NASTAVLJAJU SE PREGOVORI

PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA S PUPOVCEM 'Želim sve manjince. O Hasanbegoviću ćemo razgovarati kada uđemo u fazu razgovora o ministrima'

 CROPIX

NOVO 11:50 - Nakon sastanka s manjincima Plenković je rekao da će razgovarati o imenima, odnosno o Zlatku Hasanbegoviću tek kada dođu u fazu odlučivanja o ministrima, te da želi svih osam zastupnika nacionalnih manjina.

- Idući sastanak s Mostom je predviđen za ponedjeljak u 15 sati i nema nikakvih ultimatuma. Odluka da se najprije razgovara s Mostom govori o tome koliko smo spremni realizirati nastavak suradnje, uz potporu svih osam predstavnika nacionalnih manjina.

Pupovac je kazao kako su njegovi interesi usmjereni na program i ideje.

- Ono što bih htio istaknuti jest da za razliku od prije deset mjeseci, nas osam zastupnika je radilo u potpunoj autonomiji i izrazito cijenim što se to poštuje i što zastupnici su međusobno stvorili solidarnost da mogu nastupati zajedno i dijeliti zajedničku odgovornost i zajedno nastupati kada su posrijedi razgovori s Plenkovićem i suradnicima. To je za nas od iznimne važnosti, a iz toga će proizaći sva ostala rješenja koja su za manjine izrazito bitne – kazao je Pupovac i naglasio kako će participirati u vladi ali ne na način na koji to mediji prezentiraju.

------------------------------------

10:14 - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odgovorio je u petak potpredsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu na izjavu da njegova stranka neće podržati vladu u kojoj će biti Zlatko Hasanbegović, istaknuvši da će mandatar i sada, kao što je bilo i prije, odlučivati o ministrima i sastavu vlade.

'Svašta se piše. Kada predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović da mandataru ponudu da sastavi vladu onda, on odlučuje o ministrima i sastavu vlade. Tako je bilo prije, tako će biti i sada', izjavio je Plenković ispred središnjice HDZ-a. Odgovorio je tako na novinarski upit kako komentira izjavu Pupovca, koji je za televiziju N1 najavio mogućnost sudjelovanja predstavnika manjina u stvaranju vladajuće većine, ali i istaknuo da SDSS sigurno neće podržati vladu u kojoj će biti tehnički ministar kulture Hasanbegović.

Novinarima je kazao kako očekuje dobar sastanak na kojem će predstavnicima manjina predstaviti ideju kako formirati stabilnu parlamentarnu većinu, 'da pokažemo poštovanje prema zaštiti i pravima nacionalnih manjina, a što i Ustav RH, zakon i drugi ustavni zakoni predviđaju'. Također, želja mu je upoznati se s platformom nacionalnih manjina nakon njihovih konzultacija.

------------------------------------

09:40 - Zastupnici nacionalnih manjina sastat će se u 10.30 sati u središnjici HDZ-a sa šefom stranke Andrejem Plenkovićem nakon što su usuglasili glavninu programske platforme za mogući sporazum s budućom vladom.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin Istaknuo je kako se njihov program temelji na onom koji su predali u mandatu prošle Vlade, a koji, koliko zna, uopće nije bio razmatran. 'Ne znam je li uopće bio i pročitan', kazao je i dodao kako je taj program sada samo dorađen.

- Moramo se uskladiti s budućom vladom i prava nacionalnih manjina i programska platforma moraju postati dio programa hrvatske Vlade - kazao je zastupnik češke manjine Vladimir Bilek.

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kazao je, pak, kako ima određene zamjerke prema HDZ-u, ali i poručio kako će se prilagoditi stavu drugih manjinskih zastupnika.

Sastanku bi trebalo nazočiti svih osam manjinskih zastupnika - Furio Radin i Ermina Lekaj Prljaskaj, Mile Horvat, Boris Milošević, Robert Jankovics, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi, ali i Milorad Pupovac koji je jučer najavio mogućnost sudjelovanja predstavnika manjina u stvaranju vladajuće većine, ali je poručio da njegova stranka SDSS sigurno neće podržati vladu u kojoj će biti Zlatko Hasanbegović.

- Zlatko Hasanbegović je antipod Plenkoviću. On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU i svijetu. Ono po čemu je ružičasto slikana - to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga tko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati Vladu u kojoj sjedi Hasanbegović - izjavio je jučer Milorad Pupovac za televiziju N1.

Na to je Hasanbegović poručio kako 'Pupovac neće kadrovirati sastav buduće hrvatske Vlade'.

- Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković imat će čvrstu saborsku većinu sa, ili bez, tri mandata Pupovca - uvjeren je Hasanbegović.

Demokratski savez Srba: Pupovac sramoti srpsku zajednicu

Demokratski savez Srba putem priopćenja za javnost komentirao je Pupovčevu izjavu o Hasanbegoviću.

'Na proteklim parlamentarnim izborima od ukupno 138.539 upisanih birača srpske nacinalnosti, na izborima je na manjinskom listiću glasalo svega 14 posto. Saborski zastupnici srpske nacionalne manjine izabrani su sa 8,2 posto ili 11,6 posto. Iako je zakonito, pitamo se koliki je legitimitet izabranih zastupnika.

Ovakav izborni model manjinskih zastupnika ne osigurava realnu zastupljenost nacionalnih manjina, posebno srpske, jer 10.000-12.000 srpskih glasača bira predstavnika u Saboru za 186.000 Srba u Hrvatskoj.

Izlazak na izbore i glasanje pripadnika srpske zajednice na posebnom listiću diskriminirajuće je za pojednica. DSS će inzistirati da manjinski listić, odnosno XII. izborna jednica, bude na svakom općem listiću kako se nitko ne bi morao javno deklarirati na biračkom mjestu.

Tada se neće događati da pojedinac koji je osvojio 11 posto od ukupnog broja birača srpske zajednice ucjenjuje buduću vlast u ime svih Srba, a radi svojih ličnih interesa i ambicija. Javnim dodvoravanjem jednima i ucjenama drugima g. Pupovac sramoti srpsku zajednicu, a od svega na kraju srpski problemi ostat će neriješeni', navode u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:04