PREMIJER U DUBROVNIKU

PLENKOVIĆ 'Manje je bitno hoće li do preslagivanja doći prije ili poslije lokalnih izbora. Ne vidim odakle oporbi 76 glasova protiv Marića'

 Darrin Zammit Lupi / REUTERS

Premijer Andrej Plenković odgovorio je u subotu navečer iz Dubrovnika na komentare Mostova političkog tajnika Nikole Grmoje vezane uz lokalne izbore i "tešku artiljeriju" koju Most najavljuje.

"Nisam to čuo. Ta ratna retorika je po meni krajnje nepotrebna. Ionako je dogovor HDZ-a i Mosta bio još u rujnu da idemo na lokalne izbore svatko u svom aranžmanu. HDZ je najveća, najodgovornija i najsnažnija hrvatska stranka s kredibilnim programom i kandidatima i očekujem uvjerljivu pobjedu na lokalnim izborima. To ćemo i potvrditi, to mi je najbitnije. Kakve eufemizme i formulacije drugi hoće koristiti, nije stvar od mog interesa", poručio je Plenković.

Na novinarsko pitanje možemo li očekivati preslagivanje prije ili nakon lokalnih izbora, premijer je rekao da je to manje bitno, te da je najvažnije da Vlada rješava krupne probleme.

"Cilj mene kao predsjednika Vlade i HDZ-a je stabilnost i funkcionalnost vlasti kada se dođe u situaciju da se dogode događaji političkog karaktera koji narušavaju mininimum povjerenja i lojalnosti među partnerima, tada je potrebno donijeti odluke kako bismo mogli imati rekonfiguriranu saborsku većinu i da nastavimo s radom. Kada će se to dogoditi je manje bitno. Važno je da Vlada radi normalno i rješava krupne gospodarske problema poput Agrokora ali i međunarodne što sam danas demonstrirao s Cerarom i Junckerom u Bruxellesu gdje smo dogovorili pravno utemeljen način za rješenje prometnih gužva na granici", rekao je premijer.

Dodao je kako će idućeg tjedna biti otvorena rasprava oko Zdravka Marića, za kojeg kaže da je jedan od najkvalitetnijih ministara i kako je minimum političke korektnosti bio da ga Most sasluša.

"Marić je u 15 mjeseci na mjestu ministra u trenutku dok Hrvatska bilježi najbolje rezultate fiskalne konsolidacije, a kao čovjek, kolega i suradnik ima barem prigodu izreći svoj stav na inicijativu oporbe. Bio bi minimum političke korektnosti da su oni koji su s njim bili u Vladi dulje nego ja, barem daju šansu da čuju što čovjek ima za reći, a onda će se u saborskoj raspravi vidjeti koliko tko ima glasova i ne vidim po čemu bi to oporba mogla imati 76 ruku protiv jednog od najkvalitetnijih ministara", poručio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:01