EPICENTAR KOD SLATINA NA ČIOVU

PANIKA ZAVLADALA SPLITOM NAKON SNAŽNOG POTRESA Roditelji masovno dolaze po djecu u školu, popodnevne nastave uopće neće biti?

 HANZA MEDIA

NOVO - U prvom satu nakon jakog potresa koji je u 13,56 sati pogodio Split, splitski Centar 112 zaprimio je više od 150 dojava uznemirenih građana od kojih su neki javili da je manje oštećen i arheološki lokalitet Dioklecijanov akvedukt s kojega je na cestu otpao komad težak pedesetak kilograma.

Dioklecijanov akvedukt najbolje je očuvani objekt te vrste u Hrvatskoj. Kako su operateri rekli za Hinu, među dojavama su imali i poziv građanina koji je tvrdio da je tijekom potresa na cesti prema Karepovcu gledao kako s Dioklecijanova akvedukta na cestu pada materijal, a kako u tom trenutku cestom nitko nije prolazio, nije bilo ozlijeđenih ni materijalne štete.

Jak potres osjetio se u 13,56 sati s epicentrom u podmorju kod Splita. Magnituda mu je bila 4.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI. stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na području središnje Dalmacije.

"Zabilježili smo nekoliko dojava nestanka električne energije na Trsteniku, Kaštel Novom i Kaštel Lukšiću. Imali smo i nekoliko dojava o prestanku rada semafora na nekoliko gradskih raskrižja", rekao je operater u Centru 112. Danas je posla imala i splitska Javna vatrogasna postrojba, koja je pomagala građanima koji su zbog nestanka električne energije ostali zatočeni u dizalima.


Da je današnji potres bio jak, govore i podatci s terena. Na jednom raskrižju u Vukovarskoj ulici popucao je asfalt, a čini se kako su najviše oštećeni viši katovi zgrada. Manja su oštećeni zidovi i stropovi na petom katu zgrade Gradske uprave u Banovini, u zgradi Županijskog suda, a na nekim zgradama su popucala stakla kao, primjerice, na stadionu Poljudu.


Kako je među građanima zavladao strah te su sat nakon potresa proveli na otvorenome, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar odlučio je da se danas zatvore škole i učenici puste kući, a isto su učinili i djelatnici Gradske uprave, Sveučilišne knjižnice te još nekih ustanova i tvrtaka u gradu.Poslijepodne nije bilo novih podrhtavanja tla.

----------------------

Jak potres magnitude 4.6 po Richteru s epicentrom u podmorju kod Splita zatresao je u petak nešto prije 14 sati splitsko područje, a osim u Splitu osjetio se i u Sinju, Omišu te na otoku Braču i Omišu, doznaje se u Centru 112.

Seizmološka služba RH priopćila je kako je potres zabilježen u 13,56 sati s epicentrom u podmorju kod Splita. Magnituda potresa iznosila je 4.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Prema dostupnim informacijama, potres se osjetio na području središnje Dalmacije.

Doznaje se kako je epicentar potresa bio kod Slatina na otoku Čiovu.

Kako doznajemo, velika panika zavladala je i u zgradi Banovine čiji su zaposlenici počeli napuštati svoja radna mjesta, a uskoro su djelatnici pušteni kući.

Iz brojnih zgrada čuo se lom stakala, a u pojedinim stanovima, kao i u redakciji Slobodne Dalmacije, od siline podrhtavanja popucali su zidovi.

Učenici su pušteni s nastave, mobiteli i telefoni stručnih službi zvone na sve strane, svi provjeravaju gdje su u trenucima straha bili njihovi najmiliji.

Gradonačelnik Ivo Baldasar dao je preporuku da se popodnevna nastava ne održi, već da se djeca puste iz škole kući, a za N1 je opisao vlastiti dojam potresa.

- Bilo je neugodno, pretpostavljam da je svima bilo neugodno, ali nakon toga smo stupili u kontakt sa svim svojim djelatnicima i vidjeli smo da nema neke štete, nema ozlijeđenih, rekao je Baldasar.

- Sve su službe na terenu, u nekim visokim zgradama nije bilo struje pa su ljudi ostali u liftu, ali to je sve sanirano u pola sata.

U strahu od novog potresa roditelji masovno dolaze po djecu u školu; Popodnevna nastava neće se održati?

Nakon snažnog potresa koji je nešto prije 14 sati zatresao Split, velika panika zavladala je i u gradskim školama.

Prema najnovijim informacijama dostupnima Slobodnoj Dalmaciji, učenici osnovne škole 'Manuš' nalaze se ispred ustanove, a roditelji masovno dolaze po njih.

Iz škole javljaju djeca mogu ići kući ako roditelji mogu doći po njih, no nastavno osoblje ostati će s djecom koja ostaju u školi.

Prema riječima ravnateljice Marite Guć, ako se potres ne ponovi do 15 sati, nastava bi se trebala održati po rasporedu.

No, gradonačelnik Baldasar dao je preporuku da se popodnevna nastava ne održi, već da se djeca puste iz škole kući.

Kako doznajemo, u osnovnoj školi Spinut već je odlučeno da popodne neće biti nastave.

Snažan potres koji je danas pogodio Split oko 14 sati, na mnogim je mjestima diljem grada prouzročio materijalnu štetu.

Iznimka nije bio ni Gradski stadion u Poljudu, a na slici možete vidjeti da su popucala stakla unutar klupskih prostorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:41