NEMA GA U EVIDENCIJI

Panika na sudu: Analizu Šprajcova Dnevnika izradio je lažni vještak

Lažni sudski vještak može se usporediti sa sucem bez pravosudnog ispita
 Sambolec/CROPIX

OSIJEK - Dario Štolba, koji je zbog rečenice od 35 riječi po nalogu Općinskog suda u Osijeku vještačio cijeli Dnevnik Hrvatske televizije od 8. svibnja prošle godine koji je vodio Zoran Šprajc (o čemu je Jutarnji nedavno pisao) i to naplatio 24.060 kuna, uopće nije na popisu sudskih vještaka!

Transkript Dnevnika

Štolbe nema među 1647 sudskih vještaka na službenom popisu Hrvatskog društva sudskih vještaka. U Županijskom sudu u Osijeku i na osječkom Trgovačkom sudu, koji su Štolbu mogli imenovati sudskim vještakom, potvrđeno ja da ta dva suda to nikada nisu učinila. Štoviše, Jutarnjem je listu u tajništvu Županijskog suda u Osijeku rečeno da je Štolba odbijen kada se javio za sudskog vještaka jer nije zadovoljavao uvjete.

Unatoč tome Štolba je više puta posljednjih mjeseci kao vještak za informatiku vještačio u raznim sudskim predmetima, uključujući i spomenuti kada je potpuno nepotrebno, zbog samo jedne sporne rečenice koja je bila predmet sudske tužbe, načinio transkript Dnevnika na 159 stranica u čak šest primjeraka!

“To što na sudu vještači osoba koja nije sudski vještak gotovo je isto kao da sudi sudac bez položenog pravosudnog ispita”, rekao je neslužbeno jedan osječki sudac. Punih tjedan dana Jutarnji list nije uspio dobiti odgovor na pitanje kako je bilo moguće da se Štolba uopće pojavi na sudu kao vještak, tim više što na popisu vještaka Županijskog suda u Osijeku postoje vještaci za informatiku kao i vještak za prepoznavanje originalnosti i identifikaciju audiovizualnih djela. U Hrvatskoj takvih je vještaka na desetke, među njima i onih s doktorskim titulama.

Iz Županijskog suda u Osijeku, s potpisom predsjednika Nine Ljubojevića, Jutarnjem je odgovoreno kako se o razlozima angažiranja Štolbe valja raspitati u Općinskom sudu. “U svezi Vašeg zadnjeg upita o vještačenju osobe koja nije stalni sudski vještak i razloga njegovog angažiranja, morate se obratiti Općinskom sudu u Osijeku", stoji u tom odgovoru.

Glasnogovornik Općinskog suda Ivan Vulić rekao je pak kako je Štolba angažiran jer je i ranije sudjelovao u nekim istražnim postupcima na Županijskom sudu u Osijeku.

Štolbina šutnja

Pokušaj da odgovor dobijemo od Štolbe također je ostao neuspješan. U tri dana, koliko smo ga pokušavali kontaktirati, pravdajući se obvezama, nije našao vremena kako bi objasnio na koji je način iako ga nema na popisu ipak vještačio na sudu. Vjeran Blažeković, pravosudni inspektor u Ministarstvu pravosuđa, rekao je za Jutarnji da se drugi vještaci, osim onih na popisu, mogu odrediti samo ako postoji opasnost od odgode, ako su stalni vještaci spriječeni ili ako to zahtijevaju druge okolnosti.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:16