OPASNA HRANA

OVOJ HRANI JE ISTEKAO ROK TRAJANJA Novinarka Jutarnjeg u samo sat i pol u 10 trgovina pronašla 10 artikala koji nisu smjeli biti u prodaji!

Salama, hrenovke, sir, jogurt i još šest proizvoda kojima je istekao rok trajanja i dalje se nalaze na policama trgovina u zagrebačkoj četvrti Trešnjevka. U samo sat i pol vremena obilaska u prodaji smo pronašli čak deset proizvoda kojima je istekao rok i, nisu više smjeli biti u prodaji.

HANZA MEDIA

Rok valjanosti odnosno rok upotrebe je minimalni rok trajanja hrane. To je datum do kojeg hrana zadržava karakteristična svojstva kod pravilnog čuvanja, stoji u 29. članku Pravilnika o općem deklariranju ili označavanju hrane koji navodi da se minimalni rok označava riječima “najbolje upotrijebiti do”, kada datum uključuje konkretan dan ili “najbolje upotrijebiti do kraja” u ostalim slučajevima.

HANZA MEDIA

Štetno za zdravlje

Rok trajanja mora biti naznačen, a proizvode kojima je istekao rok zabranjeno je prodavati. Zakon o hrani navodi da se hranom štetnom za zdravlje ljudi smatra hrana koja je zdravstveno neispravna jer joj je istekao rok trajanja.

HANZA MEDIA

Ukloniti s polica

- Bez obzira na stvarnu valjanost, hranu kojoj je istekao rok trajanja po zakonu se mora povući s polica. Drugo je pitanje smijemo li je jesti. To ovisi o mnogo čimbenika poput ima li aditiva, kakvo je pakiranje, kakav je postupak proizvodnje i slično - ranije je za Jutarnji list izjavio mr. sc. Marijan Katalenić, iz Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ.

HANZA MEDIA

Proizvodi s premašenim rokom koje smo unatoč zabrani pronašli u prodaji uglavnom su mliječne i mesne prerađevine u rashladnim vitrinama. Najgori slučaj je sirni namaz kojemu je rok istekao još 9. listopada 2016. godine.

Rok trajanja je ujedno vrijeme u kojemu proizvođač garantira ispravnost. Prema tome, ovaj sirni namaz nije ispravan za jelo već mjesec i pol, no on je uz malo nepažnje mogao postati nečiji doručak.

HANZA MEDIA

Zbog sve češćih problema s hranom kupci polako mijenjaju navike i sve češće gledaju i deklaracije, stoga bi sanitarna inspekcija uskoro mogla imati pune ruke posla.

HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:42