TEŽAK SLUČAJ

OTKRIVAMO NOVE DETALJE O SLUČAJU OSTAVLJENE CURICE I NJEZINIM RODITELJIMA I majci i ocu prijeti zatvor: Otac nije ni znao da mu je kći ostavljena?

U manje od 24 sata od objave fotografija djevojčice u žutoj haljinici u dobi od oko sedam mjeseci, koja je prošli tjedan ostavljena pred crkvom u zagrebačkim Sesvetama, policija je, kao što je i pretpostavila, uspjela utvrditi identitet roditelja.

Ustanovili su, kako neslužbeno doznajemo, da djevojčica ima i trogodišnjeg brata, koji je danas također izuzet iz obitelji i smješten u Dječji dom u kojem mu od prošlog petka boravi i sestrica.

Različite priče

Roditelji su pak današnji dan proveli u policiji, a kako je u kasnim popodnevnim satima priopćila PU zagrebačka, nakon kriminalističkog istraživanja predali su ih pritvorskom nadzorniku zbog sumnje da su počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava na štetu dvoje djece, a majka i za kazneno djelo napuštanja djeteta. Prijeti im do tri godine zatvora.

Zašto je dijete ostavljeno i što se točno dogodilo u četvrtak navečer, još nije poznato. Kolaju različite nepotvrđene priče, a jedna od njih govori o tome da je majka s djevojčicom prošli tjedan napustila supruga te da djevojčičin otac nije ni znao da mu je kći ostavljena pred crkvom dok nije vidio fotografije u medijima. Podsjetimo, od dana ostavljanja djevojčice do objave fotografije u medijima prošlo je gotovo tjedan dana.

Od izvora bliskih policiji neslužbeno doznajemo da je obitelj, koja živi na području Sesveta, težeg imovinskog stanja: majka, u dobi od 22 godine, nije završila ni osnovnu školu i nije radila, a otac (35) građevinski je radnik koji povremeno nešto zaradi.

Zdrava i sita

Bili su primatelji socijalne pomoći i jednokratnih novčanih naknada, ali nikada nadležnom centru za socijalnu skrb nije prijavljen bilo kakav slučaj obiteljskog nasilja ili zanemarivanja djece. O tome govori i stanje pronađene djevojčice koja je potpuno zdrava, higijenski njegovana, dobro uhranjena i bez ikakvih naznaka zapuštenosti ili zlostavljanja.

Socijalna je služba, kako neslužbeno doznajemo, danas odmah nakon otkrivanja identiteta djeteta i roditelja otišla u obitelj te će u sljedećih dva-tri tjedna napraviti kompletnu obradu kako bi utvrdila sve okolnosti i procijenila ima li u široj obitelji osoba zainteresiranih i sposobnih brinuti o djeci. Ako se pokaže da to nije moguće, djeca će nastaviti živjeti u domu ili udomiteljskoj obitelji.

Odluka na sudu

- Najvažnije je da su djeca zbrinuta i da su na sigurnom. Mislim da će se u ovom slučaju ići s prijedlogom sudskih mjera, dakle privremenog povjeravanja djeteta drugoj osobi. To može biti udomiteljska obitelj, može biti ustanova socijalne skrbi. Mi često predlažemo oduzimanje prava na stanovanje s djetetom, a najdrastičnija mjera je rješenje o oduzimanju prava na roditeljsku skrb. Tu odluku donosi sud nakon provedenog postupka - kaže Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Resorna ministrica demografije i socijalne politike Nada Murganić pozvala je sve mlade roditelje koji nisu u stanju ili procjenjuju da imaju problema s podizanjem ili odgajanjem djeteta da se legalnim putem obrate institucijama. Djevojčica je, podsjetimo, pronađena nedaleko od crkve prošli četvrtak blizu 22 sata. Pronašao ju je, kako nam je rekao, sjemeništarac Kristijan Kolonić, koji je nakon mise s prijateljicom sjedio pred crkvom. Čuo je neutješni plač koji nije prestajao te su krenuli vidjeti o čemu se radi.

Brižni građani

- Ususret nam je došla još jedna gospođa, došli smo sve troje do kolica. Beba je bila zamotana u bijelu plahtu. Odnijeli smo je u župni ured, pozvao sam policiju u 21.52 - rekao je.

Dječji dom Zagreb, koji sada brine o pronađenoj djevojčici i njezinu bratu, zatrpan je pozivima i mailovima građana koji žele pomoći djeci, donirati igračke ili ih udomiti. Kako su iz Doma objavili na svojoj službenoj Facebook stranici, djevojčica je dobro zbrinuta i ima sve što joj je potrebno, a za eventualno udomljenje nadležan je Centar za socijalnu skrb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:47