USTAVNI ROKOVI

Plenković do srijede neće imati 76 potpisa: Vidjet ćemo, ima vremena

 Niksa Duper / HANZA MEDIA

Državno izborno povjerenstvo, kako su najavili, u ponedjeljak će donijeti odluku o konačnim službenim rezultatima prijevremenih izbora za Sabor, a ti rezultati istog dana trebali bi biti objavljeni i u Narodnim novinama.

Nakon toga, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poziva Sabor na prvo zasjedanje, a ta sjednica mora biti održana najkasnije 20 dana od objave službenih rezultata izbora. To znači da bi se prva sjednica Sabora trebala održati najkasnije do 17. listopada. No, ta sjednica, prema primjeru sa zadnjih izbora, ne mora ujedno biti i konstituirajuća, jer je Sabor konstituiran tek kad se izabere predsjednik. U međuvremenu, predsjednica će održati konzultacije, no za sada još nije poznato kada će biti održan prvi krug konzultacija.

Prema neslužbenim informacijama, to bi trebalo uslijediti dva ili tri dana nakon objave službenih rezultata. Predsjednica, prema Ustavu, mandat za sastavljanje nove Vlade povjerava onome tko joj donese najmanje 76 potpisa. S obzirom na to da je HDZ osvojio 61 mandat, ovaj put nema sumnji da će šef HDZ-a Andrej Plenković uskoro i službeno postati mandatar. Ipak, ako je suditi prema pregovorima s Mostom, teško je očekivati da će Plenković već na prvi krug konzultacija na Pantovčaku donijeti potpise. I sam Plenković jučer je novinarima ispred središnjice HDZ-a na pitanje hoće li na prve konzultacije donijeti dovoljno potpisa za sastavljanje Vlade odgovorio: “Vidjet ćemo”.

- To nije presudno. Imamo dovoljno vremena, jer će u ponedjeljak biti objavljeni konačni službeni rezultati izbora i od tada počinju teći rokovi - kazao je Plenković.

U trenutku kad dobije mandat za sastavljanje Vlade, Plenković će imati rok od 30 dana da program i članove Vlade predstavi Saboru i zatraži glasovanje o povjerenju. Prema članku 110 Ustava, Vlada stupa na dužnost kad joj povjerenje iskaže većina svih zastupnika u Saboru, nakon čega polažu svečanu prisegu. Ako Plenković ne sastavi Vladu u roku 30 dana od dana prihvaćanja mandata, članak 111 Ustava kaže kako mu predsjednica može produljiti rok za još 30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:38