INFEKCIJA

OTROVALI SE HRANOM U BIZOVAČKIM TOPLICAMA U osječkoj bolnici završilo 11 ljudi, među njima i troje djece: 'Čini se da su svi jeli nekakav roštilj...'

KBC Osijek
 Vlado Kos / Hanza Media

Stafilokokna infekcija izazvala je trovanje hranom kod jedanaestero osoba, od kojih je troje djece, koji su u subotu zatražili pomoć u KBC-u Osijek, a prema informacijama koje smo dobili iz bolnice, svi su došli iz Bizovačkih toplica, no vrlo brzo su nakon liječničke obrade otpušteni kućama.

- Prema informaciji koju sam dobio od dr. Dubravke Lišnić, dežurnog infektologa na Klinici za zarazne bolesti, u subotu nam je došlo 11 pacijenata, koji su stigli iz Bizovačkih toplica sa simptomima alimentarne infekcije uslijed trovanja hranom. S obzirom da je među njima bilo i troje maloljetne djece, oni su hospitalizirani na Kliničkom odjelu za pedijatriju kako bi bili pod liječničkom nadzorom, dok je ostalih osmero, odraslih osoba, nakon obrade u dnevnoj bolnici, gdje su rehidrirani i nadoknađena im je tekućina, otpušteni kući. Prema našim informacijama jeli su nekakav roštilj, ali ne znamo točan uzrok zaraze. Možda je meso bilo nedovoljno termički obrađeno, zbog čega upozoravamo ljude da pripaze kod pranja ruku i obrade hrane na ovim velikim temperaturama. Naime, stafilokone infekcije lako nastaju u ovim vrućim danima bilo zbog nedovoljne higijene ruku ili nedovoljne pripreme, odnosno termičke obrade hrane – rekao je dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek.

Stjepko Bulić, direktor tvrtke Sunčane toplice, koja upravlja Bizovačkim toplicama potvrdio nam je navedeni događaj istaknuvši kako su odmah po spoznaji da imaju probavne i želučane smetnje goste „izolirali u sobe u našem lječilištu te pozvali hitnu pomoć koja je došla po njih.“

- Cijelo vrijeme naše osoblje je bilo uz pacijente te smo im bili na usluzi što god im je trebalo. Kako je na kupanju taj dan bilo preko 1600 osoba, a na tegobe se požalilo njih 15 (na kraju je 8 tretirano zbog trovanja), još uvijek sa sigurnošću ne možemo tvrditi što se točno dogodilo te čekamo nalaze nadležnih službi koje su odmah izišle na teren te poduzele sve potrebne radnje.

Neslužbene informacije govore da se radi o stafilokoku, koji je mogao doći iz više izvora, što će pokazati tek nalazi analiza. Sve osobe koje su osjetile tegobe će biti kontaktirane tijekom današnjeg dana, te će dobiti ispriku i poziv da njih i njihove obitelji ugostimo i ispričamo se za doživljene neugodnosti, čim dobijemo rezultate analiza, svi će biti pravodobno obaviješteni. Htjeli bismo naglasiti golem trud, vrijeme i sredstva koja su uložena u obnovu Bizovačkih toplica (više od 60 milijuna kuna) te iznimnu brigu i pažnju koju posvjećujemo našim gostima o čemu svjedoče njihove reakcije i komentari. Uz nadu da se ovakve situacije neće ponavljati sve pozivamo da nas posjete i uvjere se u sve gore navedeno, napisao je Bulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:17