TEŠKE POSLJEDICE POPLAVA

OTKRIVAJU SE RAZMJERI KATASTROFE NAKON POPLAVA U ZADRU Štete će biti veće od milijardu kuna, popularni trgovački centar ostat će zatvoren mjesecima...

 Jure Mišković / Hanza Media

U ponedjeljak je u Zadarskoj županiji održan sastanak Stožera civilne zaštite s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina postradalih u poplavama. Mada je s tog sastanka izašla procjena o milijardi štete na području Zadarske županije, župan Božidar Longin je najavio da će sačekati s donošenjem odluke o proglašenju elementarne nepogode, piše Zadarski.hr.

- Imali smo sastanak Stožera proširenog svim gradonačelnicima i načelnicima stradalih općina zbog nekoliko bitnih odluka koje smo zajednički donijeli. To je prvenstveno pitanje kada ćemo proglasiti elementarnu nepogodu, što ćemo ostaviti do kraja tjedna iz više razloga. Jedan od njih je da nam ni prognoza ne ide u prilog, jer već za utorak najavljuju velike padaline, a zemlja je već zasićena vodom, pa podzemne vode u nekoliko općina još izbijaju. Drugi razlog je da svi građani županije dobiju dovoljno vremena da se mogu pripremiti i podnijeti zahtjeve za naknadu štete. Po sadašnjim prognozama zahtjeva, na žalost, neće biti malo. I treće, ono što je najbitnije, mi iz ove situacije sami ne možemo izaći, štete su puno, puno veće nego se u prvom trenutku činilo, iz razgovora s gradonačelnicima i načelnicima proizlazi da prelaze milijardu kuna, izjavio je župan Longin neposredno nakon sastanka.

- Do sljedeće sezone moramo infrastrukturno obnoviti sve cestovne pravce u županiji i preko dvadeset srušenih mostova, te plaže, konkretno u Ninu gdje više nemamo niti jednu plažu, isto tako i u Općini Ražanac i nizu drugih priobalnih općina koje su nastradale od bujica. Stoga ćemo već danas uputiti pismo premijeru i Vladi gdje ćemo sa saborskim zastupnicima, gradonačelnicima Nina i Zadra do kraja tjedna, dok prikupimo sve okvirne štete, otići na jedan ozbiljan razgovor i vidjeti kako i u kojem periodu to sanirati, najavio je Longin po čijim je sasznanjima trgovinski centar Supernova dosta oštećen i bit će zatvoren čak nekoliko mjeseci.

- Gdje god možemo aplicirat ćemo naše štete. Koliko EU može uskočiti i koliko je to postotaka, pet, deset ili više posto, vidjet ćemo. Županijsko pročelništvo je cijeli vikend aktivno, svi pročelnici su na terenu, svatko od njih ima dio općina koje prolazi i pomaže ljudima u procjeni šteta. Najveći posao bit će, nakon što se objavi elementarna nepogoda, obilazak postradalog područja od strane komisije i utvrđivanje štete, izjavio je župan Božidar Longin, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 20:47