MILANOVIĆEVA KONTROLA SDP-A

Ostojić odustao, u Predsjedništvo ulaze Picula i Bernardić

 Sandra Šimunović/EPH

- Borba se nastavlja, ali uz drukčiju strategiju - zaključit će u opozicijskoj frakciji SDP-a, nedugo nakon što je Rajko Ostojić, ex-ministar zdravlja i potpredsjednik stranke, u jučerašnjem Jutarnjem listu obznanio da se povlači iz utrke za Predsjedništvo Socijaldemokratske partije.

- Neću biti kandidat za Predsjedništvo, ni za mjesto potpredsjednika stranke, ni za Glavni odbor - rekao je Ostojić.

U kratkom razgovoru koji smo vodili objasnio je da će kao običan saborski zastupnik djelovati bez psihološkog pritiska i obaveze da po svaku cijenu brani odluke koje donese Zoran Milanović, čak i kada ih ne podržava. Ostojić je objasnio da je to povremeno radio jer nije htio istupati protiv politike SDP-a, ali poslije svih sukoba koje je imao s Milanovićem takvo što više nije moguće.

Pukla veza

Iako i neki Milanovićevi protivnici smatraju da sada treba normalizirati komunikaciju suprotnih tabora, Ostojić je, uz priznanje rezultata izbora za šefa SDP-a, pokazao da se ne namjerava odreći onoga što je rekao kada je u subotu navečer bilo jasno da je Milanović pobijedio Zlatka Komadinu - da se ne boji revanšizma. Ali i dodao da je u SDP ušao zbog socijaldemokracije, na poziv Ivice Račana, a ne “kao neki koji su u stranku ušli 15 dana prije nego što je pobijedila na izborima”. Aludirao je na Zorana Milanovića, koji se priključio SDP-u nekoliko dana prije 3. siječnja 2000., kad su svi znali da je HDZ na izdisaju. Očito je da nije spreman zaboraviti Milanovićevu javnu uvredu kad je on u veljači izjavio da, bez lobiranja iz SDP-a, Ostojić nikada ne bi postao šef Interne klinike na Rebru. U tom trenutku pukla je zadnja veza između dva čovjeka, koji su godinama bili vrlo bliski.

Među osobama iz Milanovićeva kruga u petak se nije pretjerano komentirala novonastala situacija. Dvojica sugovornika Jutarnjeg lista dala su slične odgovore, kako je Ostojićev potez logičan.

- On je tako žestoko jurišao na Milanovića da bi na konvenciji teško bio izabran, a čak i kada bi ušao u Predsjedništvo, ne bi imao utjecaj na donošenje odluka - smatra jedan bivši ministar. Pretpostavka je da će u buduće Predsjedništvo biti izabrani Tonino Picula i Davor Bernardić, što znači da će ostalih 13-14 članova biti iz grupacije Zorana Milanovića. U takvim okolnostima Ostojić ionako ne bi mogao utjecati na donošenje odluka jer pripadnici njegove struje su u manjini, i to izrazitoj.

Sada treba vidjeti hoće li uslijediti najavljena normalizaciju, što je predložio Siniša Hajdaš Dončić, voditelj Milanovićeve kampanje.

Baldasar otpisan?

- Ne podržavam neprimjerene izjave bilo koga u SDP-u o kolegama, no to je normalno, nakon izbora uvijek dolazi nekakvo sređivanje i analiza postojećeg stanja - rekao je Hajdaš Dončić

To se ipak ne odnosi na splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara, kojega su unutar SDP-a praktično već ekskomunicirali zbog polaganja vijenaca na spomenik HOS-a i uspoređivanja Milanovića s Josephom Goebbelsom.

...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:17