ZABRINUTOST U REGIJI

PANIKA U SRBIJI I BiH 'Hrvatska je u EU, a ima takvo meso. Što onda mi jedemo?'

Svi mediji u regiji ažurno prate aferu sa salmonelom u Hrvatskoj. Slovenski Žurnal piše da je u Hrvatskoj izbila afera nakon što je otkriveno da je dječak umro od salmonele nakon konzumacije jaja, a navode i da hrrvatska javnost nije obaviještena o salmonelom zaraženom mesu.

Bosanski Klix također prenosi koji su proizvodi povučeni s polica, odnosno u kojima je izolirana salmonela. I srpski mediji napominju koje proizvode teba izbjegavati. Isto tako, mediji iz regije detaljno opisuju kako se zaštititi od zaraze salmonelom.

U komentarima građana ispod tekstova vidljivo je da su zabrinuti jer su mahom zaraženi proizvodi koji se uvoze iz EU. Postavljaju se pitanja što se onda jede u njihovim državama, te smatraju da u Hrvatsku stiže meso lošije kvalitete.

Inače, u europski RASFF sustav Hrvatska je 24. studenoga prijavila dva proizvoda. Riječ je o smrznutim pilećim prsima uvezenim iz Poljske u kojima je detektirana Salmonella enteritidis te purećim prsima iz Italije u kojima je detektirana Salmonella kentucky. Poljska piletina je prijavljena kao ozbiljna prijetnja, a talijanska puretina nosi oznaku “not serious”, odnosno ne predstavlja veću prijetnju organizmu.

Što se tiče konkretnih odgovora velikih trgovačkih lanaca, jedino je Lidl reagirao na objavu rezultata inspekcijskog nadzora Ministarstva poljoprivrede.

Naime, u Zapisniku o inspekcijskom nadzoru koji je izvršen 15. studenoga razvidno je da su nalazi sukladni u svim kategorijama osim u onima koji se tiču čistoće.

- Budući da je sam nadzor odrađen u najintenzivnijem dijelu radnog dana, nečistoće koje su evidentirane odnose se na ostatke ambalaže i dijelove drvenih paleta do kojih dolazi pri upotrebi viljuškara. U našem skladištu svaki dan se upravlja s više tisuća paleta, a navedene “nečistoće” su sastavni dio radnog procesa. Naša skladišta se redovito čiste, a posebno bismo željeli naglasiti da se u svakodnevnom poslovanju i radno intenzivnom okruženju ponekad događa ovakav tip blažih, procesnih nečistoća - kažu u Lidlu. Dodaju da se, što se tiče analize razvoja trendova rezultata istraživanja, radi o manjem administrativnom zaostatku koji su uklonili odmah nakon službenog inspekcijskog nadzora.

- Skrećemo pozornost da su gotovo svi mesni proizvodi koji se prodaju u našim trgovinama pakirani u tzv. MAP pakiranju, gdje je zrak zamijenjen kontroliranom smjesom plinova koji osiguravaju svježinu mesa uz istovremenu zaštitu od vanjskih utjecaja. To se smatra najboljim načinom za održavanje zdravstvene ispravnosti proizvoda i ne koriste se nikakvi dodaci za održavanje svježine - objašnjavaju u Lidlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:00