USPON

OTKRIVAMO NEPOZNATE DETALJE O MINISTRICI REGIONALNOG RAZVOJA Diplomirala na stečaju Županjske banke koji je vodila njezina majka

 Vlado Kos / Hanza Media

Što mlađi ministar - to opsežniji životopis. Potvrđuje to i primjer jedne od najmlađih i javnosti nepoznate članice Plenkovićeve Vlade - ministrice regionalnog razvitka i europskih fondova Gabrijele Žalac.

Već letimičan pogled na životopise ministara objavljene na web stranicama Vlade pokazuje da je njezin jedan od najopsežnijih, duži i od životopisa premijera Plenkovića. Uz formalno obrazovanje i radno iskustvo, mlada je ministrica naredala i sve seminare i radionice koje je pohađala, sva članstva u raznim odborima, vijećima i radnim skupinama u kojima je sudjelovala, pa i članke koje je objavila.

Budući da je do imenovanja na ministarsku dužnost javnosti bila nepoznata, pokušali smo o njezinoj karijeri doznati nešto više od navedenog u opsežnom životopisu.

Rođena je 1979. u Vinkovcima kao Gabrijela Ivanković. Kći je jedinica majke ekonomistice i oca zaposlenika Jugoslavenskih željeznica. Početkom 90-ih roditelji su se učlanili u HDZ i postupno postali dio vinkovačkog, ali i istočnoslavonskog establišmenta.

U ranoj mladosti nije se činilo da će Gabrijela Ivanković postati žena od karijere. Udala se rano, već u 4. razredu gimnazije i prije mature rodila prvo od četvero djece. Ključnu ulogu u poticanju njezinih ambicija i otvaranju vrata koja su mnogim pripadnicima njezine generacije u Slavoniji ostala zatvorena imala je, slažu se naši sugovornici iz Vinkovaca, njezina majka.

U ratom i privatizacijom devastiranoj Slavoniji za ekonomiste i nije bilo osobitog posla. Tvrtke i četiri slavonske banke u drugoj polovici 90-ih tonule su jedna za drugom. Val stečajeva harao je Slavonijom. Probitačna Vinka Ivanković, majka današnje ministrice Gabrijele Žalac, postala je stečajna upraviteljica. Traženi zakonski uvjeti za taj posao bili su vrlo fleksibilni, dovoljna je bila visoka stručna sprema. I, naravno, odlične političke veze. I jedno i drugo je imala.

Kao stečajna upraviteljica vodila je stečajeve desetaka tvrtki. Jedan od njih, međutim, odigrao je višestruku ulogu u obiteljskoj povijesti Ivankovićevih - stečaj Županjske banke. Riječ je o jednom od najduljih stečajeva na istoku Slavonije.

Postupak dug 12 godina: Upraviteljica imala plaću od 10.000 kn

Zanimalo nas je koliko stečajni upravitelj zaradi na stečaju koji traje 15 godina.

Iz ureda predsjednika Trgovačkoj suda u Osijeku odgovorili su nam da Vinka Ivanković taj stečaj nije vodila u kontinuitetu, nego od 30. svibnja 1999. do 1. rujna 2003. te ponovo od 15. ožujka 2007. do zaključenja stečaja 2015. Od rujna 2003. do ožujka 2007. stečaj je vodio drugi stečajni upravitelj, Perica Mitrović.

Razlog ovog prekida leži u činjenici da se Vinka Ivanković morala na neko vrijeme povući iz postupka kako bi položila stručni ispit. Prema podacima suda, nadležni je sudac na početku postupka upravitelju odredio nagradu od neto 10.000 kuna mjesečno, a ona se nije mijenjala do kraja postupka.

Računica pokazuje da je V. Ivanković na vođenju stečaja tijekom 12 godina i dva mjeseca zaradila 1,460.000 kn.

U svibnju 1999., kada je stečaj pokrenut, a Vinka Ivanković imenovana stečajnom upraviteljicom, ta banka imala je 320 zaposlenih te 25 poslovnih prostora diljem Hrvatske. Nakon privatizacije sredinom 90-ih Uprava je šakom i kapom dijelila kratkoročne kredite s visokim kamatama koje komitenti nisu mogli otplaćivati.

Sredinom 2002., tri godine nakon što joj je majka imenovana stečajnom upraviteljicom Županjske banke, Gabrijela Žalac diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, i to na temu “Stečaj Županjske banke”. Ishod stečaja koji je vodila njezina majka Žalac nije mogla tematizirati jer je on okončan tek 12 godina poslije, u ožujku 2015., punih 16 godina od pokretanja, i to likvidacijom banke.

Vinka Ivanković danas je šefica Hrvatske gospodarske komore u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Gabrijela Žalac studirala je ekonomiju uz rad. Od 2002., kada je stekla diplomu iz ekonomije, radi u županijskom uredu Vukovarsko-srijemske županije. Počela je kao vježbenica, a potom kao stručna suradnica u uredu tadašnjeg župana, HSS-ovca Nikole Šafera, u kojem je ostala i nakon što je 2005. župan postao HDZ-ovac Božo Galić. Žalac se 2007. učlanila u HDZ i napredovala na poziciju pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, a 2010. i pročelnice. Ovu će, pak, godinu posebno pamtiti jer je u siječnju imenovana direktoricom Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., a u listopadu je postala i ministrica. Za uspon na ministarsku dužnost od velike joj je pomoći, kako neslužbeno doznajemo u HDZ-u, bila preporuka moćnog čovjeka slavonskog HDZ-a i potpredsjednika te stranke Tomislava Čuljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:36