PREDSJEDNIK UPRAVE HRVATSKIH ŠUMA

Pavelić: Moj ugovor nije tajan, sve je ispolitizirano

Neću isplatiti bonuse jer smatram da su takvi ugovori neprihvatljivi i nemoralni u situaciji u kojoj su zemlja i Hrvatske šume, ustvrdio je jučer tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Tri dana nakon što je otkriveno da tročlana Uprava Hrvatskih šuma (predsjednik Ivan Pavelić i članovi Marija Vekić i Ivan Ištok) imaju pravo na isplatu ukupno 5,3 milijuna kuna bonusa na temelju ugovora koji su potpisali s bivšim ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, njegov nasljednik, tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić obrazložio je javnosti zašto odbija isplatiti taj iznos koji je postao predmet sudskog spora.

- Neću isplatiti bonuse jer smatram da su takvi ugovori neprihvatljivi i nemoralni u ovakvoj situaciji u kojoj se nalaze zemlja i Hrvatske šume - rekao je Romić.

Ivan Pavelić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o., jučer nije želio komentirati navode ministra jer je, kaže, sudski postupak u tijeku.

- Ugovor koji je sklopljen uopće nije tajan, nego je poslovna tajna. Ono što piše u njemu dostupno je svima koji imaju ovlaštenje dobiti ga na uvid. Spor je sada na sudu i sud će reći tko je u pravu. Ovo sve ostalo što se piše oko tog ugovora ne bih želio komentirati jer je više nego očito da se politika umiješala. Osobno mislim da je ovo napad na Tihomira Jakovinu i njegovu stranku - rekao je Pavelić.

Izbjegavanje medija

No, bivši ministar Jakovina jučer se nije javio. A Upravo je on na skupštini društva Hrvatske šume 26. siječnja 2012. sklopio ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom, i članovima Ivanom Ištokom i Marijom Vekić koji članovima Uprave (jedinima od svih državnih tvrtki) jamči da im se bonusi računaju kao postotak od dobiti tvrtke.

Sudski sporovi

Tako u članku 5 piše: “U slučaju ostvarivanja boljih rezultata Društva u razdoblju dok Član Uprave obnaša funkciju, za svaku poslovnu godinu (odnosno barem 80 posto poslovne godine) unutar koje je Član Uprave obnašao svoju funkciju, Društvo će mu isplatiti bruto iznos od 0,75 posto razlike između ostvarene neto dobiti tekuće financijske godine i najveće neto dobiti ostvarene u 2009., 2010. i 2011. godini”.

Po izračunima, tako bi Pavelić trebao dobiti oko 2,3 milijuna kuna, Ivan Ištok oko 1,6 milijuna, a kako ministar Romić ne želi isplatiti taj iznos, taj je ugovor postao predmet sudskog spora. Treća članica Uprave Marija Vekić navodno je odustala od potraživanja.

Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva, kaže da je sada jasno koji su pravi razlozi otpuštanja oko 1200 radnika i stalnog povećanja dobiti HŠ-a.

- Visoka financijska dobit u zadnjih par godina postignuta je prije svega zbog smanjivanja broja radnika. Imamo 1200 radnika manje nego što smo imali 2009. Tako da dobit iz 2013., 2014. i pogotovo 2015. nije usporediva s onom iz 2009., 2010. i 2011. Radnicima su smanjena brojna prava, poput broja dana godišnjeg, manjih dnevnica, odricanje od božićnica... - nabraja Kalauz.

Dodaje da su zahvaljujući lošim Pavelićevim potezima Hrvatske šume izgubile gotovo šest milijuna kuna u internim sporovima.

- Protiv 22 radnika koji su nezakonito otpušteni i tužili su tvrtku HŠ je izgubio spor i morao platiti ok 3,5 milijuna kuna odštete i još ih vratiti na posao. Izgubili su i tužbu jer smo ih tužili zbog neisplate stimulacija oko 670.000 kuna. Za neisplatu božićnica još 1,750.000 kuna. Tko će za to odgovarati - pita Kalauz.

On pretpostavlja da bi i sudski epilog spora mogao biti negativan za HŠ, a ako se ništa ne riješi do listopada, članovi Uprave će imati pravo na bonus i za ovu godinu.

- Tako će se uvećati ova milijunska odšeta koja ionako raste za kamate koje su kod Pavelića već oko 300.000 kuna. Mi upravo prikupljamo dokumentaciju oko novih štetnih ugovora po kojima bi HŠ uskoro trebao platiti milijunske iznose odštete za neisporučenu robu nekim privilegiranim tvrtkama - zaključuje Kalauz.

“Otpuštanja ljudi”

Ivić Pašalić, predsjednik Udruženja drvnoprerađivačke industrije HGK, kaže da ga afera nije iznenadila jer godinama upozoravaju na loše vođenje Hrvatskih šuma.

- Dobit je ostvarena otpuštanjem ljudi i dizanjem cijena sirovine, što je imalo za posljedicu propast brojnih tvrki iz drvnoprerađivačke industrije. U takvom načinu upravljanja koji je, sada to vidimo, vođen osobnim motivima maksimalizirana je dobit HŠ-a nauštrb razvoja tvrtki u ruralnim područjima - smatra Pašalić.

Bivši ministar Jakovina: Pozivam članove Uprave da povuku zahtjeve za bonuse

Pozivam članove Uprave da povuku zahtjeve za isplatu bonusa i time još jednom pokažu kako su radili. Prihvaćam kritike za bonuse koji su bili postavljeni kao moguća nagrada za poslovanje. Nisam 2012. mogao znati da će biti toliko dobri rezultati. Prihvaćam i dio kritika na svoj račun i svoju odgovornost za propuste u sustavu - rekao je jučer bivši ministar poljoprivrede oko afere bonusi u Hrvatskim šumama. - Kad je riječ o poslovanju Uprave od 2012. do 2015. neto dobit Hrvatskih šuma bila je 383 milijuna kuna, a prije je bila 50-ak milijuna. To govori o kvalitetama i stručnosti Uprave i pokazuje unapređenje rada i reda - izjavio je. Dodao je “kako ne prihvaća podmetanja Gordana Jandrokovića jer se u njegovo vrijeme isplaćivalo bonuse u tvrtkama koji nisu imali pozitivno poslovanje”. (A.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:56