SPLIT

PLAN ZA POBJEDU PROTIV KERUMA 'Na izbore će izaći i oni koji inače ne idu. Žele spriječiti sramotu'

 Vladimir Dugandžić / CROPIX

“Uvjeren sam u pobjedu, prilaze mi Splićani koji u nedjelju nisu izašli na izbore i tvrde da će me u drugom krugu podržati kako bi se spriječila sramota u gradu”, rekao nam je Andro Krstulović Opara koji nakon prvog kruga zaostaje za Željkom Kerumom, ali je izrazito optimističan i smatra da će HDZ napokon dobiti svog gradonačelnika u gradu pod Marjanom.

Pobjeda u Splitu izuzetno je važna i Andreju Plenkoviću. Postane li Krstulović novi gradonačelnik, HDZ će s pravom moći proglasiti da je pobjednik lokalnih izbora, a šef stranke učvrstiti položaj jer je “njegov” kandidat postao gradonačelnik drugog najvećeg hrvatskog grada.

Izbor baze

Ne dogodi li se to i Kerum ponovo sjedne u gradonačelničku fotelju, Plenkovićev položaj mogao bi se zakomplicirati, jer će mu u HDZ-u stavljati “pod nos” da je većina kandidata koje je sam izabrao propala, a da su prošli oni koje je izabrala baza. Zato je i sam predsjednik stranke u izbornoj noći osluškivao rezultate iz Splita, svjestan da se presudna bitka za HDZ u drugom krugu vodi baš u tom gradu.

- HDZ-u ide u prilog to što će drugi splitski krug otvoriti i pitanje treba li grad voditi obrazovani čovjek s uspješnom karijerom diplomata i voditelja Meštrovićevih muzeja ili poduzetnik kojem je propala većina poslova. To će biti glasanje da se spriječi sramota za Split, da grad drugi put vodi čovjek koji jedva sklapa rečenicu za rečenicom - kaže nam izvor iz vrha stranke, gdje se očekuje Krstulovićeva pobjeda. U pobjedu je uvjeren i sam Plenković, a njegov prvi suradnik Davor Božinović koristi krajnje diplomatsku formulaciju da je “prilično siguran” da će HDZ napokon dobiti gradonačelnika u Splitu.

3,5 milijuna ili 0 kuna? Sve što se događalo u Splitu, pokazuje turbulenciju hrvatske političke scene, ali je u ovom neobičnom gradu sve još potencirano. - Prijavio sam svaku lipu od 368.000 kuna, koliko sam dosad potrošio u kampanji, a Kerum tvrdi da nije potrošio ništa. Kako to da je cijeli Split oblijepljen njegovim slikama kao da smo u Pjongjangu i da na svakom koraku vidimo velikog vođu - pita Krstulović Opara. Iz njegova kruga dolaze procjene da je Kerum potrošio 3,5 milijuna kuna, a da se narugao svima kad je objavio da mu je kampanja stajala “nula kuna”.

- Nisam imao previše novca za kampanju, za velike plakate, objave u medijima, a tako će biti i u drugom krugu. Vodit ću kampanju kao dosad, obilaziti gradske četvrti, razgovarati s ljudima. Izgulio sam pete na cipelama i bole me koljena od hodanja, a tako će biti i sljedeća dva tjedna. Prijeći ću doslovno svaki kantun grada kako bih poslao poruku da je Split glavni, a ne mi političari - govori nam Krstulović, uz naglasak da želi biti gradonačelnik svih građana, bez obzira na političke dresove. Krstulović Opara dosad je izbjegavao ideološke teme, a kaže da će tako biti do kraja kampanje. Sve je fokusirano na razvoj grada, a “čista srca otvorit ću se svima”. Splitski HDZ-ovci tvrde da je Kerumov uspjeh rezultat toga što su mu mnogi građani dali “protestni glas”, jer u Splitu ni Most, ni Živi zid nisu jaki, a građani su zasićeni “visokom” politikom. - Tako su anti glasovi otišli Kerumu, ali se to u drugom krugu neće dogoditi - uvjereni su u HDZ-u. Mnogi računaju i na to da će simpatizeri Marijane Puljak u konačnici ipak radije glasati za Krstulović Oparu, nego za Keruma.

Pobjednička opcija

HDZ je samo jedanput dao gradonačelnika Splita, a sadašnjem vodstvu koje nije uspjelo sa svojim kandidatima u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, važno je da bar Split bude pobjednička opcija. Plenković je više puta dolazio u Split, davao Andri Krstulović Opari i Blaženku Bobanu, svom izboru za župana, veliku podršku, a tako se očekuje i u drugom krugu. Sam Opara kaže da mu je najvažnije nastaviti predstavljati svoj program, doslovno od vrata do vrata. - Nije HDZ-u u Splitu bilo lako, poslije Sanadera i svega što se događalo u stranci, pa i sada nakon Bola i Zlatnog rata, što je dovelo do pada župana Ževrnje. Zato nedjeljne rezultate vidimo kao veliki uspjeh - kažu nam splitski hadezeovci.”

Krstulović Opara govori da mu je samo žao što s kampanjom nije krenuo ranije. “Bio sam prvi, u to vrijeme potpuni autsajder, a da mi je naknadna pamet, još bih koji tjedan ranije počeo s kampanjom i objašnjavao Splićanima svoj program.” Njegovi suradnici kažu da ga ni mediji nisu previše pratili, ali sve to u konačnici nije bilo presudno jer su Splićani ipak prepoznali program koji nudi. “Nisam koristio negativnu kampanju, neću je imati ni ubuduće. Ostavljam građanima da vide što ja nudim, a što nudi Željko Kerum”, a splitski HDZ-ovci su optimistični nakon rezultata iz 1. kruga za koji kažu da su već sada izuzetno dobri, jer stranka nikada nije imala toliko mjesta u Gradskom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:16