UZLET SDP-OVCA IZ MALE ŠVICARSKE

'Osnovao sam Klub 1000, u kojem su tvrtke, među kojima je i moja, s plaćama većim od 1000 eura. Ujedno, to je i izborni program SDP-a u Međimurju'

Mladen Novak (56), vlasnik tvrtki C Lab iz Čakovca i C Junior iz Slakovca, prvi je čovjek međimurskog SDP-a i predsjednik Županijske skupštine, a na izborima ima velike planove...
 Boris Kovačev / CROPIX

Mladen Novak (56), SDP-ov predsjednik Skupštine Međimurske županije, na predstojećim lokalnim izborima kandidat je za župana, predsjednik je međimurskog SDP-a, glavni tajnik najjače oporbene stranke za sjeverozapadnu Hrvatsku i vrlo uspješni poduzetnik: vlasnik je dviju informatičkih tvrtki - C Laba iz Čakovca i C Juniora iz Slakovca - koje zapošljavaju 35 ljudi i suvlasnici su više poduzeća, na Čiovu ima 16 apartmana, a u rodnom Međimurju s kućom za odmor i studio apartmanom tek ulazi u seoski turizam.

Osim toga, već šesnaest godina predsjednik je lokalnog nogometnog kluba Sloboda Slakovec, koji se natječe u četvrtoj ligi, a njegova tvrtka sponzorira teniske aktivnosti pedesetak mališana iz njegova rodnog mjesta. Član SDP-a postao je 1997., a ozbiljno se politički aktivirao 2011. i odonda je u Međimurju stvorio najjaču stranačku organizaciju te je krajem 2016. slovio za jednog od favorita za ulazak u Predsjedništvo stranke. Ipak, nije izabran, kaže da su bolje rezultate od njega ostvarili SDP-ovci koji su poznati na nacionalnoj razini.

Pogrešna percepcija

On je, pak, na naslovnicama završio krajem 2013., kada je kao poduzetnik, a ne kao političar, preko granice s BiH prenosio posuđenih 75 tisuća eura bez potvrde. Odmah se stvorila velika afera - koja je trajala nepuna tri dana jer je Novak nadležnima donio potvrdu o tome da je taj novac pozajmio za isplatu plaće svojim radnicima te je dug kasnije na vrijeme vratio. Danas o toj jedinoj, uvjetno rečeno, mrlji u karijeri govori potpuno otvoreno, uz smijeh.

- Ja sam to ovako komentirao: ako trebate novac, nemojte ga posuđivati u Bosni, a ako se bavite politikom, nemojte to napraviti ni u ludilu. Eto, ja zaista nisam znao da novac treba prijaviti i na bosanskoj strani granice, mislio sam da je dovoljno prijaviti ga na Hrvatskoj. Tada sam to dobro naučio. Ako mi je to jedini krimen u životu, jako sam zadovoljan - govori Novak, diplomirani inženjer građevinarstva od 1986., koji je u mladosti, prije studija, imao dugu kosu i svirao u lokalnom rock-sastavu. U braku je 36 godina, ima dvojicu sinova, od 33 i 27 godina, od kojih je stariji oženjen, te ima i dvojicu unuka. Oba sina završila su računarstvo i rade u obiteljskoj tvrtki, na što je Novak jako ponosan. Oni ga, kaže, kao i puno ljudi, pitaju što mu politika treba. Odgovara im da u politiku, nedvojbeno, nije ušao zbog plaće, jer će kao župan imati manju plaću nego sada, a sasvim bi sigurno imao puno veća primanja da se u potpunosti posvetio svojim tvrtkama. No, kao socijaldemokrat je prije šest godina osjetio potrebu da doprinese društvu i sredini u kojoj živi i napravi pravi, značajan iskorak.

- Kandidat sam za međimurskog župana i uvjeren sam da za tu funkciju imam i potrebno iskustvo i osobne reference. Četiri godine bio sam predsjednik Skupštine Međimurske županije, a u biznisu sam, kao privatni poduzetnik, već 25 godina. Predsjednik sam SDP-a u Međimurju, najjače stranke u županiji. U Međimurju SDP ima 1200 članova i iako su neke stranke brojčano veće, naše članstvo je stvarno i svi svakodnevno radimo na konkretnim projektima. Na recentnim parlamentarnim izborima SDP u Međimurju postiže najbolje rezultate u Hrvatskoj. Na posljednjim parlamentarnim izborima lista Narodne koalicije u Međimurju dobila je 62 posto. U Međimurju se na mjestu župana godinama izmjenjuju HNS i SDP: prije 12 godina pobijedio je HNS, prije osam godina SDP, prije četiri ponovno HNS, pa je na ovim izborima opet vrijeme da mi preuzmemo kormilo Županije. Kad me pitaju po čemu smo to mi bolji izbor od trenutne županijske vlasti, jasno istaknem da HNS gradi pojedince, a SDP stranku, jaku organizaciju koja je aktivna i snažno prisutna na terenu, među građanima - govori Mladen Novak, koji tvrdi da je percepcija Međimurja kao najbogatije županije u Hrvatskoj potpuno pogrešna.

