ISPRAVAK INFORMACIJE

Paraga: Pripadnici HOS-a nisu nikad osuđeni niti za jedan jedini ratni zločin na području Hrvatske

U članku Crne mrlje na ratnom putu hrvatskih crnokošuljaša autora Davora Krile objavljenom u online izdanju Jutarnji.hr pod nadnaslovom Ružna istina iza mitologizacije uloge HOS-a u domovinskom ratu od 2. rujna 2017. netočno je objavljeno da 'u jednome od najmonstruoznijih ratnih zločina zadnjeg rata, pljačkaškome ubojstvu obitelji Olujić u Cerni kod Županje, počinitelji su u veljači 1992. također hosovci…“, kao i visina njihovih zatvorskih kazni, zatim da je naziv HOS identičan po značenju u doba NDH kao i da je HOS-ov angažman u ratovima u Hrvatskoj i BIH obilježen nizom nedjela i neospornih ratnih zločina.

U vrijeme izvršenja teškog zločina nad obitelji Olujić u Cerni 17. veljače 1992. prvoosuđeni Tomislav Madi i ostali osuđenici više nisu bili pripadnici postrojbi HOS-a. Postrojba HOS-a u kojoj je bio osuđeni Madi boravila je na vinkovačkom ratištu od kolovoza do konca prosinca 1991. u sastavu 109. vinkovačke brigade kao 6. bojna Marijan Baotić. Nakon uspostave tzv. primirja od 3. siječnja 1992., Madi je sa skupinom boraca HOS-a napustio HOS i prešao iz 109. vinkovačke brigade pod zapovjedništvo 105. bjelovarske brigade, gdje je ostao do kraja veljače 1992. pod nazivom samostalni vod Čikago bez oznake pripadnosti HOS-u.

Dakle, potpuno je pogrešna tvrdnja vašeg novinara Davora Krile iznijeta u Jutarnjem listu da su zločin u Cerni počinili pripadnici postrojbi HOS-a već da su to počinili pripadnici 105. bjelovarske brigade HV-a, odnosno bivši, a ne aktivni pripadnici postrojbi HOS-a, od kojih drugoosuđeni Mario Jurić nikad nije ni bio pripadnik HOS-a što je utvrđeno u sudskom zapisniku sa glavne rasprave od 29. kolovoza 2007. pred Županijskim sudom u Vukovaru.

I na samom suđenju, odnosno glavnoj raspravi od 17.05.2007. na Županijskom sudu u Vukovaru Tomislav Madi je u sudski zapisnik iznio 'da je prije učinjenog zločina u Cerni raskrstio sa HSP-om i iz HOS-a prešao u 2. brigadu HV-a Gromove, zbog čega se Paraga na njega ljutio.'

Također, prešućeno je u spornom članku da je Vrhovni sud Hrvatske osuđenima 25. ožujka 2009. smanjio zatvorske kazne, npr. prvoosuđenom Madiju s 20 godina na 15 godina zatvora.

Za incidente koje navodite vezane za ratno djelovanje HOS-a u BIH treba ponoviti da je ubijeni general HOS-a Blaž Kraljević kategorički zabranjivao bilo kakva maltretiranja i zlostavljanja ratnih zarobljenika, i s obzirom da su neki pojedinci to učinili, to su učinili protiv svih normi koje su vrijedile za ratne postrojbe HOS-a u BiH i za to su odgovarali ili će odgovarati kazneno pred pravosudnim tijelima BiH i drugdje, a moralno i politički pred stranačkim tijelima stranke koje je stvorila, financirala i organizirala HOS u BiH.

Svi pripadnici HOS-a za koje bi HSP do 28. rujna 1993. saznao da su počinitelji bilo kakvih kriminalnih djela, a pogotovo najtežih kaznenih djela ratnog zločina, koje bojovnici HOS-a u Republici Hrvatskoj nisu nikada počinili, bili bi trenutno pozvani na odgovornost, razoružani i izbačeni iz vojnih formacija HOS-a, a neki od tih predvedeni su svojedobno i Vojnoj policiji i tužiteljstvu Republike Hrvatske za nedjela općeg kriminaliteta.

Skraćenica HOS u RH znači Hrvatske obrambene snage, a ne kako se to pogrešno iznosi u članku Hrvatske oružane snage da bi se opravdala teza o izjednačavanju HOS-a u vrijeme NDH i borbe za neovisnost Republike Hrvatske.

Na koncu, ali ne i najmanje važno, unatoč silnom ocrnjivanju i zlorabi pravosudne i oružane represije protiv mene osobno i mnogobrojnih dragovoljaca pripadnika HOS-a, Tuđmanova vlada je pravomoćno izgubila kazneni proces pred Vojnim sudom u Zagrebu protiv mene kao osnivača HOS-a i drugih za izmišljena ratna zlodjela i rušenje ustavnog poretka Republike Hrvatske 04. studenog 1993. godine.

Dakle, dragovoljci pripadnici postrojbi HOS-a sa mnom na čelu, nisu nikad do danas osuđeni niti za jedan jedini ratni zločin na području Republike Hrvatske, što je u potpunoj opreci sa napisanim člankom i tvrdnjama novinara Davora Krile.

Dobroslav Paraga, osnivač dragovoljačkih postrojbi HOS-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:07