VARLJIVI POSTOCI

PET NAJVEĆIH PREOKRETA PROŠLIH IZBORA Pobjeda u prvom krugu ne mora značiti ništa: Mostovac Kovačić kaskao za HDZ-ovcem čak 27%, a na kraju slavio

 Nikola Vilić / Hanza Media

Ostvarena prednost u prvom izbornom krugu ne jamči uvijek pobjedu i u drugom. Pokazuju to iskustva s ranijih lokalnih izbora.

Podsjetimo, u onim sredinama u kojima ni jedan kandidat za općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana u prvom izbornom krugu ne osvoji više od polovice biračkih glasova - pobjednik se traži u drugom izbornom krugu. U njega ulaze dva kandidata s najviše osvojenih glasova. I na ovim izborima pobjednik će se u nizu sredina znati tek u drugom krugu. S posebnom napetošću čeka se ishod drugog kruga u Zagrebu i u Splitu. Sa zanimanjem se iščekuje i drugi izborni krug u Metkoviću, gradu - ishodištu stranke Most u kojem će se za poziciju gradonačelnika boriti kandidat Mosta Dalibor Milan i kandidatkinja Mosta Katarina Ujdur, koja u drugi krug ulazi s tijesnom prednošću od dva posto glasova osvojenih u prvom krugu.

Preskok u Omišu

Prednost koju kandidat osvoji u prvom izbornom krugu, često se potvrdi i u drugom. Međutim, ne uvijek. Ponekad se dogode obrati tako neočekivani da se ni najokorjeliji kockari na njih ne bi olako kladili.

Na zadnjim lokalnim izborima 2013., u petnaestak gradova kandidati koji su u drugi krugi ušli s manjom ili većom prednošću, iz njega su izašli - kao gubitnici. Najdramatičniji “preskok” dogodio se u Omišu, a napravio ga je nezavisni kandidat Ivan Kovačić, sadašnji zastupnik Mosta. Kovačić je u prvi izborni krug ušao s velikim zaostatkom u odnosu na protukandidata, dotadašnjeg omiškoga gradonačelnika HDZ-ovaca Ivan Škaričića koji je u prvom krugu osvojio 43,59 posto glasova, dok je Kovačić dobio tek 16,03. U drugi krug je Kovačić, dakle ušao sa 27,56 posto glasova manje od Škaričića. Dogodilo se, međutim, da je Kovačić u drugom krugu odnio pobjedu. Ona je, doduše, bila tijesna, imao je prednost od jedan posto.

Podjednako dramatičan preokret na prošlim se lokalnim izborima dogodio i u Otočcu. Kandidat HDZ-a i Marko Barković u prvom je krugu osvojio 41,17 posto, a nezavisni kandidat Stjepan Kostelac tek 26,9 posto. U drugom krugu, međutim, Kostelac je prestigao HDZ-ova kandidata i s tijesnom razlikom od jedan posto postao gradonačelnik Otočca.

Nezavisni kandidati

Da nezavisni kandidati znaju iznenaditi u drugom krugu, pokazuje i primjer Novske. Na prošlim lokalnim izborima u drugi krug za gradonačelnika toga grada ušao je Antun Vidaković, kandidat HDZ-a s osvojenih 37,59 posto glasova, i nezavisni kandidat Vlado Klasan koji je osvojio 27,38 posto glasova. No Klasan je u drugom krugu uspio nadoknaditi zaostatak i odnijeti uvjerljivu pobjedu od 52,88 posto glasova.

Tijesne pobjede

I današnji gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, koji na ovim izborima ulazi u drugi krug sa značajnom 20-postotnom prednošću pred protu-kandidatkinjom iz HDZ-a Ivanom Šojat, prije četiri godine nije imao nimalo ležernu situaciju. U drugi krug je ušao s HDSSB-ovim kandidatom za osječkoga gradonačelnika, Krešimirom Bubalom, koji je s osvojenih 36,18 posto glasova nad njim imao osjetnu prednost. Vrkić je tada u prvom krugu bio osvojio 27,87 post glasova, osam posto manje od Bubala. Međutim, Vrkić koji je kao i na ovim izborima i 2013. nastupio kao nezavisni kandidat, imao je široku što formalnu što neformalnu podršku ostalih stranaka koje su u Osijeku željele svrgnuti s vlasti HDSSB. U drugom je krugu je uvjerljivo pobijedio osvojivši 52,82 posto glasova, oko sedam posto više od Bubala.

Da nije gotovo dok nije gotovo, na prošlim je lokalnim izborima iskusio i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Požege Zdravko Ronko. I njemu je iznenađenje u drugom izbornom krugu priredio nezavisni kandidat. Ronko je u prvom krugu osvojio 43,33 posto glasova, a nezavisni kandidat Vedran Neferović 35,15 posto. No, u drugom krugu je Neferović odnio tijesnu pobjedu osvojivši samo 0,35 posto glasova više do Ronka i SDP-ovac se nakon niza gradonačelničkih mandata u Požegi morao oprostiti od fotelje.

Uvjerljivo

Obrat u drugom krugu prije četiri godine dogodio se i u Sisku. SDP-ova kandidatkinja Kristina Ikić Baniček, koja je u drugi krug ušla sa 3,17 posto glasova manje od dotadašnjeg sisačkoga gradonačelnika, HDZ-ovca Dinka Pintarića, na kraju je odnijela pobjedu osvojivši 51,12 posto glasova.

Prije četiri godine je i HDSSB-ov kandidat za gradonačelnika Donjeg Miholjca Zoran Kovač ušao u drugi krug sa 4,22 posto glasova manje od kandidata HDZ-a Stjepana Viduke. U drugom je krugu odnio uvjerljivu pobjedu osvojivši 56,56 posto glasova, a Viduka je “dobacio” samo do 41,31 posto.

Na lokalnim izborima prije četiri godine slični su se preokreti u drugom izbornom krugu dogodili u bitci za gradonačelnike Svetog Ivana Zeline, Makarske, Poreča, Korčule i Sinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:52