PET DANA POTRAGE

Otkriven identitet Hrvata koji je pobjegao iz zatvora u Švicarskoj: 'Donijeli smo mu večeru u skučenu ćeliju, a ujutro je ispario!'

Ilustracija: Policija u Švicarskoj
 Arnd Wiegmann / REUTERS

Vijest o bijegu neimenovanog 37-godišnjeg Hrvata iz švicarskog zatvora u St. Gallenu u noći s petka na subotu odjeknula je poput munje širom Europe, a kako doznajemo, riječ je o Marku Sudcu, višestrukom kršitelju zakona koji je još početkom travnja zadao “glavobolje” švicarskim istražiteljima.

Plan pljačke

Naime, Sudac je uhićen proljetos zajedno s bivšim nogometašem sesvetske Croatie Dariom Šuškom te još dvojicom prijatelja u jednom kafiću u St. Gallenu zbog sumnje tamošnje policije da su se povezali s krakom zloglasne međunarodne skupine pljačkaša nakita poznatije kao Pink Panther i da su planirali razbojništvo u draguljarnici u tom švicarskom mjestu.

Sudac je u bijegu već punih pet dana, a posljednji put viđen je u petak oko 21 sat kada mu je u ćeliju pritvora u St. Gallenu donesena večera. Nakon toga su se vrata skučene ćelije u kojoj je bio sam zatvorila, a u subotu u 8 sati ujutro stražar je uočio da je Sudac “ispario”. Pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, škarama za rezanje željeza prerezao je rešetke na prozoru ćelije koja se nalazi u prizemnom dijelu zgrade i gleda na uličnu stranu.

Dijelove bijega zabilježile su i snimke videonadzora no u svemu se postavlja pitanje tko je Sučev pomagač, odnosno tko mu je ustupio škare za rezanje željeza i je li ga netko u blizini zatvora pod okriljem noći čekao.

Uhićenje u travnju

Podsjetimo, u sklopu istrage nad skupinom tzv. pinkpanteraša koji su na području Švicarske i drugih zemalja već izveli više spektakularnih pljački nakita, početkom travnja u jednom kafiću u St. Gallenu policajci su opkolili četvoricu mladića dok su za stolom pili čaj.

U draguljarnicu s kojom se povezuje Šušak i ekipa navodno je početkom godine jedan lokalni bogataš položio dijamante i drugi nakit čija vrijednost premašuje milijune eura na čišćenje.

Nekoliko dana prije uhićenja Šušak je otišao iz Hrvatske jer ga je u Švicarskoj navodno čekao posao građevinskog radnika, a pri uhićenju je napomenuo policajcima da su u zabludi jer da ništa nisu planirali te da trojicu kolega površno poznaje.

Hrvatska policija izviještena je o bijegu Marka Sudca, a kako nam je rečeno u PU zagrebačkoj za traženom osobom i dalje se traga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:03