KRIZA VLASTI

Ovo su tri ključne stvari o kojima će ovisiti politička budućnost Tomislava Karamarka

Postoje svi preduvjeti da Povjerenstvo svoju odluku donese prije 18. lipnja, kada istječe rok za glasanje o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je dobilo opsežnu dokumentaciju iz tvrtke "Drimia", kao i pisano očitovanje Tomislava Karamarka, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ima sve preduvjete da svoju odluku donese prije 18. lipnja, kada istječe rok za glasanje o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što prouči pristiglu dokumentaciju i dobije tražene podatke o poslovanju tvrtke "Peritus savjetovanje" Joze Petrovića, Povjerenstvo će odlučiti je li Karamarko, zbog činjenice da je njegova supruga poslovala s konzultantom MOL-a, u sukobu interesa ili nije.

– Što se tiče načela sukoba interesa, odnosno njegove etičke komponente, situacija je kristalno jasna: Tomislav Karamarko je, zbog poslovnog odnosa tvrtke njegove supruge s Jozom Petrovićem, nedvojbeno u sukobu interesa – tvrdi u izjavi za Slobodnu Dalmaciju antikorupcijski aktivist i bivši voditelj Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović.

No, Povjerenstvo, prema njegovim riječima, tek treba utvrditi je li on pritom prekršio i Zakon o sukobu interesa propustivši, primjerice, javnost obavijestiti o poslovanju svoje supruge, ili su za njega postojale neke druge olakotne okolnosti.

Povjerenstvo za sukob interesa čitav slučaj je utemeljilo na tri ključna pitanja.

1) JE LI U VLADI SUDJELOVAO U DONOŠENJU ODLUKA?

Od Banskih dvora su zatraženi konkretni odgovori na pitanje jesu li Vlada ili njezin uži kabinet raspravljali o prijedlogu da RH povuče tužbu u arbitražnom postupku protiv MOL-a te je li ovo pitanje bilo razmatrano u Vladi na bilo koji drugi način. Povjerenstvo nadalje zanima je li u toj raspravi sudjelovao Tomislav Karamarko.

Ako Tihomir Orešković odgovori da nije, Karamarkova pozicija će nedvojbeno osnažiti. Ako, pak, u Vladi potvrde da su početkom svibnjaPetrov i Karamarko održali sastanak – na kojemu su u ime HDZ-a navodno bili još i Milijan Brkić te Josipa Rimac, a u ime Mosta tadašnji Petrovljev savjetnik Ivica Relković, Ante Čikota, Miroslav Šimić i Božo Iljkić – a na kojemu je, prema neslužbenim informacijama, HDZ ultimativno od Mosta tražio prekid arbitražnog spora s MOL-om, Karamarko će teško moći braniti svoju poziciju

2) JE LI SUDJELOVAO U DRUGIM RASPRAVAMA O INI?

– Njegova supruga prekinula je poslovanje s MOL-om koncem prošle godine, nakon što je, kako sama kaže, postalo izgledno da će Karamarko ući u izvršnu vlast. Povjerenstvo treba utvrditi je li pola milijuna kuna, koliko je "Drimia" plaćena za savjetovanje Joze Petrovića, dovoljno visoki iznos da Karamarka u budućnosti dovede s druge strane granice načela koje bi državni dužnosnici trebali poštovati, a koje proklamira hrvatski Zakon o sukobu interesa.

3) JE LI PROPUSTIO JAVNOSTI OBJASNITI POSLOVNE ODNOSE?

– Tu se Karamarko nalazi na tankom ledu. Prije nego je slučaj Drimia izišao u javnost, predsjednik HDZ-a javno je tvrdio da je Jozo Petrović njegov prijatelj, te da on vrlo dobro zna dijeliti privatno od javnog. Činjenicu da je tvrtka njegove supruge bila na platnom popisu lobista mađarskog MOL-a – s čime je Karamarko, prema tvrdnji same Ane Šarić, od početka bio upoznat – on nije spominjao ni u svojim izjavama, ni u svojoj imovinskoj kartici.

Povjerenstvo je zatražilo od Banskih dvora odgovor na pitanje je li Karamarko prije rasprava o Ini i MOL-u na radnim tijelima Vlade deklarirao poslovni odnos svoje supruge s Petrovićem. Od Karamarka je pak zatražilo očitovanje je li o tome upoznao svoje stranačke kolege u HDZ-u, kada je ta stranka raspravljala o pitanju arbitraže.
Što je, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, bio dužan učiniti.

Davorin Ivanjek je izvjestitelj

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je stalno, nezavisno i samostalno državno tijelo izabrano na mandat od pet godina, koje se sastoji od petero članova: predsjednice Dalije Orešković, njezine zamjenice Tatijane Vučetić, te članova Davorina Ivanjeka, Branke Lukačević-Gregić te Borisa Spudića.

Za izvjestitelja o ovom slučaju izabran je Davorin Ivanjek, bivši sudac Općinskog suda u Varaždinu i viši sudski savjetnik na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Boris Spudić se, pak, izuzeo od glasovanja budući da je bio Karamarkov savjetnik u Ministarstvu unutarnjih poslova.

HDZ igra na sve ili ništa

HDZ nije ostavio mjesta nikakvoj dilemi. Neformalni prijedlog Mosta da se, ako je potrebno, zajedno s Karamarkom, povuče i Petrov, u najjačoj stranci vladajuće koalicije odmah je glatko odbijen. U HDZ-u su očito odlučili da se neće kockati s imenom svojeg predsjednika, te da oko pitanja njegova odlaska ili ostanka u Vladi nisu spremni napraviti nikakav kompromis.

Most se, s druge strane, odlučio na ovaj manevar očito pokušavajući sa sebe skinuti stigmu stranke koja ruši vlastitu Vladu, optužbu na kojoj zadnjih dana HDZ uporno inzistira. I pokazavši da su spremni žrtvovati i svojeg lidera da bi Vlada mogla nastaviti dalje.

Nema sankcija za Jozu Petrovića

Ako Jozo Petrović ne dostavi traženu dokumentaciju Povjerenstvu za sukob interesa, neće snositi nikakve sankcije. On ne spada u red državnih dužnosnika koje Povjerenstvo može novčano kazniti. Povjerenstvo se posebno zainteresiralo za činjenicu da je Petrović, četiri mjeseca prije nego što je prestao biti član uprave Ine, osnovao tvrtku "Peritus savjetovanje", te da se u četiri godine temeljni kapital tvrtke s 20 tisuća povećao 2,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:26