Problemi romske manjine

- Nazivaju nas ‘malom Švicarskom’, ali kad se malo zagrebe ispod površine, stvari su potpuno drukčije. Primjerice, u Međimurskoj županiji imamo 25 posto manje plaće od državnog prosjeka i - iako broj nezaposlenih pada - velik broj nezaposlenih, pogotovo onih starijih od 50 godina, što je posljedica propasti tekstilne i obućarske industrije. A o tome što možemo očekivati u budućnosti, dovoljno govori podatak da imamo samo 8 posto visokoobrazovanih. Poseban izazov za našu županiju jest i bit će kako podići stupanj obrazovanja među pripadnicima romske nacionalne manjine i riješiti njezine konkretne probleme. Trenutno je u Međimurju oko 12 tisuća Roma ili oko 10 posto ukupnog broja stanovnika, što donosi i određene izazove. U posljednje vrijeme uvedeni su kriteriji za dobivanje socijalne naknade, ona se više ne dobiva samo tako, posla za njih gotovo da i nema, pa pripadnici romske manjine imaju ozbiljne egzistencijalne probleme. Međimurje to ne može riješiti samo, a u Zagrebu to ne doživljavaju kao problem.

U prethodnom razdoblju problem romske manjine u Međimurju nije bio dovoljno jasno artikuliran i to je svakako nešto čemu ćemo se posebno posvetiti. Jedan od najvažnijih ciljeva nam je povećanje prosječne plaće u Međimurju na iznos od tisuću eura. Tome već sada osobno doprinosim s obzirom na to da je u mojim tvrtkama dulje vrijeme prosječna plaća veća od tisuću eura. U prilog tome, u SDP-u smo osnovali Klub tisuću, koji za sada okuplja sedam tvrtki u kojima je prosječna plaća iznad tisuću eura, poput Tehnixa - čiji je vlasnik također član SDP-a, zatim Muraplasta, Letina Inoxa, Centrometala… U izvršnoj vlasti inicirat ćemo da takve tvrtke imaju beneficije kroz porezne ili neke druge olakšice - kaže Novak, koji ističe da na formalnoj razini svatko može uočiti sve navedene probleme, a on garantira da ih na operativnoj razini može i zna riješiti.

- Za izvršnu vlast najvažnija je dobra organizacija, a ja mislim da sam kao privatni poduzetnik, predsjednik stranke u Međimurju, predsjednik Skupštine i glavni tajnik SDP-a za sjeverozapadnu Hrvatsku svojim radom to i dokazao. Jedan čovjek sam ne može napraviti ništa, pa je moja formula uspjeha u stvaranju dobrih i stručnih timova. Na razini gradova i županija može se jako puno napraviti ako se sve organizacijski postavi kako treba i ako se jasno odrede prioriteti. Nama je glavni prioritet prosječna plaća od tisuću eura u Međimurju - priča Mladen Novak, koji uz svoju pobjedu za župana očekuje odlične rezultate SDP-a u Međimurju na razini načelnika i gradonačelnika.

Nacionalno poznati

- Do sada smo u Međimurju imali pet načelnika i jednog gradonačelnika, a gotovo je sigurno da ćemo nakon lokalnih izbora taj broj povećati. Imamo veliku šansu prvi put osvojiti Varaždin, Ludbreg ćemo sigurno zadržati, u Marofu smo stvorili kvalitetnu i široku platformu s HNS-om i Reformistima, u Bjelovaru radimo jako dobar posao, imamo jako dobre kandidate u Koprivnici i u Križevcima, gdje imamo velike šanse za mjesto župana - optimistično govori prvi čovjek međimurskog SDP-a te tvrdi da nije razočaran što prije nekoliko mjeseci nije ušao u Predsjedništvo stranke.

