IMA I SUKOBA

OSULI SE NAKON SAMO TRI SJEDNICE: NEMIRAN POČETAK RADA VIJEĆA ZA SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU Cipek istupio iz Vijeća: Više nisam član, odlazim u inozemstvo

Tihomir Cipek
 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Tihomir Cipek, profesor na Fakultetu političkih znanosti, izašao je iz Vladina Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od Drugog svjetskog rata do proglašenja neovisnosti.

Cipek je Jutarnjem listu potvrdio vijest da više nije član i kratko objasnio razlog istupanja: “Nekoliko mjeseci Vijeće se nije sastajalo. A sad kad počinje s radom, odlazim na studijsku godinu u inozemstvo”.

Od ožujka, otkad je Vijeće osnovano, rad je obavijen velom tajne, no do novinara ipak stižu informacije o tome što se događa iza zatvorenih vrata; na sastanku se prošli četvrtak raspravljalo o radnim materijalima u kojima se opisuju sve povijesne okolnosti nedemokratskih režima i objašnjavaju temeljni pojmovi. Taj dio, kako se spominje, pripremili su bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i bivši SDP-ov ministar kulture Antun Vujić. No materijal nije usvojen, a navodno je izdvojeno mišljenje o tome dao viši znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest, Ivo Lučić.

Službene potvrde nema jer članovi Vijeća s kojima smo kontaktirali kažu kako je “dogovor da se ne daju izjave”.

- Ovo je radni materijal, logično je da se iznose primjedbe i daju drukčija mišljenja. Tek smo počeli s radom - kazao je kratko jedan od članova. Kusić smatra da su navodi o prijeporima medijska pretjerivanja. Ističe da je Vijeće zamišljeno kao skup u kojemu su svi ravnopravni pa se ne može smatrati da je nečije mišljenje posebno izdvojeno jer je “radni materijal otvoren za doradu kako bi svaki član Vijeća dao svoj prilog”. Zato, napominje Kusić, “ne želim izdvajati tko je autor radnog materijala jer je autor cijelo Vijeće, svatko radi svoj tekst”. Uostalom, napominje Kusić, na prošlom sastanku Lučić se ispričao zbog bolesti.

Bivši dekan FPZ-a Nenad Zakošek smatra da prevladava želja da se postigne jedinstven tekst i odredi točan način na koji će se diferencirati komunizam od ustaštva i što preciznije riješiti pitanje simbola. “U Vijeću sjedi dovoljan broj ljudi koji će znati valorizirati tradiciju antifašizma, svjesnih da se nikako ne mogu izjednačiti NDH i komunizam.”

Ante Nazor kaže da je njegov dojam da Vijeće radi konstruktivno i dodati: “Nemamo svi ista mišljenja, ali raspravljamo o njima”.

Oko jedne su stvari, ipak, postigli konsenzus. Isprva su najavili da će im za konačnu procjenu trebati godinu dana. Ali, prošli četvrtak i premijer Andrej Plenković došao je na Vijeće i apelirao da se njegov rad ubrza. Članovi su, ističe Kusić, to prihvatili kao moguće. Sljedeći sastanak najavio je za tri tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:09