ŠEF HDZ-a

PLENKOVIĆ DAN POSLIJE IZBORA O REZULTATIMA, PRESLAGIVANJU, DEBAKLU U ZAGREBU... 'Dogodila nam se repriza 2013. godine, moramo riješiti taj problem'

 Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković još sinoć je izrazio zadovoljstvo rezultatima HDZ-a na lokalnim izborima, a dan poslije iz Bruxellesa mu je stigla još jedna dobra vijest. Naime, Europska komisija danas je preporučila zatvaranje postupka prekomjernog deficita za Hrvatsku.

- Odgovorna fiskalna politika i mudro upravljanje proračunom doveli su nas do smanjivanja javnog duga i rasta BDP-a. Ti su nas problemi pratili nekoliko godina, a sada je ova Vlada potvrdila da je izvrsno odradila posao, da je Hrvatska na pravom putu. Konačna potvrda zatvaranja postupka prekomjernog deficita trebala bi se i potvrditi sredinom lipnja - rekao je Plenković koji se nakon toga osvrnuo na lokalne izbore, ali i na eventualne parlamentarne.

- Završili smo prvi krug i zaključak je kako, osim u Zagrebu, imamo odlične rezultate. Nakon drugog kruga to će još bolje izgledati, imat ćemo 13 županija i 45 gradova. Posebno bih čestitao Branku Dukiću koji je u prvom krugu slavio u Zadru. To je samo jedan od primjera uspjeha, a paralelno s tim vodit ćemo razgovore o rekonfiguriranju parlamentarne većine. Neki su jučer vidjeli kako im dionice stoje, pa neka sami procijene...

O razgovorima oko slaganja nove većine, Plenković nije puno govorio. Izjavio kako se ne opire ideji izvanrednih izbora, ali mu je u interesu politička stabilnost Hrvatske kako bi se omogućio gospodarski rast i razvoj.

- Naravno da smo odrađivali neke razgovore, ali u posljednja dva tjedna sve je to malo utihnulo zato što su svi imali neke druge prioritete. Procese ćemo ubuduće voditi u tišini - rekao je Plenković i dodao da su oni koji su izašli na lokalne izbore vidjeli su kakve su im trenutno dionice i vjerojatno će dobro promisliti što im je prioritet. HDZ je spreman na sve scenarije, poručio je Plenković.

HDZ je u nekim gradovima i županijama prošao dosta lošije od očekivanog, ali premijera to nije previše zabrinulo.

- Pazite, Ževrnja je prije četiri godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji osvojio 43 posto. Blaženko Boban je u samo tri tjedna kampanje, koliko ju je vodio, uzeo isti broj glasova. Galić i Dobroslavić imaju dobre šanse slaviti u drugom krugu. U Vrgorcu smo imali mladu i perspektivnu kandidatkinju... Dakle, ništa dramatično se nije dogodilo. Štoviše, prošli smo puno bolje nego što su to neki htjeli prikazati nakon izlaznih anketa.

Plenković nije izbjegao odgovor o debaklu Prgometa i najavi Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića da bi mogli oformiti novu stranku.

- Iskreno, ne znam koliko bi nam oni mogli uzeti glasova. Čak mislim da nije nužno da su nam oteli neke glasove i sumnjam da je za njih glasalo biračko tijelo HDZ-a. Samo želim naglasiti da su oni u Sabor ušli preko liste HDZ-a i ne vidim što se u međuvremenu promijenilo da bi oni naglo mijenjali mišljenja. Prgomet? Dogodilo nam se isto što i prije četiri godine i moramo poraditi na tom problemu. Moramo analizirati zašto se rezultati za gradonačelnika bitno razlikuju od onih za gradsko vijeće, mjesne odbore...

Za kraj je progovorio o ultimatumu dobavljača Agrokora da će zaustaviti opskrbu ako se njihovi zahtjevi ne ostvare do 29. svibnja.

- Vodili su se sastanci, Martina Dalić je u kontaktu sa svima i razmotrit ćemo njihove zahtjeve. Ali siguran sam da je nakon donošenja Lex Agrokora svima bolja situacija danas nego što je bila ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:01