašen je i veliki požar kuće u osječkoj Psunjskoj ulici.

U intervencijama, uz profesionalne vatrogasce, sudjeluju i vatrogasci iz Dobrovljnih vatrogasnih društva iz okolnih mjesta, izvijestili su u JPVP-u.

- Grad Osijek izgleda kao da je bombardiran, ocijenio je Banjan.

Kaos i u Čepinu

Ništa bolje nije bilo niti u obližnjem Čepinu, koje je također zahvatilo veliko nevrijeme praćeno jakom kišom, pa je dio mjesta ostao i bez struje. Velika šteta zabilježena je i na usjevima na oranicama i vrtovima. U prigradskom naselju Višnjevac poplavljeni su podrumi brojnih kuća.

Nakon što je oluja zahvatila istok Hrvatske i u nedjelju nešto prije 20 sati, sve se ponovilo i to u puno jačem obimu u ponedjeljak. Iz službe 112 samo su nam kratko poručili da „gore od poziva“ i da imaju „bezbroj prijava za različite probleme i štete.“ Sirene dežurnih službi čule su se po cijelome gradu, no za sada nema informacija je li netko u ovom udaru prirode nastradao.

U nastavku pogledajte snimke nevremena koje je objavio portal SiB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:08