KRIZA VLASTI

OTKAZANA SUTRAŠNJA SJEDNICA VLADE!

Božo Petrov, Tihomir Orešković, Tomislav Karamarko
 EPH

NOVO 14:49 Sjednica Vlade koja se trebala održati sutra iznenadno je otkazana i trebala bi se održati u četvrtak ili petak, potvrđeno nam je iz Banskih dvora.

Jutros je u Vladi održan uži kabinet Vlade na kojem se ponovno nije pojavio Tomislav Karamarko, a Božo Petrov je došao.

Na užem kabinetu raspravljalo se o dnevnom redu, ali ne i o najvažnijoj točki dnevnog reda - očitovanju o prijedlogu za opoziv premijera Tihomira Oreškovića.

-------------------------------------

U tijeku je sastanak čelnika Domoljubne koalicije u prostorijama HDZ-a.

------------------------------------

Marić: 'Moj odnos s premijerom se nije promijenio. I dalje smo u dobrim odnosima'

Uži kabinet Vlade sastao se u utorak u pripremi sjednice koju bi Vlada trebala održati u srijedu, no ministri nakon sastanka nisu željeli otkriti o čemu se razgovaralo, kao niti hoće li Vlada dati mišljenje na HDZ-ov prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića.

Ministar turizma Anton Kliman kazao je kako ne zna ni što će biti na dnevnom redu sjednice Vlade, a ministrica rada Nada Šikić kako o Oreškovićevu opozivu na užem kabinetu nije bilo riječi već su razgovarali o "raznim problemima". S obzirom na neslužbene informacije po kojima su neki HDZ-ovi zastupnici odlučili da neće podržati opoziv premijera, novinari su upitali ministra vanjskih poslova Miru Kovača hoće li HDZ biti jedinstven oko te točke. "HDZ je jedinstven i snažan", uzvratio je kratko Kovač. Rječitiji nisu bili ni Mostovi ministri, a ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je tek kako očekuje da će o premijerovoj sudbini HDZ-ovi zastupnici glasovati po savjesti i da se neće voditi stranačkom stegom.

"Mislim da je vrijeme za savjest", rekao je. Na samom kraju sastanka u Vladu je stigao i ministar financija Zdravko Marić, kojega je HDZ istaknuo kao mandatara za sastavljanje nove Vlade, no niti on nije želio komentirati Oreškovićev opoziv. Rekao je da Vlada radi kako je i uobičajeno, s Oreškovićem je i dalje u dobrim odnosima i "ništa se nije promijenilo".

Prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića HDZ je u saborsku proceduru uputio 8. lipnja, a Vlada je dužna o njemu se očitovati u roku osam dana, dakle do četvrtka. Nakon toga se očekuje saborska rasprava i glasovanje o opozivu premijera, koji za sada ignorira HDZ-ove pozive da podnese ostavku. Najveća parlamentarna stranka Oreškovića optužuje da se, umjesto gospodarskim pitanjima, bavi kadroviranjem u represivnom aparatu, te da je politizirao Sigurnosno obavještajnu agenciju, što tumače kao "uvod u pokušaj uspostave kancelarske diktature uz pomoć represivnog sustava".

HDZ tvrdi da u Saboru ima dovoljno ruku za izglasavanje nepovjerenja premijeru, čime pada i Vlada, te da potom sastave novu parlamentarnu većinu i imenuju novu Vladu, na čijem bi čelu bio Zdravko Marić. O tome će poslijepodne u središnjici HDZ-a razgovarati i čelnici stranaka Domoljubne koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:13