TROSATNO ZASJEDANJE

OTKRIVAMO DETALJE SA ZATVORENE SJEDNICE NA KOJOJ JE PALO IZVJEŠĆE ŠEFA SOA-e Kako je Lozančić odgovorio na jedino pitanje o razlozima zbog kojih ga predsjednica želi smijeniti

Zagreb, 070914.Lucko.Vojarna ATJ Lucko.Obiljezavanje 24. godisnjice osnivanja Antiteroristicke jedinice Lucko.Nakon svecanosti odrzana je mala prezentacija jedinice.Na fotografiji: Dragan Lozancic direktor SOE.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek /CROPIX / CROPIX

"Je li bilo kršenja zakona kao što predsjednica tvrdi?” Zanimalo je jučer jednog člana odbora na sjednici Odbora za unutarnju politiku i sigurnost koji je tri sata iza zatvorenih vrata raspravljao o izvještaju SOA-e. Pitanje je bilo upućeno ravnatelju SOA-e Draganu Lozančiću, nad čijom glavom visi prijetnja smjenjivanja, uoči čijeg dolaska u Sabor su se novinari morali maknuti i iz saborskog hodnika. I, navodno, bilo je to jedno jedino pitanje koje se izravno odnosilo na Lozančićevu vlastitu odgovornost zbog koje ga je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razriješila dužnosti jer “ne uživa više njezino povjerenje”.

“Ne”, kratko je, kako neslužbeno saznajemo, odgovorio Lozančić. Nije bilo detalja, ni rasprave o razlozima zbog kojih ga predsjednica želi smijeniti prije isteka mandata. No, taj odgovor, kao ni tri sata referiranja o radu SOA-e, u kojemu su članovi blagonaklono klimali glavom, a članovi vladajuće koalicije su se pohvalno izražavali o radu SOA-e, među kojima su bili i Miroslav Tuđman i Ines Strenja-Linić, nije bilo dovoljno da Odbor podrži izvještaj. Rezultate glasanja suho je predočio šef Odbora Ranko Ostojić: “Odbor nije prihvatio izvještaj SOA-e. Šest je zastupnika glasalo za, šest protiv, i jedan je bio suzdržan”, odbijajući odgovoriti na pitanje kako je tko glasao i je li se Lozančića pitalo o razlozima smjene.

Ostojić: Kvalitetan rad

Odnos snaga, neslužbeno saznajemo, izgledao je ovako: izvještaj su, uz predsjednika Ostojića, podržali Goran Beus Richembergh, Igor Dragovan, Predrag Matić, Josip Salapić i Gordana Sobol. Protiv su bili dopredsjednik Miroslav Tuđman, Tomislav Čuljak, Željko Dilber, Dario Hrebak, Ermina Lekaj Prljaskaj i Damir Krstičević, a suzdržana je bila Mostova Ines Strenja-Linić. Pritom su neki članovi Odbora iskoristili pravo na izdvojeno mišljenje.

Izvještaj nije prošao, a novinarima nisu predočeni razlozi koji su do toga doveli.

Predsjednik Ranko Ostojić izjavio je kako smatra da je SOA radila kvalitetno svoj posao:

“Izvješće koje nam je prezentirano to je i potvrdilo. Smatram da je to izvješće trebalo potvrditi.”

Istražno povjerenstvo

Na pitanje novinara hoće li SDP inicirati osnivanje Istražnog povjerenstva, Ostojić je kazao da “što se tiče današnje sjednice odbora, to smo završili. Daljnje mogućnosti i potezi SDP- ovise o daljnjim koracima koji će se dogoditi. Na raspolaganju je i Istražno povjerenstvo. Smatram da javnost treba dobiti podatke i da treba znati koji su razlozi zašto odlazi gospodin Lozančić”.

Iako ne smatra Lozančića odgovornim ni za što konkretno, dopredsjednik Miroslav Tuđman glasao je protiv zato što sustav smatra disfunkcionalnim. Po njemu izvještaj uopće nije ni trebalo staviti na dnevni red. No, naglasio je, njegov bi stav bio isti i da se o izvještaju raspravljalo za dva tjedna.

“Mislim da nije bilo racionalno ovu temu staviti na dnevni red nego je trebalo s time pričekati, jer smo došli do toga da se politizira uloga Odbora. A Fredu Matiću žao je što je uopće sudjelovao u ovoj priči: “Vrlo se neugodno osjećam jer se ponovno pokazalo da zbog interesa jedne osobe treba žrtvovati vrijedni rad tisuće djelatnika”.

Odbijanje ne utječe na razrješenje

Neprihvaćanje izvješća SOA-a u Saboru nije razlog za smjenu ravnatelja, odnosno formalno ne utječe na status Dragana Lozančića. Zakon, naime, samo propisuje da SOA podnosi godišnje izvješće Saboru, ali ne propisuje nikakve mjere ako Odbor odbije izvješće. Iako i Sabor ima ovlast osim predsjednika države i Vlade pokrenuti razrješenje ravnatelja, to može učiniti samo ako su u postupku nadzora rada SOA-e utvrđene nezakonitosti rada SOA-e ili njezinih djelatnika. ( S.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:38