ODJECI PONIŠTENJA PRESUDE

Plenković nakon sastanka s diplomatima: Apsolutno je neprimjerena srbijanska nota zbog Stepinca

Poništenje osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković „apsolutno neprimjerenom“ nazvao je u srijedu notu koju je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak uručilo hrvatskom veleposlaniku u Beogradu, a u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu.

„Očekujem jasan i decidiran odgovor kojim se takva nota ocjenjuje kao neprihvatljiva od strane Ministarstva vanjskih poslova i to smo već dogovorili sa ministrom Mirom Kovačom“, rekao je Plenković novinarima nakon što se u Središnjici HDZ-a sastao sa šefovima diplomatskih misija država sa sjedištem u Zagrebu.

Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću uručena je nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, te podsjeća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Plenković je novinarima rekao kako se na sastanku nisu spominjali današnji događaji u Srbu, gdje je u organizaciji SNV-a i SABA-a, proslavljan Dan ustanka naroda Like.

„Nije bilo riječi o tome“, rekao je Plenković i naglasio da HDZ i hrvatska država obilježavaju Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, da je 27. srpnja za vrijeme komunizma bio dan kada se to obilježavalo, te da je „on nerijetko korišten i za manipulaciju , pa i za stvaranje kompleksa hrvatskom narodu“. „Politika HDZ-a je da poštuje antifašizam, budući da je on spomenut i u hrvatskom Ustavu“, naglasio je šef HDZ-a i poručio da je želja HDZ-a da u ovoj izbornoj kampanji šalje poruku stabilizacije, jedinstva i dijaloga te zatvaranja otvorenih pitanja sa Srbijom.

„Sukladno hrvatskom zakonu osuđujemo apsolutno takva obilježja, kao i sve totalitarne režime i poštujemo patnje hrvatskoga naroda“, odgovorio je Plenković na upit je li trebalo kažnjavati brojna ustaška obilježja kojih je bilo u Srbu.

Plenković: Radimo na pojednostavljenju poreznog sustava

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu novinarima kako se u HDZ-u radi na pojednostavljenju poreznog sustava, pojedinosti nije želio iznositi, no najavio je da će HDZ-ov program biti predstavljen do kraja idućeg tjedna.

"Postoji radna skupina koju vodi Zdravko Marić, ministar financija (…). radna skupina ide za pojednostavljenjem našeg poreznog sustava, za rasterećenjem sustava koji će na taj način generirati i dovoljan prihod proračuna i smanjiti opterećenje građana i poduzetnika. O tome ćemo sada imati prezentaciju naše radne skupine koju vodi Ivana Maletić. Kada program bude gotov i usuglašen sa strankama koje će ići sa nama u izbore, mi ćemo ga predstaviti javnosti, to će biti do kraja idućeg tjedna", rekao je Plenković nakon što se u Središnjici HDZ-a sastao sa šefovima diplomatskih misija država sa sjedištem u Zagrebu.

Nije otkrio koji bi se porezi eventualno mogli smanjiti. „To će Ivana Maletić reći idući tjedan“, odgovorio je novinarima. Ipak, navodi kako je u „srži“ programa kvalitetan gospodarski rast i razvoj, najavljuje da će se u prvi plan staviti zapošljavanje mladih, dostojanstven život umirovljenika, porezna reforma i konjunktura koja će omogućiti puno veći rast BDP-a do konca mandata buduće vlade.

Govoreći o sastanku s veleposlanicima, Plenković kaže da se željelo u izravnoj komunikaciji predstaviti osnovne smjernice političkog djelovanja uoči parlamentarnih izbora, prenijeti glavne poruke koje se odnose na HDZ-ove prioritete, a to je vratiti vjerodostojnost stranci koja je članica Europske pučke stranke, čvrsto ju pozicionirati na desnom centru i dati doprinos europskoj matici.

Drugo, rekli smo da želimo biti stranka koja će pridonijeti stabilnosti, rekli smo i da želimo naglasiti segment pravne sigurnosti što znači učinkovito pravosuđe, javnu upravu i borbu protiv korupcije", izjavio je Plenković.

Navodi da su reakcije veleposlanika na program bile pozitivne, a na pitanje hoće li u njemu biti prostora za obećanje od tisuću eura za svako novorođeno dijete odgovara da će HDZ-ova vlada ići će za tim da pomogne opstojnost hrvatskog naroda i da pomogne obiteljima i smanji negativni prirodni priraštaj.

O listama idući tjedan

Plenković je najavio da će HDZ o kandidacijskim listama za parlamentarne izbore odlučivati idućeg tjedna te ponovio kako je otvoren za suradnju s Mostom.

„Danas smo uputili dopis županijskim i zagrebačkoj gradskoj organizacijama HDZ-a, kao i stranačkim zajednicama, apostrofirali smo nužnost da se vodi računa o ravnopravnosti spolova, a o listama ćemo nakon toga odlučivati idućeg tjedna", rekao je Plenković.

Glede pregovora s mogućim HDZ-ovim partnerima, kaže da još uvijek traju neke konzultacije i da će javnost sve znati na vrijeme.

Zadovoljan je istraživanjima o snazi političkih stranaka koja pokazuju rast popularnosti HDZ-a. „U odnosu na kraj lipnja, kada je potpora HDZ-u bila nešto iznad 21 posto, sada je skočila na 31, 6 posto, što znači da smo na svaka tri birača dobili još jednoga“, izračunao je Plenković i naglasio da je time postignut ključan cilj HDZ-ove unutarstranačke kampanje.

„Ostvarili smo vrlo veliki napredak i u vraćanju vjerodostojnosti HDZ-a, novog smjera i preduvjete za odličnu izbornu utakmicu u koju idemo sa velikom ambicijom i ambicijom da pobjedimo“, poručio je šef HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:49