LOKALNI IZBORI

PISMO VODITELJA HRT-a SPLIT 'Miro Bulj mi prijeti jer ne pratim presice Mosta u Dicmu i Trilju' BULJ 'Ma kakva prijetnja?!'

 Hanza Media

Dominik Strize, privremeni rukovoditelj HRT centra u Splitu, jučer je pismenim putem prijavio svojim šefovima neobičan razgovor s Mostovim zastupnikom Mirom Buljom koji je, prema njegovu mišljenju, zvučao prijeteći i ucjenjivački. U pismu koje smo dobili na uvid Strize obavještava rukovodstvo HRT-a o neprimjerenom ponašanju saborskog zastupnika Mira Bulja i pritisku kojem su izloženi mediji uoči lokalnih izbora.

Bulj je, naime, nazvao Dominika Strizu jučer ujutro i pitao ga koji su kriteriji i pravila za praćenje kandidata za gradonačelnike. Taj se “informativni” razgovor, međutim, prometnuo u okršaj:

“Nakon što sam mu odgovorio da pravila nema, odnosno da svima dajemo podjednak prostor dok ne počne službena kampanja po kriterijima novinarske struke, ‘zaprijetio’ mi je da će mi, ako ne pošaljem kameru na svako predstavljanje u Dicmu, Trilju, zvati glavnog urednika i inicirati raspravu u Saboru o javnom servisu”.

Uloga HRT-a

Kad ga je Strize upozorio da mu prijeti, Bulj je ustvrdio da ne prijeti i nastavio mu tumačiti ulogu javnog servisa. No, ton je, ipak, smirio: “Rekao sam mu da ćemo pratiti predstavljanja u većim gradovima, ali svakako ne u Dicmu te da je uvjet za to pravodobno slanje poziva, a ne sat, dva prije, kako nas je običavao iznenada zvati za izjave u Sinju. Razgovor je tekao smirenijim tonom nakon upozorenja da mi ne smije prijetiti, a povod pozivu bilo je predstavljanje nezavisnog kandidata Joška Kontića u Sinju, na koje sam poslao kameru. Napominjem da smo dosad u Sinju njega jedino i snimali jer drugi kandidati nisu ni slali pozive niti su, prema mojim saznanjima, i imali službena predstavljanja”, požalio se privremeni rukovoditelj svojim nadležnima.

Mira Bulja uzrujao je novinarski poziv iz Jutarnjeg lista. Potvrdio je da je nazvao Dominika Strizu, ali smatra da taj razgovor nema veze ni s kakvim prijetnjama jer, kako je rekao, “ja u životu nikome nikad nisam prijetio”.

Kriteriji

Pojasnio je da je Strizu zvao jer se njegove kolege zanimaju kako će ih HRT pratiti na izborima: “O čemu mi pričamo?! Znači, ne smiješ niti pitati i tražiti da izvještavanje i praćenje kandidata bude javno i transparentno, a uvjeti objavljeni na stranicama, i odmah te optuže da prijetiš! Samo sam pitao kakvi su kriteriji HRT-a. Nisam zvao privatnu televiziju nego HRT koja je javni servis. Kakva je to prijetnja? Nisam ništa za sebe tražio, ja kao saborski zastupnik imam dovoljno medijskog prostora. Ni ne znam šefove na HRT-u da bih ih mogao zvati. Ali smatram da kriteriji izvještavanja kandidata trebaju biti jednaki za sve - i crvene i crne i žute.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:20