NIJE OPTIMISTIČNA

'OVO JE SAMO FLASTER NA OTVORENU RANU' Eurozastupnica Biljana Borzan kritizirala smjernice EK o borbi protiv različite kvalitete istih proizvoda u EU

Biljana Borzan
 HANZA MEDIA

- Smjernice Europske komisije za rješavanje poblema različite kvalitete istih proizvoda tek su flaster na otvorenu ranu - poruka je Biljane Borzan, hrvatske eurozastupnice koja je sudjelovala na prvoj raspravi o Smjernicama Europske komisije za borbu protiv plasiranja naizgled istih proizvoda različite kvalitete u novijim i starijim članicama EU.

Borzan je, podsjetimo, provela istraživanje o dualnosti kvalitete istih proizvoda kupljenih u Hrvatskoj u odnosu na one u Njemačkoj, pri čemu je znanstveno dokazano da među njima postoje značajne razlike u kvaliteti na štetu hrvatskih potrošača. Stoga su mnogi pozdravili Smjernice EK, koja namjerava uložiti 2 milijuna eura u razvoj metodologije za usporedbu kvalitete proizvoda na zajedničkom tržištu. Također, nacionalnim vlastima su poslane tzv. Smjernice kako prepoznati slučajeve koji krše postojeću legislativu. Sve to predstavljeno je u srijedu na sjednici Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta.

- Ovo je prvi dokument koji je Europska komisija napravila na ovu temu. Postignuće je što se napokon počelo konstruktivno djelovati. Nažalost, Smjernice su nedovoljno ambiciozne i kažu kako se problem može riješiti unutar postojeće legislative. No, iz razgovora s nekim proizvođačima doznala sam na koji način izmiču postojećim zakonima o nepoštenoj poslovnoj praksi, a što im omogućava postojeći zakonodavni okvir. Stoga je potrebno što prije ispitati učinke ovih Smjernica. Nisam optimistična i mogu odmah reći da će zaključci biti da trebamo promijeniti zakone. Ove Smjernice su tek flaster na otvorenu ranu, poručila je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:00