PROTUPRAVNA NAPLATA U ZADRU

PIVO I DVIJE ČAŠE ŠAMPANJCA 6000 KUNA?! 'Zvao me brat u Švedsku. Kažu da su mu zavrnuli ruku i uzeli ključeve od auta. Dao im je 1500 kn, ali...'

 Ante Baranić / CROPIX

-Telefon mi je zazvonio dosta kasno, vidjela sam da je hrvatski broj. Bio je to moj brat s ljetovanja u Zadru. Zvao je s nekog drugog broja. Rekao mi je da je u striptiz klubu, te da su mu zavrnuli ruku i uzeli ključeve od automobila. Shvatila sam da je nešto u vezi s šampanjcem, pa sam mu odmah prebacila novac i čekala da me nazove - posvjedočila je u utorak 42-godišnja Amelie, sestra Velimira Ninčevića, Zadranina sa švedskom putovnicom, koji je 11. srpnja 2007. godine bio žrtva protupravne naplate u noćnom klubu Princess u Zadru, piše Zadarski.hr.

Te je večeri oko 21.30 sati za pivo koje je naručio i dvije čaše šampanjca kojima je počastio animir-dame Ninčeviću u klubu izdan račun od 6.033 kune. Nakon što je sve prijavio policiji, za kazneno djelo protupravne naplate optuženi su četvorica sada bivših zaposlenika - Gregori Barića (63), Zdeslav Šolta (45), Tomislav Šafer (33) i Zdravko Knežević koji su na sudu opovrgnuli krivnju.

Nakon što je sve prošlo brat mi je spričao da je sjeo u klub popiti pivo, te da su kraj njega bile neke djevojke. Konobar ga je pitao što će one popiti, ali on na to nije rekao ništa, već je samo naručio pivo. Tek kada je kasnije shvatio da djevojke piju šampanjac prepao se i tražio račun. Nudio je da plati čaše šampanjca, ali su oni zahtijevali da plati cijelu bocu. Kada sam došla u Zadar sve smo prijavili policiji- ispričala je 42-godišnjakinja na Općinskom sudu u Zadru gdje se suđenje protiv četvorice muškaraca vodi deset godina.

Do incidenta u klubu je došlo nakon što se Zadranin zbog visokog računa pubunio i bacio 200 kuna na šank. Prema optužnici, na izlasku ga je Šafer, uhvatio oko struka, dok mu je Knežević zavrnuo lijevu ruku iza leđa. Zadranin je potom Šaferu dao 1,500 kuna, no ovaj mu je rekao da to nije dovoljno, pa ga je zajedno s Barićem prepratio do posebne prostorije gdje se nalazio POS-uređaj za bankovne kartice, telefon i faks. Tamo je Šolta od njega zatražio bankovnu karticu i PIN broj. Kako na kartici nije bilo dovoljno sredstava, nagovarao ga je da nazove roditelje, te da im kaže da je u drugom klubu razbio monitor i da mu za pokrivanje troška donesu novac. On je to odbio, ali je nazvao sestru u Švedskoj koja mu je internetskim bankarstvom prebacila novac na njegov račun, nakon čega su mu ispeglali karticu i oko 23 sata ga pustili da ode iz kluba.

- Iako ima dva metra i 120 kilograma moj brat je vrlo nježan i osjetljiv. Lako ga je prevariti i prije bi počeo plakati nego krenuo udariti nekoga. Kada me pitate zbog čega ga preko telefona nisam pitala hoće li da zovem policiju, ne sjećam se ali to je bilo pametno za učiniti. Bili smo povrijeđeni i nije mi bila namjera ganjati se po sudu. Nismo znali da će ovo trajati ovoliko godina. Sada smo već ljudi sa svojim obiteljima, posvjedočila je 42-godišnjakinja koja s obitelji živi u Švedskoj.

Četvorka optužena u ovom postupku tereti se i za još jedno isto kazneno djelo koje se vodi u drugom postupku na Općinskom sudu u Zadru kod suca Ivana Markovića. U tom su postupku optuženi da su 40-godišnjem Nijemcu Alexanderu Napkeu protupravno naplatili račun od oko 12 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:09