ULAGAČ IZ MOSKVE

OTKRIVAMO: ČELNIK PERESTROJKE INVESTIRA U GORSKI KOTAR Moćni ruski reformator kupio motel u Lokvama

Ruski ekonomist Gavriil Haritonovič Popov bio je prvi demokratski izabrani gradonačelnik Moskve
 RFE/RL, Motel Plitvice

Poznati ruski političar i ekonomist Gavriil Haritonovič Popov, prvi demokratski izabran gradonačelnik Moskve, kupio je motel Jezero, zajedno s pripadajućim zemljištem od 10.000 četvornih metara u neposrednoj blizini jezera Lokve u Gorskom kotaru.

Ova velika transakcija, teška oko 400 tisuća eura, posljednjih je dana glavna tema u tom goranskom naselju. Popov se, kako su nam rekli u Lokvama, namjerava baviti turizmom, no nitko ne zna kakvi su mu konkretni planovi.

- Svašta se spominje, da će graditi bazene za djecu, pa žičaru do budućeg sanjkališta, čak i da će tražiti koncesiju i napraviti pristanište za hidroavione - rekao nam je jedan stanovnik Lokava koji je želio ostati anoniman. Popov je, navodno, već ranije kupio vikendice u neposrednoj blizini zemljišta, a motel ga već neko vrijeme zanima.

Da je došlo do kupoprodaje motela Jezero, koja je realizirana prošli tjedan, potvrdio nam je i načelnik općine Lokve Toni Štimac, ističući da su sve obaveze prema toj jedinici lokalne samouprave uredno plaćene, kao i Svjetlana Vareševac, supruga sada već bivšeg vlasnika motela Milenka Vareševca.

Planovi na čekanju

- Kupac nam nije otkrio koji su njegovi planovi, tako da vam ne mogu ništa reći. Mi ćemo sada vjerojatno investirati u nešto drugo - rekla nam je Svjetlana Vareševac.

Načelnik općine Toni Štimac kaže, pak, da ništa ne zna o koncesiji te da se nešto poput pristaništa teško može realizirati jer razina tog akumulacijskog jezera oscilira za jedan metar dnevno. Potvrdio nam je, pak, da se u blizini motela planira graditi sanjkalište koje će biti otvoreno tijekom cijele godine, a ljeti će se sanjkati na rolerima te da je Popov bio vrlo zainteresiran da se uključi u tu priču.

Uhodan restoran

Motel koji je kupio sastoji se od restorana i smještajnog objekta s deset soba. Kultni bistro Jezero s goranskim specijalitetima već 15 godina vodi Boris Kauzlarić koji nam, pak, nije ništa mogao komentirati jer ne zna kakva je njegova budućnost u objektu. Restoran je poznat i po jelima od žaba koje su lokvarski zaštitni znak, a ovdje se svake godine organizira Žabarska noć koja je turistička atrakcija. No, kako smo doznali, promet tijekom cijele godine nije sjajan i u skladu je s općenitim trendovima u Gorskom kotaru, regiji koju već desetljećima pogađa osipanje stanovništva, a turistički potencijali koriste se samo u manjem dijelu. No, Popov se, navodno, zaljubio u Lokve i Gorani su sretni ukoliko počne širiti turističku priču, jer svaka investicija je dobrodošla. U agencija za nekretnine iz Ravne Gore, koja je bila posrednik, također kažu da ne znaju kakvi su konkretni planovi ruskog kupca.

Rusi koji su već uložili u Hrvatsku

Među najveće ruske ulagače na hrvatskom tlu su se smjestili ruski investitori u fond banke Promsvyazbank koji stoje iza domaće tvrtke Beta ulaganja, kupca hotela Jadranka na Malom Lošinju. Sergej Gljadelkin, ruski poduzetnik sa zagrebačkom adresom, investirao je u posrnuli IGH, a njegova Avenue grupa iz Austrije trenutačno radi na obnovi turističkog kompleksa Kupari. Ruski Sberbank je kupnjom Volksbank Internationala ušao u Hrvatsku i ubrzo se prometnuo u jednog od najvećih kreditora Agrokora. Ruski oligarh Viktor Vekselberg još se bori s nizom problema oko investicije u dubrovački hotel Belvedere, a od ruskih energetskih divova u Hrvatsku je ušao Lukoil čiji Lukoil Croatia ostvaruje 1,8 milijardi kuna prihoda. ( D. R.)

Bivši dekan moskovske ekonomije

Gavriil Haritonovič Popov poznati je ruski političar, reformator i ekonomist te prvi demokratski izabran gradonačelnik Moskve u mandatu od 1990. do 1992. godine. S obzirom na pedigre, Popova, rođenog 1936. godine, smatra se iznimno ozbiljnim investitorom, a kako smo doznali, transakcija je obavljena vrlo brzo. Popov, koji je svojedobno bio dekan moskovskog Ekonomskog fakulteta, nakon političke karijere u kojoj je sudjelovao u demokratskim reformama Rusije vratio se u u znanstvene i ekonomske vode. Danas je predsjednik Međunarodnog sveučilišta u Moskvi, prvog privatnog fakulteta u Rusiji koji su 1991. osnovali Mihail Gorbačov i tadašnji predsjednik SAD-a George H. W. Bush. Ta institucija već više od dva desetljeća ima važnu ulogu u školovanju ruskih političkih i poslovnih elita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:49