SPOR TRAJE 10 GODINA

Ovaj čovjek od Hrvatske traži 200 milijuna USD za rakete S-300 i donio je Šuškovu potvrdu

Zubak je sudu dostavio dokument za koji tvrdi da je potvrda Gojka Šuška iz 1996. u kojoj priznaje dug

U jednome od najvećih sporova koje Hrvatska vodi puno desetljeće, a riječ je o sporu zbog naplate navodnog duga za isporuku raketnog sustava S-300 tijekom Domovinskoga rata, za što trgovac oružjem iz Sesveta Zvonko Zubak potražuje 200 milijuna američkih dolara koje su sa zateznim kamatama sada već narasle na nevjerojatnih 12 milijardi kuna, Zubak je sudu dostavio dokument za koji tvrdi da je autentična potvrda Gojka Šuška iz 1996. u kojoj Šušak priznaje dug.

Riječ je o dokumentu koji bi, ako se dokaže njegova autentičnost, u postupku mogao donijeti prevagu Zubaku, te njegovim partnerima iz tvrtke Winsley Finace Limited, te odlučiti o presudi koja bi mogla financijski uništiti MORH.

Zubak je, kako je poznato, RH tužio 2002. godine zajedno s tvrtkom s Djevičanskih otoka, Winsley Finance Limited, čiji je osnivač češki trgovac oružjem Petr Pernička, a nakon 10 godina sudovanja sasvima je jasno da je Pernička ključna osoba koja stoji iza tužbe protiv Hrvatske budući da je upravo on tijekom rata opskrbljivao za unosne novčane naknade RH velikim količinama oružja i vojne opreme dok je na snazi bio UN-ov embargo.

Slučaj dragulji

Pernička, koji je u postupku za S-300 već svjedočio 2006., tada je izjavio da je upravo on osnivač Winsleyja te da su Zubaka angažirali 1997. kako bi svojim vezama pomogao s problemom vraćanja ili naplate sustava S-300.

Perničkina priča u tom se dijelu uvelike slaže i s obranom Vladimira Zagorca u slučaju dragulji, koji je rekao kako nikada nije kupovao oružje u ime RH od Zubaka, štoviše da za njega nikada nije čuo, sve do početka spora zbog S-300.

Htio umiriti Ruse

“Ministarstvo obrane ima pravno valjani ugovor s tvrtkom Winsley Finance Limited za isporuku sustava S-300, koji je popisao ministar obrane 19. 7. 1994. Potvrđujemo da MORH ima izvanredni dug od 200 milijuna USD koji će biti podmiren ne kasnije od 31. 5. 1999. godine”, sadržaj je zabiljške koju je Zubak, odnosno Pernička dostavio zagrebačkome sudu, i na kojoj na memorandumu Winsley Finance Limiteda uz Šuškovo ime, funkciju i potpis stoji - Zagreb 24. 4. 1996.

Ugovor na koji se referira u dokumentu je tzv. ugovor o budućem ugovoru koji je Pernička također donio u Hrvatsku 2000. i kojemu se MORH obvezao od Winsleyja kupiti S-300 za 200 milijuna USD.

I taj predugovor također je sa Šuškovim potpisom. Pernička se na sudu kao svjedok ponovno pojavio i u ožujku ove godine da bi objasnio otkud potječe ta “Šuškova potvrda” i kako se ona do sada u 10 godina vođenja spora nigdje nije spominjala. “Nakon isporuke dogovorene količine sustava S-300 mi smo pokušali urgirati kod Šuška za plaćanje, a on nam je odgovorio kako je MORH dužan te da se plaćanje ne može izvršiti u dogovorenom roku. Mi smo bili pod pritiskom ruskih dobavljača i ja sam tražio od ministra da mi potpiše ispravu kojom će se plaćanje garantirati. Tako je nastala ova isprava koju sam nakon nekoliko razgovora donio u MORH u dva primjerka i koje je oba potpisom i pečatom ovjerio Šušak.”

Papir mu bio nevažan

Jedan primjerak ostao je u MORH-u dok sam jedan predao našim ruskim partnerima, rekao je Pernička i ustvrdio kako kod potpisivanja isprave osim njega i Šuška nitko nije bio prisutan. Ispravu do sada nije spominjao jer je nije smatrao važnom. Pernička tvrdi da Hrvatska za S-300 nikada ništa nije platila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:45