POSLJEDNJA STANICA

OVO JE TVRTKA U KOJOJ ĆE ZAVRŠITI SVIH 40 I NEŠTO TONA POVUČENOG MESA! 'Sve meso koje nam dođe nikako se ne može vratiti u prodavaonice'

U Agroproteinki od zaraženog mesa rade koštano brašno, a od mesa kojem je istekao rok trajanja hranu za kućne ljubimce
 HANZA MEDIA

Svih 40 i nešto tona zdravstveno upitnog mesa pronađenog u nedavnim kontrolama veterinarske inspekcije završit će na jednom mjestu - u pogonu Agroproteinke, tvrtke za zbrinjavanje i toplinsku preradu nusproizvoda životinjskog porijekla.

Agroproteinka je smještena u Sesvetskom Kraljevcu jedino je mjesto gdje se meso povučeno iz prodaje može propisno uništiti.

Tri kategorije

Naime, u Agroproteinki razlikuju tri kategorije nusproizvoda, gdje su produkti prvog stupnja životinjske lešine, drugom stupnju pripada zaraženo meso, a u treću kategoriju spada meso koje je iz nekog razloga povučeno iz prodaje, primjerice zbog isteka roka trajanja te životinjski nusproizvodi iz klaonice poput kosti. Zlatko Heruc, pomoćnik direktora za kontrolu HACCP-a i veterinarstvo, objašnjava kako se meso prvog i drugog stupnja zbrinjava u posebnoj opremljenoj zgradi zbog velike rizičnosti za ljudsko zdravlje.

- Obrađujemo ga metodom sterilizacije pod temperaturom od 133 stupnja te pod tlakom jačine tri bara najmanje 20 minuta. Ovim procesom od mesa dobivamo mesno koštano brašno i tehničku mast koje se zatim spali - rekao je Heruc te istaknuo kako građani nemaju razloga za zabrinutost jer meso koje stigne kod njih više nikako ne može pronaći svoj put do polica trgovačkih centara. Dovezeno meso se prvo istovari u prihvatni bazen, nakon čega slijedi proces sterilizacije, a dobiveno koštano brašno i tehnička mast se zatim odvoze u cementaru na paljenje, jer Agroproteinka ne može proizvesti toliku količinu topline potrebnu da se ubije bakterija salmonele. S druge strane, od mesa koje spada u treću kategoriju dobivaju se prerađeni životinjski proteini i životinjska mast, a ti su proizvodi osnova za proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Samo prošle godine tvrtka je uništila 17.000 tona mesa prvog i drugog stupnja, a ukupno su preradili 87.000 tona mesa. Heruc ističe da su posljednjih nekoliko dana imali veći dovoz zaraženog mesa, ali u usporedbi s dnevnom količinom mesa koju unište radi se o “kapi u moru”.

- Na dnevnoj bazi spalimo 380 tona mesa. Ujedno imamo još i pričuvni kapacitet, tako da se ne može dogoditi da ne primimo neko zaraženo meso - rekao je Heruc.

Aplikacija za prijavu

Agroproteinka šalje svoja vozila na svaku dojavu inspekcije ili od samih farmera, a vozači zaraženo meso odmah upisuju u aplikaciju koja zatim obavještava Ministarstvo poljoprivrede.

- Kada mi preuzmemo lešinu ili zaraženo meso, aplikacija javlja Ministarstvu koje zna gdje se nalazimo i to meso se iz aplikacije briše tek kada je uništeno - objasnio je Heruc. Naime, Agroproteinka ima ugovor s državom prema kojem su oni tvrtka od strateškog interesa jer se jedini bave ovom vrstom posla, a Heruc kaže da zasad nema alternative za uništavanje mesa. Naime, meso se ne može samo zapaliti jer je i pepeo koji ostane opasan kao i samo meso.

- Država plaća zbrinjavanje životinjskih leševa tako da su ljudi prestali samostalno zbrinjavati uginule životinje, što je jako dobro jer bi ih inače odvezli u šumu ili zapalili - rekao je Heruc.

Osnovao ih PIK Sljeme: Spaljivati počeli još početkom 50-ih godina

Pogon je nastao još početkom 50-ih godina prošlog stoljeća u sklopu PIK Sljemena, a tvrtku pod nazivom Agroproteinka Ante Grlić Radman, poduzetnik iz Bugojna, osnovao je 1987. godine, dok danas tvrtkom upravlja njegov sin Ivica Grlić Radman. Klijenti su joj svi koji proizvede bilo kakve životinjske nusproizvode, dakle farme, klaonice, obrti, OPG-ovi i, naravno, trgovački lanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:18