TRENUTAK RASPADA

OTKRIVAMO DETALJE SASTANKA U AGROKORU DESET DANA PRIJE DOLASKA RAMLJAKA Lučić okupio Upravu: 'Cijeli model se urušava'

 
Ivan Crnjac, Tomislav Lučić i Hrvoje Balent
 HANZA MEDIA

Iako su izvješća revizora i finanacijskih forezničkih stručnjaka i dalje najsnažnije uporište DORH-a u utvrđivanju odgovornosti Uprave Agrokora, informacije dobivene od nekih niže rangiranih zaposlenika u konceru dale su dodatnu težinu eventulanim optužbama protiv svih ili nekih članova Uprave. O tome više možete pročitati ovdje.

S druge strane, čalnovi Uprave su tijekom ispitivanja u prostorijama DORH-a u pravilu tvrdili da nisu upoznati sa spornim finanacijskim izvješćima u kojima se lažno prikazivala vrijednost, zaduženost i dobit koncerna.

Ivana Matovani revizorica je društava Antares revizija d.o.o. i Antares savjetovanje d.o.o koju je angažirao DORH za reviziju financijskih izvješća Agrokora iz čijeg izvješća “s osnovanom sumnjom proizlazi da Agrokor d.d. od 2006. stvarno ne posluje s dobiti, niti ima uslijed postupanja protivno MRS 27 (međunarodnom standardu financijskog izvješćivanja) i utjecaja istog na račun dobiti i gubitka, temelja za isplatu dividende, u kojim se nezakonitim isplatama kao direktnoj posljedici lažiranja Računa dobiti i gubitka protupravno koristio Ivica Todorić i njegovo nizozemsko društvo na koje je prenio dionice Agrokora u 2014.”

Ivan Crnjac, u Upravi Agrokora zadužen za financije, “u obrani je naveo da Uprava Agrokora nije raspravljala o financijskim izvješćima, već je navedena izvješća vidio na web stranici društva, odnosno netom prije objave na web stranici”. “O isplati diivdende nije mu ništa poznato”.

Istražiteljsko rješenje ŽDO Zagreb sadrži i jedan zanimljiv stavak o sporno mjeničnom poslovanju Agrokora d.d. “Da su s takvim postupanjem i načinom prikupljanja sredstava (‘lažno prikazivanje obveze za izdane mjenice kao obvezu prema dobavljačima’) i načinom prikupljanja sredstava upoznati kako članovi Uprave, tako i Nadzornog odbora tijekom 2015., razvidno je i iz sadržaja zapisnika s izvanredne sjednice NO Agrokor d.d. održane 1. travnja 2017., na kojoj Tomislav Lučić prisutne osobe traži više informacija o operativnom planu u svezi mjenica, na što se zapisnički konstatira, da mu je ‘pojašnjeno da je cijeli model mjenica urušen, te da je je tjedan završen sa 550 milijuna kuna mjenica, što je dovelo do toga da su banke krenule na partnere Agrokora i da se time stvara domino-efekt’. Ivan Todorić je dodao da bi problem mjenica trebalo riješiti na razini banka-dobavljač-mi”.

Hrvoje Balent, član Uprave Agrokora za nabavu, prodaju i usluge, u obrani je naveo, tvrdi ŽDO Zagreb, da “uopće nema nikakvih stručnih znanja za razumijevanje financijskih izvješća kako se navodi u inkriminaciji”.

Alojzije Pandžić, zadužen za sektor računovodstva, u obrani je naveo da je “uvijek postupao po nalozima i uputama koje je dobivao od nadređenih i mišljenjima revizorskih kuća”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:52