INTERVJU SA ŠEFOM HDZ-a

PLENKOVIĆ KOD MISLAVA BAGE Progovorio o tijeku pregovora s Mostom, Hasanbegoviću, mogućoj suradnji s HSS-om, otkrio hoće li manjinci ući u Vladu...

 Twitter / Andrej Plenković

Nakon četverosatnih pregovora s Mostom iza zatvorenih vrata u središnjici HDZ-a, Andrej Plenković kazao je u Dnevniku Nove TV u intervjuu s Mislavom Bagom kako su odradili drugu rundu konstruktivnih razgovora.

- Prošli smo svih sedam točaka, usuglasili smo se oko izbornog sustava, a vrlo smo blizu i točaka koje se tiču financiranja stranaka i zastupnika - kazao je i dodao kako se proglašenje isključivog gospodarskog pojasa neće naći na prvom zasjedanju.

- Što se tiče gospodarskog pojasa, Hrvatska ima pravo proglasiti ga, ali trebamo se konzultirati s partnerima i vidjeti u kojem periodu se to može napraviti. Ta točka nije zrela za donošenje odluke na prvom zasjedanju. Postoje druge teme, o HRT-u, pitanje pretplate je samo jedna od tema. Neke točke moraju ići odmah - kazao je.

- Pristup HDZ-a je cjelovit, ono što sada radimo je njihovo preciziranje i ulog u suradnju koja će biti pred nama. Mostu je očito bitno da da određeni smjer na početku. Želimo paketni dogovor, a ovo je samo preciziranje nekih točaka.

- Siguran sam da ćemo imati dovoljan broj potpisa za mandatara. Tek kada budu službeno proglašeni rezultati slijedi rok od 20 dana. Mislim da imamo dovoljnu potporu već u ovom trenutku. Mi ćemo imati drugi razgovor s predstavnicima manjina u četvrtak. Kada se usuglasimo o određenim točkama mislim da neće biti nikakvog problema da podržavaju Vladu. U ovoj fazi mišljenje HDZ-a, a mislim i Mosta, je da manjinski predstavnici podržavaju Vladu iz Sabora – kazao je Plenković i jasno dao do znanja da predstavnici manjina neće sjediti u Vladi.

- Ja sam o gospodinu Hasanbegoviću pročitao samo iz medija. Na sastanku nitko od predstavnika manjina nije spomenuo bilo kojeg ministra i bilo koji uvjet. O imenima ćemo razgovarati kada za to dođe vrijeme, mnogi konkuriraju, ne bih spekulirao o imenima - kazao je Plenković i rekao kako su, ukoliko HSS bude spreman na suradnju s HDZ-om, njihova vrata otvorena.

- Prije svega ćemo s Mostom razgovarati o izradi programa, a razgovori o ministrima će biti nakon programa. Ne treba nužno manja Vlada, ali razmišljamo o spajanju pojedinih resora - kazao je Plenković i zaključio da je vrlo moguće da on bude premijer, a potpredsjednik vlade Božo Petrov.

Podsjetimo, Most je svojih sedam uvjeta za podršku u formiranju Vlade objavio uoči parlamentarnih izbora , a oni se odnose na demokratizaciju izbornog sustava, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, izmjene ovršnog zakona, Zakona o HRT-u, Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, lokalnoj i područnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtke koje bi se odnosilo na mala i srednja poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:09