NAKON OBJAVE DOKUMENATA

PETROV: Ako premijer Plenković nije znao za odredbe ugovora o roll up kreditu Agrokoru, onda se bojim za njegovo zdravlje

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

SISAK - Ako premijer Plenković nije znao za odredbe ugovora o roll up kreditu, onda se bojim za njegovo zdravlje. A znao je i zato ne želi dati odgovore na pitanja o tim kreditim, zato naše zahtjeve o transparentnosti svega što se događa u oko Agrokora naziva populizmom. Vlada je odgovorna, ne Vladin povjerenik. Vladin povjerenik Ante Ramljak radi ono što Vlada traži od njega, što Andrej Plenković želi i traži od njega. Činjenica da ovaj ugovor pokazuje da je jedan privatni fond iznad Vlade, iznad institucija države Hrvatske, govori da Vlada snosi odgovornost za takvo stanje, te da premijer i Vlada moraju dati ostavke.

Rekao je ovo potpredsjednik Sabora i čelnik MOSTA Božo Petrov u Sisku, nakon jučerašnjeg sastanka sa članovima i podupirateljima MOSTA i članovima nezavisnih lista s kojima MOST surađuje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Komentirajući ugovor o kreditu koji daje velike ovlasti zajmodavcima, među kojima je ključan američki fond Knighthead Capital Menagement, Petrov je istaknuo kako on i MOST od početka tvrde da je postupak oko Agrokora i tih ugovora netransparentan još od donošenja Zakona o sistemski važnim tvrtkama. Mjesecima tražimo odgovore na pitanja na koji način su sklapani ugovori o roll upu, tko su privatni i pravni subjekti koji su ušli u taj ugovor. Umjesto odgovora dobili smo napade, a sada je jasno da je taj napad na nas bio želja za udaljavanjem od istine. Oni koji su se trebali boriti za interes prosječnih ljudi, a to su Plenković i njegovi ministri, oni ne osjećaju probleme prosječnih ljudi, oni su rasli po staklenim zvonom, potomci su komunističkih vlastodržaca ili njihovi briselski potomci, rekao je Božo Petrov.

Podsjetimo, Jutarnji list u četvrtak donosi detalje iz ugovora o roll-up kreditu u Agrokoru, a koji među ostalim govore da je lex Agrokor 'izvan snage' i da se kreditorima daje svu ovlast u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora.

Vrlo je značajno i da ugovor govori da Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika u procesu lex Agrokor jer bi se to smatralo povredom ugovora o kreditiranju. Ramljak i Vlada su u odvojenim reakcijama ustvrdili da je izvanrednog povjerenika moguće smijeniti i bez pristanka kreditora, no nisu demantirali sadržaj ugovora koji govori da je situacija de facto nešto drugačija, s obzirom da kreditori povjerenikovu eventualnu smjenu mogu tretirati kao kršenje ugovora.

Sve detalje Agrokorovog ugovora pronađite OVDJE.

Potpredsjednik Sabora osvrnuo se i na problem INE, odnosno Rafinerije nafte Sisak. – Gašenje sisačke rafinerije nije opcija, mi nećemo to dopustiti kao što nećemo dopustiti da problem INE padne u drugi plan, da ga sakriju ove zabave za javnost koje smo gledali prošlih dana u vidu uhićenja i odmah potom puštanja odgovornih za aferu Agrokor, rekao je Petrov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:07