GIUSEPPE PINTO

OVO JE NOVI PAPIN ČOVJEK ZA HRVATSKU Papa Franjo za apostolskog nuncija postavio karijernog diplomata koji u Lijepu našu stiže sa službe na Filipinima

Mons. Giuseppe Pinto
 Wikipedia

Mons. Giuseppe Pinto (65), naslovni nadbiskup pro hac vice Pandosije (danas: Anglone), novi je apostolski nuncij u Hrvatskoj, objavljeno je u subotu u podne u Vatikanu i Zgrebu.

Mons. Pinto je karijerni vatikanski diplomat. Prethodno je bio apostolski nuncij u Senegalu i Mauretaniji (2001-2007), Maliju, Gvineji-Bissau i na Zelenortskim Otocima (2002-2007), u Čileu (2007-2011), pa na Filipinima (2011-2017).

Nadbiskup Pinto je Puljiz, rođen je 26-V-1952 u Nociju (sada u sastavu metropolitanskoga grada Barija). Zaređen je za svećenika 1-IV-1978 i inkardiniran u Conversansku biskupiju (sada: Conversansko-monopolitansku).

Postigao je doktorat iz kanonskog prava. Diplomatsku struku diplomirao je na Papinskoj crkvenoj akademiji. Pored talijanskoga govori još francuski, engleski i španjolski. U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1-V-1984.

Službovao je u apostolskim nuncijaturama u Papui i Novoj Gvineji, pa u Argentini, te u Odjelu za odnose s državama Državnog tajništva Svete Stolice. Za nadbiskupa ga je zaredio sv. Ivan Pavao II u Vatikanu na Bogojavljenje 2002.

Apostolski nuncij je ponajprije predstavnik Svete Stolice (Pape, kardinala državnog tajnika, te kurijalnih dikasterija) pri biskupskoj konferenciji zemlje u kojoj je akreditiran, a tek zatim predstavnik Svete Stolice pri državnim vlastima. Bečki kongres je 1815 apostolskim nuncijima priznao privilegij da budu dekani (doajeni) diplomatskog korpusa u zemlji u kojoj su akreditirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:36