HEROJ ILI ZLOČINAC

OŠTAR ODGOVOR SRBIJE ZBOG PROSVJEDA HRVATSKE 'Sramota! U Hrvatskoj veličaju ustaštvo, a nama protestiraju zbog heroja Tepića. On je oličenje morala'

U krugu: Milan Tepić
 HANZA MEDIA

Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Nemanja Stevanović pozvao je na razgovor otpravnika poslova Veleposlanstva Hrvatske radi izricanja oštrog prosvjeda, zbog reakcije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske, kao i odgovarajućeg priopćenja za javnost, a u povodu otkrivanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću, priopćilo je Ministarstvo u Beogradu.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je izrazilo oštar prosvjed veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu Miri Nikolić u povodu spomenika Milanu Tepiću, koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovaru.

Namjera majora JNA bila je izazvati eksploziju čitavog skladišta koja bi, da ga u tome sumanutom naumu nisu spriječili herojski hrvatski branitelji, cijeli grad Bjelovar sravnila sa zemljom, navelo je jučer Ministarstvo. Tom prilikom poginula su jedanaestorica hrvatskih branitelja.

Otkrivanje spomenika „narodnom heroju oslobodilačkog rata“ majoru Tepiću, uz visoke državne počasti, potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna suočiti se s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ, zaključuje se u priopćenju.

- Sramotno je to što dužnosnici Hrvatske, koji veličaju ustaštvo i zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata, koji potiču antisrpsku histeriju i grubo krše osnovna ljudska prava u 21. veku, protestiraju zbog heroja Tepića, koji za Srbiju predstavlja oličenje časti i morala, rekao je državni tajnik Nemanja Stevanović hrvatskom diplomati, a prenosi agencija Beta.

- Potpuno je neutemeljeno, ali i krajnje licemjerno što Hrvatska koristi trenutak otkrivanja spomenika Tepiću za obnavljanje optužbi protiv Srbije za oružanu agresiju

U razgovoru je izražena posebna zabrinutost zbog činjenice da Hrvatska nije napravila nikakav ozbiljniji pomak u distanciranju od rastućeg trenda rehabilitacije nacizma i revizije povijesti. Između ostalog, to uključuje podizanje spomenika Miru Barešiću, osuđenom za ubojstvo jugoslovenskog veleposlanika u Švedskoj i postavljanje ploče sa nacističkim pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije dodatno zabrinjava činjenica što se, kako navode, napadi i uvrede iz Hrvatske na račun Srbije i srpskog naroda u cjelini pojačavaju u vrijeme kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić javno izražava opredijeljenost za razvoj dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:29