JUTARNJI OTKRIVA

PLAĆE HRVATA U BRUXELLESU Njih 48 zaradi mjesečno zaradi 200.000 eura

Tom mjesečnom iznosu valja pridodati dnevnice za EU zastupnike od 300 eura.

Naši zastupnici u EU parlamentu jučer su dobili svoju prvu europsku plaću. Njima 12 na račun je sjelo 6200 eura. Bruto plaća europarlamentarca inače je gotovo 8000 eura, međutim nakon što im se obračuna europski porez, dobiju oko 1800 eura manje. No u konačnici će čista plaća biti oko 3700 eura budući da porez, i to po stopi od 40 posto, moraju platiti i u hrvatski proračun.

S ulaskom Hrvatske u EU još su više profitirali i naš povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica te novoizabrani članovi dvaju europskih sudova, Neven Mates i Siniša Rodin, čije neto plaće dosežu 13.000 eura. Dobro plaćene poslove zasada je dobilo i 33 Hrvata koji rade u uredu povjerenika Mimice i gdje će im plaće biti od 4000 do čak 10.000 eura, ili kao asistenti naših zastupnika čije plaće dosežu 3500 eura neto.

Čemu služe dnevnice?

EU zastupnicima osnovna plaća od 3700 eura nije međutim jedini novac koji dobivaju za svoj rad u Bruxellesu budući da imaju pravo i na pokrivanje mnogih drugih troškova. Osim plaće, naime, dobivaju i dnevnice od 300 eura. Ako dakle mjesečno provedu najmanje deset dana u Bruxellesu ili Strasbourgu, njihova se primanja povećavaju za 3000 eura - na 6700 eura.

Petorica SDP-ovaca međutim, barem do redovnih izbora za EU parlament iduće godine, imat će oko 1500 eura manja primanja od ostalih hrvatskih zastupnika jer će razliku od svoje plaće koju bi primali u Saboru do one briselske uplaćivati u humanitarne svrhe - za Zakladu Ana Rukavina.

Kako dnevnicama pokrivaju troškove smještaja, režija, prehrane i prijevoza, plaća bi im praktički svima trebala ostati netaknuta. Laburist Nikola Vuljnić priznao je da ga noćenje u skupljem hotelu stoji 120 eura, što znači da mu ostane još 180 eura dnevno. Osim toga, svi imaju potpuno pokrivene troškove službenih putovanja. SDP-ovcima će tako ostati plaća od 17.000 kuna, a ostalim deset tisuća više.

Druga prava

Unatoč štednji koja se provodi u institucijama EU, zastupnicima u Parlamentu i dalje su ostala brojna prava koja se pokrivaju iz briselskog proračuna. Tako mogu zaposliti asistente, i to ne samo u Bruxellesu već i u domovini - maksimalno za njihove plaće mjesečno smiju potrošiti 21.000 eura. Svi su naši zastupnici stoga već angažirali asistente u Bruxellesu, a najbolje su prošli oni koji su dobili posao kod SDP-ovih zastupnika i Ruže Tomašić , gdje su im plaće oko 3500 eura.

Neki su već angažirali i asistente u Hrvatskoj, no ured u Zagrebu za sada je otvorio tek Vuljanić. Plaća ga mjesečno 600 eura, i to od 4300 eura koliko svaki EU parlamentarac dobije mjesečno za troškove ureda. Većina europarlamentaraca još uvijek se nije skućila u Bruxellesu. Osim SDP-ovaca Tonina Picule i Marina Baldinija koji su unajmili stanove. Baldini najam stana u koji su uključene sve režije plaća 750 eura. Picula svoj, kako ga je nazvao apartman, plaća 1230 eura.

Bruto plaća Nevena Mimice iznosi oko 20.666 eura

Bruto osnovna plaća (na koju se plaćaju porezi i doprinosi, ali su tu i brojni dodaci, primjerice za život u inozemstvu od 16 posto) Nevena Mimice, kao povjerenika EK za potrošače, iznosi oko 20.666 eura, što je Mimica i javno potvrdio i dodao kako ne zna što će s tolikim novcem. No na toliku plaću Mimica plaća i veliki porez, a prema tablicama EK, neto bi mu trebao biti oko 13.200.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:17