POZADINA SDP-OVE KONVENCIJE

OTKRIVAMO: MILANKA OPAČIĆ DOBILA UPOZORENJE 'Nastavi li štetiti SDP-u, slijede joj sankcije'

Nikad nismo ljude izbacivali. Protivnik sam verbalnog delikta, ali odgovornost je na prvome mjestu, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina
 CROPIX

SDP-ovi gradonačelnici, načelnici i župani proveli su petak i subotu u termama Tuhelj na sastanku s formalnom temom “Decentralizacija temelj uspješne Hrvatske”, ali niti pitanja od javnog interesa nisu uspjela utišati sve glasnije trzavice unutar stranke.

- U stranci može biti kritike, razgovora, konstruktivnosti i rada, ali ne destrukcije, nerada, guranja stvari pod tepih i rada protiv interesa SDP-a - rekao je na press konferenciji nakon tuheljskog sastanka predsjednik SDP-a Davor Bernardić, aludirajući na nedavne istupe dvoje nezadovoljnih SDP-ovaca, Milanke Opačić i Miranda Mrsića.

Lošiji od Grčke

Prije toga, Bernardić i SDP-ovci u izvršnoj vlasti na dvodnevnoj konvenciji zaključili su kako je Hrvatska po pitanju decentralizacije lošija od Grčke te da je dužnost države “onima koji rade brže i bolje omogućiti da se brže i razvijaju” - naglasivši pritom da su bolji upravo gradovi i općine pod SDP-ovom vlašću.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina također je nakon konvencije komentirao nedavne istupe SDP-ovke Milanke Opačić, napomenuvši kako osobe koje predstavljaju stranku na mjestu potpredsjednika Sabora moraju iznositi stranačke, a ne privatne stavove.

- Nikad nismo ljude izbacivali. Protivnik sam verbalnog delikta, ali odgovornost je na prvome mjestu - rekao je Komadina.

Ipak, kad se s članovima SDP-a govori manje formalno, iz struje koja, rezultatima izbora usprkos, i dalje čvrsto podržava aktualnog šefa Davora Bernardića, može se čuti kako se zasad nije razgovaralo o “micanju” Opačić s mjesta potpredsjednice Sabora, ali kako će sankcije zasigurno uslijediti ne promijeni li ova saborska zastupnica ubrzo svoju javnu retoriku.

- Gledajte, njena pozicija je trenutno najviša pozicija koju obnaša neki član naše stranke, ali predsjednik zasad ne razmišlja o njenoj smjeni. Ipak, ako Milanka Opačić nastavi raditi protiv SDP-a, sam statut predviđa sankcije koje ćemo biti dužni primijeniti - kaže nam jedan izvor blizak predsjedniku stranke.

Kao najlakšu sankciju statut ovdje predviđa opomenu, potom slijedi suspenzija sa svih stranačkih dužnosti i zabrana kandidiranja na period od dvije godine, a kao treća opcija javlja se mogućnost izbacivanja. O ovoj trećoj zasad nismo govorili - kaže naš izvor iz SDP-a, pojašnjavajući kako su se i Milanka Opačić i Mirando Mrsić malo zaletjeli, a potom ostali bez podrške jedne struje stranke koja im je prvotno obećala “držati svijeću”.

Izostala smjena

- I Mrsić i Opačić očekivali su da će rezultati SDP-a nakon lokalnih izbora biti katastrofalni te da će stranka zajahati na tom nezadovoljstvu i putem konvencije ići u smjenu Bernardića. Ipak, dogodilo se da rezultati izbora, iako nisu dobri, nisu niti tako loši, i da su Mrsić i Opačić ostali usamljeni - kaže naš izvor.

Pritom smatra da bi za Milanku Opačić nakon šest mandata u Saboru i s obzirom na osobno nezadovoljstvo koje osjeća u stranci oportunije bilo odlučiti se na “mirovinu”, u kojem slučaju bi se za nju lako pronašlo neko odgovarajuće mjesto u stranci.

- Hrvatska i SDP nisu tako mali, uvijek bi se za nju nešto našlo - priznaje naš sugovornik, pojašnjavajući da je struja nezadovoljnika u stranci spala na samo par članova.

Jedan naš drugi sugovornik blizak bivšem vodstvu stranke ipak smatra da nezadovoljstvo u stranci itekako tinja, ali kako među članovima nema lidera koji bi ih poveli u promjene.

- To bi, po mome mišljenju, trebao napraviti Siniša Hajdaš Dončić, ali on nikako da se pomakne. U Zagrebu nikad nismo imali lošiji rezultat, stranka se mjeri po uspješnosti, a ona koja se zatvara sama u sebe ne prolazi dobro među biračima - kaže naš izvor nezadovoljan činjenicom da na sastanak u Tuhelj nisu bili pozvani članovi Kluba zastupnika.

Ljudi bliski Bernardiću za Jutarnji neslužbeno pojašnjavaju kako se nadaju da će Opačić i Mrsić uvidjeti da griješe i vratiti se pod skute SDP-a.

- U protivnom, smatram da bi trebali vratiti svoje mandate s obzirom na to da su ih ih osvojili uz pomoć i za račun SDP-a - pojašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:32