PRAVO NA ABORTUS

OTKRIVAMO DETALJE ODLUKE USTAVNOG SUDA O POBAČAJU U dijelovima kojima se štiti plod ne govori se o zaštiti osobe, već vrijednosti

Miroslav Šeparović
 Goran Mehkek / CROPIX

Ustavni sud ovog će tjedna, dakle 26 godina od zaprimanja zahtjeva, donijeti odluku o (ne)ustavnosti prava žene na pobačaj.

Uz osnovne dvije informacije - da će se odluka o pobačaju donijeti ovaj tjedan i da ga ustavni suci nemaju namjeru zabraniti, doznajemo da se još uvijek “bruse” pojedinosti u obrazloženju.

- Točno je da smo u fotofinišu, ali smo i u najosjetljivijoj fazi. Zato nemojte puno pitati - kaže jedan od sugovornika s Ustavnog suda. Premda se, prema našim informacijama, suci slažu u stavu da ne treba zabraniti pobačaj, nisu toliko jedinstveni kada je posrijedi obrazloženje, posebno kada je riječ o, uvjetno rečeno, uputama zakonodavcu koje bi trebao imati na umu pri pisanju novoga zakona. Moguća su čak i dva izdvojena mišljenja. Jedno, i to podupiruće kojim bi se “podebljala” odluka o pravu žene na pobačaj, najavljivala je sutkinja Ingrid Antičević Marinović, bivša SDP-ova ministrica pravosuđa i saborska zastupnica.

Neki izvori tvrde da bi nakon zadnjih verzija obrazloženja mogla odustati. Drugo izdvojeno mišljenje navodno priprema sudac Miroslav Šumanović, bivši predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, kasnije odvjetnik kojem je jedan od klijenata bio HDZ. Valja podsjetiti na to da je Šumanović imao izdvojeno mišljenje i u slučaju ustavne tužbe Joea Šimunića koji je bio kažnjen radi izvikivanja ustaškog pokliča “Za dom” na Dinamovom stadionu. Premda će ovu iznimno važnu odluku o (ne)ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece odlučivati na sjednici svi suci, glavninu posla odradila je zamjenica predsjednika Ustavnog suda, Snježana Bagić. Ona je još od 2015. godine na čelu radne skupine koja se bavi ovim zahtjevom, a kroz ovo vrijeme proučili su se i razmotrili svi aspekti problema koje pobačaj vezuje uz sebe. Proučavana je ustavnosudska praksa drugih zemalja, uzimani su u obzir argumenti pro - life udruga (ne samo naših nego i svjetskih), razlozi zbog kojih su odbijani njihovi zahtjevi za zabranom pobačaja u SAD-u i drugdje, proučavali su se zdravstveni aspekti problematike pobačaja, vjerski, etički, problem je promatran kroz prizmu ženskih prava i sve druge moguće aspekte.

Prema informacijama iz Ustavnog suda, u njihovoj će se odluci naznačiti negativan stav prema pobačaju, ali i navesti kako najbolja borba protiv njega nije zabrana, već edukacija, socijalna politika i druge mjere koje će ženi pomoći da odluči roditi dijete. Navodno bi žena do 12 tjedna trudnoće i dalje imala pravo na odluku o pobačaju bez da se prethodno i sa kim mora savjetovati. Ustavni će sud dati više preporuka zakonodavcu, a među njima je i promjena terminologije budući da aktualni zakon iz 1976. i dalje sadrži socijalističku. U sadržaju ustavnosudske odluke, doznajemo, u dijelovima kojima se štiti plod ne govori se o zaštiti osobe, već vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:40