- Nisam razočaran. Stari Statut stranke davao je prednost onima koji su nacionalno poznati. Članove Predsjedništva bira članstvo iz cijele Hrvatske i kandidati koji su bili ministri ili su saborski zastupnici bili su u prednosti, što je razumljivo. Svjestan sam da nisam nacionalno poznat iako po rezultatima koje ostvarujemo u Međimurju zaslužujem da budem član Predsjedništva. To su prepoznali i u središnjici u Zagrebu, pa mi je s povjerenjem povjereno mjesto glavnog tajnika i izbornog koordinatora za sjeverozapadnu Hrvatsku. Treba reći i da je Međimurje jedna od tri sredine koja je na prvim unutarstranačkim izborima dala prednost Zlatku Komadini u odnosu na Zorana Milanovića. Za Milanovića je to bilo bolno u tom trenutku jer se Međimurje smatralo njegovom najčvršćom utvrdom, a mi smo pokazali da želimo promjene. No, činjenica je da su dvoje izbora za predsjednika stranke i dvoje parlamentarnih izbora u kratkom vremenu iscrpili stranku. Zato sada svi zajedno snažno radimo na konsolidaciji stranke, a snaga SDP-a je na terenu. Novi predsjednik Davor Bernardić ima drugačiji stil od prethodnog i članstvu je trebalo vremena da se privikne, da shvati da Davor neće kopirati Zorana. Sada je to počelo davati rezultate, a gospodarsko stanje u Hrvatskoj nam, nažalost, također ide u korist kao najvećoj i najjačoj oporbenoj stranci - govori Novak koji, unatoč optimizmu, ipak diplomatski odgovara na pitanje kakve rezultate očekuje na lokalnim izborima na nacionalnoj razini.

- Davor je krenuo dobrim putem, stranka se polako, ali sigurno konsolidira i mi ćemo vrlo brzo biti spremni i za parlamentarne izbore - kaže Novak, za kojega je Davor Bernardić izjavio da će biti sjajan ministar. Zašto se onda kandidira za župana?

- To je super! Sve u svoje vrijeme. Po obrazovanju sam diplomirani inženjer građevine, no u građevini nisam puno radio - u tvrtkama GK Međimurje i IPC od 1986. do 1992., kada sam sa suprugom i partnerima osnovao informatičku tvrtku. Gospodarstvenik sam sa širokim krugom interesa koje moje tvrtke pokrivaju. U politiku sam ušao s namjerom da unaprijedim stvari u područjima koje poznajem - objašnjava Novak, čije informatičke tvrtke razvijaju hardver i softver. Što je posljednje što su razvili?

- Razvili smo hardver za meteorološke postaje koji na temelju podataka za tridesetak različitih utjecaja prognozira mogućnost pojave bolesti na poljoprivrednim usjevima te upozorava na potrebu zaštite biljaka, prskanje… Na to smo nadogradili i inteligentni sustav navodnjavanja. Prošle godine prošli smo na natječaju Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede i u suradnji s jednom tvrtkom postavili deset takvih stanica po cijeloj Hrvatskoj. Postavili smo ih i u Bosni, Srbiji, Makedoniji - dosad ukupno stotinjak. Kad postanem župan i uđem u izvršnu vlast, morat ću upravljačka prava u tvrtkama prenijeti na odvjetnički ured, toga sam svjestan. Puno je problema zbog politike, ali nosim se s time - priča Novak, koji se uz sve političke i poslovne obaveze stiže baviti i omiljenim hobijem, NK Sloboda iz Slakovca.

Četvrta liga

- Već sam rekao da uz dobru organizaciju i dobar tim ništa nije teško, pa sam tako predsjednik našeg kluba već 16 godina. U međuvremenu smo dva puta osvojili međimurski kup, a ove smo godine u polufinalu kupa u Međimurju. Igramo dobar nogomet, sjajan za mjesto od 500 stanovnika i idealno nam je igrati u četvrtoj ligi. Za budžet nam je potrebno oko 50 tisuća eura, a za treću ligu bilo bi potrebno najmanje 200 tisuća, što je ipak iznad naših mogućnosti. Važno je djeci u manjim sredinama dati sadržaj, omogućiti bavljenje sportom, jer ako nema sadržaja, otići će negdje drugdje. Osim nogometnog, u Slakovcu imamo i teniski klub, a doprinos moje tvrtke je škola tenisa koja je besplatna za sve mještane. Imamo i dječji zbor, stvorili smo niz novih sadržaja i zato je Slakovac postao mjesto u kojem ljudi žele živjeti. Prije 15-ak godina svaka četvrta kuća bila je prazna, a danas nam dolaze mlade obitelji iz drugih mjesta. Na to sam ponosan! Malim koracima, s dobrom organizacijom i stručnim ljudima radimo velike stvari, a to ćemo prenijeti i na cijelu Županiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:16