NAJVEĆA ZIPLINE STAZA U EUROPI

“Ovo je mamac za 700.000 turista koji tuda prolaze”

Mi smo vrata Plitvica i gledali smo kako gosti prolaze, a vjerujemo da će neki sada ostati kod nas, kaže načelnik Milorad Delić
 Robert Fajt / CROPIX

Nikola, Nikola, u selo su došli duhovi! Eno, vidi iznad polja jednoga, njiše se, nit’ je na nebu, nit’ na zemlji - u dahu je starica ispričala svojem susjedu Nikoli Kmeziću ono što je vidjela u njihovu Rudopolju. Najveći europski zip line od 1700 metara tada je bio u testnoj fazi pa su brzine spuštanja i ostale bitne parametre mjerili puštanjem kanistara napunjenih vodom. Takvog jednog baka je zamijenila za duha.

Sljedećeg, prvosvibanjskog vikenda i formalno će proraditi taj turistički projekt, koji povezuje brda s vidikovcem na visoravni na zapadnoj granici Plitvičkih jezera.

Vrhovine

Službeni nositelj projekta udruga je građana Rudopolje moje, Općina Vrhovine glavni financijer i vlasnik, no atraktivni spust koji su nazvali Pazi Medo te penjačke stijene na sagrađenom vidikovcu koji je ujedno sletna staza zip linea, disc golf igralište, jedriličarska i zmajarska sletišta, samo su početak turističke priče nazvane Sportsko rekreacijski centar Bijeli vrh. On će obuhvatiti još dvije zip line staze, od kojih će jedna sa 2950 metara biti najduža na svijetu, Air Bike stazu te skijalište koje bi obuhvatilo oko pet kilometara staza. Vrijednost projekt a je oko 50 milijuna kuna, previše za siromašnu općinu, pa razmišljaju o javno-privatnom partnerstvu. Investitori obilaze Vrhovine, primjerice, Danko Končar u Rudopolju je bio već dvaput.

Ideja je sinula mještanima uz rakijicu prije otprilike pet godina. Nikola je sa svojim rođakom Branko Kmezićem iz Zagreba pričao koliko bi se robe moglo sušiti na konopu između dva stoga sijena u njihovu Rudopolju. Rakijica po rakijica i došli oni tako na ideju razvlačenju sajle između dva brda.

Adrenalin

Branko je inženjer, a njegov sin Saša iskusni alpinist i ovisnik o adrenalinu koji je u Zagrebu među ostalim zarađivao perući stakla na neboderima. Obojica su i paraglajderi. U takvoj ekipi od ideje do prvog nacrta nije trebalo puno. Jest nešto više za realizaciju, ali danas Saša živi na svojoj djedovini, doveo je i djevojku koja je liječnica u mjesnoj ambulanti, prijatelja iz Samobora koji uređuje vidikovac, a posla će biti za barem njih još pet u prvoj fazi. - Zapravo je meni to prvo palo na pamet i onda sam rekao tati, a on je napravio prvi nacrt. S ljudima iz sela osnovao je udrugu i onda smo sa svim tim otišli u općinu k načelniku. Općina je imala u strategiji razvoja turizam kao bitnu komponentu, pa se to odlično poklopilo. Odlučili su podržati projekt i financirati ga što iz svojeg proračuna, što iz ministarstava, pa su isfinancirali prvu fazu. Naš doprinos je bio u idejama i realizaciji na terenu - kaže nam voditelj projekta Saša Kmezić.

Iako službeno ne radi, u testnoj fazi zip line su isprobali mladi pustolovi iz Zagreba, Rijeke, Zadra, ali i gosti koji su na proputovanju prema Plitvičkim jezerima.

- Još smo u predsezoni u kojoj računamo na domaće turiste, a u sezoni na strance - kaže Saša, napominjući da ovim putem prema Plitvicama prolazi čak 65 posto njihovih gostiju, preračunato u brojke riječ je o oko 700.000 ljudi, koji u Vrhovinama dosad nisu imali zbog čega stati. Udruga je dobila privremenu dozvolu i 20-godišnji najam, do kraja godine neće plaćati Općini ništa, jer je svima u interesu da se posao razvije što prije i što bolje.

Javni interes

- Vlada RH donijela je odluku da je ovo projekt od javnog interesa, jedini je takav legalan u Republici Hrvatskoj, najduži u Europi, a uskoro ćemo imati i najduži na svijetu. Mi smo vrata Plitvica, dosad smo uglavnom gledali kako gosti prolaze kroz našu općinu, vjerujemo da će neki od njih ubuduće slobodno vrijeme provoditi i kod nas jer dosad nismo imali sadržaje koje bismo im ponudili. Još od 2003. stvarali smo infrastrukturne uvjete za ovo što se događa danas - kaže načelnik Milorad Delić.

Rade na tome i dalje, pa su zato u sklopu adrenalinskog parka u nastajanju u projektnoj dokumentacije tri napuštene škole, odnosno društvene domove, prenamijenili u hostele. Načelnik otkriva da se neće zadovoljiti samo gostima s Plitvica, nego pucaju na sve ovisnike o adrenalinu iz cijelog svijeta. Profil gostiju koje očekuju jednak je onima koji posjećuju Zrće. Spust na zip lineu traje dvije minute, a kompletna priprema i prijevoz na točku spuštanja oko sat vremena. Saša Kmezić kaže da početna brzina “letača” dostiže 110 km/h, a postupno se smanjuje. Ovisno o vjetru, na cilj se može ući sa 20km/h ili će stati neposredno prije. Za porciju adrenalina valja izdvojiti 170 kuna.

“Ovaj projekt nema veze s politikom”

U Vrhovine smo otišli ponukani pismom čitatelja koji je upozorio da je općinski projekt načelnik Milorad Delić dao na korištenje udruzi iza koje stoji Nikola Kmezić (SDP), samo kako se on ne bi kandidirao na lokalnim izborima i na taj način osigurao aktualnom načelniku Miloradu Deliću (SDSS) još jedan mandat.

- To su gluposti, istina je da sam ja član udruge, kao i njih još 50, ali tamo nema politike. Istina je i da se neću kandidirati, dva puta sam već izgubio izbore od Delića, nemam moralno pravo ići i treći put - komentirao nam je prozvani Nikola Kmezić.

Delić drži Vijeće s osam svojih vijećnika, SDP-ovac Kmezić ima svoja tri te po jednog HDZ i nezavisna lista. Zanimljivo, Delić je nadređen predsjednicima oporbenih stranaka, jer su SDP-ovac Kmezić te HDZ-ovac Renato Gomerčić zaposlenici dvaju komunalnih poduzeća u vlasništvu Općine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:56