SKUPA ODBIJENICA

OZBILJAN SUKOB MOSTA I HDZ-a U VLADI: UGROŽENO POVLAČENJE 6,8 MILIJARDI EURA! Ministrica Žalac dala crveno svjetlo Dobrovićevu planu o otpadu

 CROPIX

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU opet upozorava na mišljenje Europske komisije o pitanju Plana gospodarenja otpadom, kojim se znatno mijenja sustav gospodarenja otpadom, a s obzirom na rokove koje smo definirali s EK, bit će ga vrlo teško provesti - komentirao je jučer bivši HDZ-ov ministar zaštite okoliša Branko Bačić najnovije mišljenje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je ovih dana zapravo stavilo crveno svjetlo na nacrt Plana gospodarenja otpadom ministra za zaštitu okoliša Slavena Dobrovića.

I prošli HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić “ratovao” je s Dobrovićem oko spomenutog plana, a nova ministrica Gabrijela Žalac jučer nam je potvrdila da je njezino ministarstvo samo upozorilo na preporuke Europske komisije, kao i na zadane rokove. U mišljenju njezina ministarstva navodi se da “samo Vladino usvajanje Plana gospodarenja otpadom (PGO) neće rezultirati ispunjavanjem prijašnjih uvjeta” zbog čega je moguća “posljedica suspenzija međuplaćanja od Europske komisije”. Problem je nastao, naime, jer je Hrvatska trebala donijeti PGO do kraja 2015., ali u tome nije uspjela, pa je SDP-ova Vlada nekoliko puta uz blagoslov EK produljila taj rok do kraja 2016. i ostavila PGO koji je zapravo trebalo samo usvojiti, no ministar Dobrović krenuo je u potpuno mijenjanje koncepta.

Bivši ministar Mihael Zmajlović danas kaže da ovdje više nije riječ samo o nesnalaženju, nego da bi šteta mogla biti znatno veća.

Ostavka

- Ovo više nije samo pitanje nesnalaženja ministra Dobrovića zbog kojeg smo samo ove godine izgubili dvije milijarde kuna poslova, nego je to pitanje ugrožavanja kompletnog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, čija je ukupna vrijednost 6,8 milijardi eura, za što mora odgovarati HDZ i cijela Vlada. Nakon godine dana iscrpljivanja i međusobnog natezanja čini se da je jedino pošteno rješenje i sprečavanje daljnje štete Dobrovićeva ostavka - poziva Zmajlović. Pokušali smo jučer doći do ministra Dobrovića, ali nije se odazivao na pozive, kao ni njegov glasnogovornik.

Zbog znatnog kašnjenja u ispunjavanju i usvajanju plana gospodarenja otpadom 2016. do 2021., Hrvatska je već u procesu prekršajnog postupka, ali jednako se tako suočava i s rizikom suspenzije daljnjih stotina milijuna eura.

Ministarstvo regionalnog razvoja poslalo je 25. studenoga mišljenje o novom PGO-u u kojem je zapravo potvrdilo dosadašnje kritike, a koje je na njega imao bivši HDZ-ov ministar Tolušić, odnosno njegovo ministarstvo dok ga je vodio u prošlom mandatu, kad je Nacrt Plana gospodarenja otpadom kritiziran zbog “nedorađenosti, odnosno zbog nedostataka nekoliko ključnih elemenata”. Bivši ministar Bačić kaže da je novi plan prihvatljiviji od onog koji je ministar Dobrović predstavio javnosti u lipnju te da razumije namjeru ministra da isti uskladi s novom politikom kružnoga gospodarstva, no smatra da je to prekomplicirano.

Analiza

- I Ministarstvo regionalnog razvoja tvrdi da ovaj plan mora sadržavati temeljitu analizu postojećeg stanja sustava gospodarenja otpadom te okvir za prelazak na predloženi novi sustav i konkretne mjere za prelazak na novi sustav, a s obzirom na to da novi sustav podrazumijeva gradnju novih građevina za gospodarenje otpadom, treba provesti i izmjene prostorno planske dokumentacije u Hrvatskoj na svakoj lokaciji na kojoj su predviđene nove građevine, a nema ih u prostornim planovima. Ukratko, sve to uvelike komplicira donošenje plana i nadam se da će ministar uvažiti sve te sugestije i plan uskladiti sa stajalištem Europske komisije, a i onim što je izneseno u javnoj raspravi - kaže Bačić.

I HDZ-ov župan Zlatko Ževrnja ima, kaže, neugodno iskustvo s Ministarstvom zaštite okoliša te dodaje da je samo “ministarstvo sporo, a da ministar ima neke svoje vizije o društvu bez otpada koje mu se čini neostvarivo u zadanim rokovima”. Preko PGO-a, čini se, nastavlja se sukob na relaciji HDZ i Most koji je počeo u prošloj Vladi, a u srpnju je ministar Dobrović bio uvjeren da mu ministar Tolušić opstruira plan i za Jutarnji list je izjavio:

- Trebamo razlikovati dvije stvari, jedna je stvar tehničke dorade, ona nije nikakav problem, dapače, to je proces koji je sasvim dobrodošao, jer slažem se da dokumenti trebaju biti sagledani s više strana. No, mi ovdje imamo još jednu stvar, a to je političko neslaganje s konceptom, a to je nova razina u ovom problemu. Štiteći nacionalne interese mi mijenjamo Plan u pogledu glomaznih i skupih regionalnih centara, gdje su dva već sagrađena i postoji uhodana procedura s manjim, jeftinijim i učinkovitijim (sustavom sortiranja i recikliranja) i nailazimo na otpor, koji djeluje upravo kroz ove tehničke primjedbe. Negdje je to administrativna šutnja, negdje je neargumentirano neodobravanje. Neka ministarstva tu pružaju aktivniji otpor u pogledu neodobravanja plana iz političkih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:31