ŠTO JE U POZADINI?

OTKRIVAMO Zagorčevi partneri od Hrvatskih šuma dobili ugovore od 356 milijuna kuna!

Dragan Jurilj i Sunčica Lalić ugovorili su posao za oko 300 milijuna kuna, a Mario Plejić za 56 milijuna
 CROPIX

Mario Plejić vlasnik trgovine Lovac, još je jedan od nekadašnjih poslovnih partnera Vladimira Zagorca koji je nakon tvrtke bivših Zagorčevih suradnika Dragana Jurilja i Sunčice Lalić, sklopio ugovor s Hrvatskim šumama, vrijedan četiri milijuna kuna godišnje, i to na 14 godina.

Plejić, kojeg je 90-tih na mjesto direktora tvrtke Lovac postavio tadašnji general Zagorec, nakon čega su tvrtku privatizirali pod navodno upitnim okolnostima, na poziv Hrvatskih šuma javio se s tvrtkom Pelet Grupa.

Neuobičajeni natječaj

Riječ je o pozivu za kupnju drvne sječke koji su Hrvatske šume raspisale ovog ljeta na neuobičajeni način: tko prvi dođe, dobiva ugovor. Plejić se u Hrvatskim šumama pojavio peti po redu, i to dva dana nakon tvrtke Sunčice Lalić, i ostvario je pravo na kupnju 15 tisuća tona drvne sječke bukve u Novskoj.

Njegova struka

Plejić nam je jučer objasnio da mu je sječka potrebna jer je u Novskoj započeo gradnju pogona za proizvodnju drvenog peleta i električne energije, i to, kaže, uz pomoć kredita Europske banke za obnovu i razvoj.

- Tri godine radim na tom projektu. Pogon počinje raditi 1. ožujka, a radi se o investiciji od 12 milijuna eura - kazao je Plejić te dodao kako je to ionako njegova struka. Rekao je da njegov projekt nema veze s projektom tvrtke supružnika Lalić -Jurilj o kojem, kaže, ne zna ništa.

- Bavim se ovim već godinama - kaže Plejić, koji je također, kaže, pribavio svu potrebnu dokumentaciju za javljanje na natječaj. Njegova Pelet Grupa povećala je u srpnju i temeljni kapital sa 20.000 na 4,5 milijuna kuna, a proteklih godina tvrtka nije ostvarivala prihode te je 2010. godinu završila s gubitkom od oko 400.000 kuna. Za 2011. nije dostavila podatke.

I tvrtka Sunčice Lalić Uni Viridas na tom je natječaju osvojila posao čija vrijednost godišnje iznosi oko 22 milijuna kuna, a ugovor je, doznajemo, sklopljen na 14 godina. Riječ je, dakle, o ugovoru vrijednom 300-tinjak milijuna kuna.

- Da, to je posao od 300-tinjak milijuna kuna - potvrdio nam je jučer Jurilj.

Sponzoriraju SDP

Ivan Pavelić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, nije nam znao odgovoriti na pitanje ostvaruju li tvrtke pravo na otkup ugovorene količine drvne sječe svake godine, ili je to ukupno za razdoblje od 14 godina.

- Neću vam stići prije sljedećeg tjedna odgovoriti na to pitanje - kazao je predsjednik Uprave Pavelić.

No, Jurilj i Lalić, čija se tvrtka Unisol Kastelica lani istaknula kao najveći pojedinačni sponzor SDP-a sa 75.000 kuna, najavljuju da će gradnja projekta u koji ulaze s turskim partnerom Unit Investmentom, započeti tijekom sljedećih mjesec dana. Načelnik Općine Babina Greda SDP-ovac Josip Krnić jučer nam nije želio dati nikakve podatke o toj investiciji.

- Iz naše općine toliko je ljudi otišlo da svaku investiciju čuvamo kao oko u glavi, pa ne bih još o tome - kazao je Krnić. Ali Marko Mrkonjić, HDZ-ov vijećnik iz Babine Grede, kaže da načelnik Krnić šuti jer je Jurilj u posljednje vrijeme najveći sponzor SDP-ovih lokalnih događaja.

- Jurilj sve financira. Evo, primjerice, bio je glavni sponzor Stanarskih susreta - kaže Mrkonjić.

Jurilj nam je potvrdio da su sponzorirali spomenutu lokalnu manifestaciju, kao i stranku na nacionalnoj razini, ali tvrde kako to nema veze s ovim projektom.

- Želimo pomoći toj općini, a Stanarski susreti su najznačajnija kulturološka manifestacija u Babinoj Gredi, i mi smo socijalno osjetljivi. Želimo pomoći razvoju te općine. No, stranku na nacionalnoj razini smo sponzorirali jer smo i Sunčica i ja željeli promjene, pa se nadam da nas te promjene neće sada zaustaviti u dobroj namjeri - kaže Jurilj.

Kupnja u Babinoj Gredi

No, oporbeni vijećnik Mrkonjić zasad je još sumnjičav, iako bi volio da se projekt ostvari.

- Jurilj godinama dolazi u Babinu Gredu, već je radio na jednom projektu koji nije uspio, a ako ovaj uspije, svi ćemo biti sretni. No, zasad je to još oranica na kojoj je jedan od SDP-ovih poljoprivrednika zasadio kukuruz i ječam - kaže HDZ-ov vijećnik Mrkonjić. Dodaje da se Jurilju navodno pogodovalo i prilikom natječaja za dobivanje zemljišta.

Tvrdi da je kao uvjet u natječaju bio minimum prometa u visini od 30 milijuna eura, što je mogao zadovoljiti samo Juriljev partner.

- Pa neće valjda tvrtka s kapitalom od 20.000 kuna ići u takvu investiciju - ukazuje Jurilj.

Zemljište na kojem planiraju gradnju rasprostire se na 174 tisuće kvadrata, a riječ je o oranici, koja zasad nema ni potrebnu infrastrukturu. Do dobivanja uporabne dozvole zemljište će ih stajati 40-tak tisuća kuna godišnje, a nakon ishođenja uporabne dozvole ostvarit će pravo na otkup zemljišta po cijeni od oko tri milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:59