PREMIJER U BRUXELLESU

PLENKOVIĆ 'Neće proći ni izglasavanje nepovjerenja Mariću ni Martini Dalić. Čvrsto držim kormilo u rukama. Milanović? Ne zanima me što priča'

 Damir Krajac / Hanza Media

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je, nakon trilateralnog sastanka s predsjednikom Europske komisije Jeanom Claudeom Junckerom i slovenskim premijerom Mirom Cerarom o problemima na graničnim prijelazima, odgovarao na novinarska pitanja o aktualnim temama, ponajprije o krizi Vlade.

Prvo su ga pitali za komentar izjave smijenjenog ministra policije Vlahe Orepića kojom poziva narod 'na promptnu akciju', što je isprva izazvalo burne reakcije, a kasnije ju je Orepić protumačio kao 'poziv na izbore'. Istovremeno, kako javlja Dnevnik.hr, postavljeno mu je i pitanje ima li dovoljno ruku u Saboru da spriječi opoziv ministra Zdravka Marića.

- Što se tiče izjava ministra Orepića... Još jednom ponavljam, moja suradnja s ministrima iz Mosta je bila identična suradnji s ministrima iz HDZ-a ili nestranačkima kao što je kolega Marić. Sa svoje strane učinio sam sve da imamo politiku jedne Vlade, funkcionalne i učinkovite. Politika nije igrokaz, a osobito ne funkcioniranje izvršne vlasti. U momentu kada kolege dignu ruke, ne na bilo koje pitanje, pa nije to bio neki zakon tehničkog karaktera... Ovo je krupno političko pitanje koje se temelji na povjerenju. I to u situaciji da je ministar Marić s kolegama Orepićem, Šprljom i Dobrovićem ministar 15 mjeseci. Dulje nego što sam ja s njima. I u tom pogledu, ako se to dogodi na televiziji uživo, s poprilično jasnim dizanjem ruku... U politici vi nemate izbora. Ili vodite proces i odgovarate za njega ili imate nekakvu polovičnu situaciju. To razumiju svi u ovoj zgradi (EK). Junckeru se to ne događa. Ni Angeli Merkel. Ni kolegama u drugim državama. To je jednostavno potez koji se ne radi. Distinkcija između onoga što se radi na Vladi i onoga što se radi u Hrvatskom saboru je ogromna. Manevri za ne pokazati takvu demonstraciju neslaganja i nepovjerenja su jako široki i s malo političkog iskustva to se može riješiti. Prema tome, Hrvatska je stabilna, Vlada će biti donekle rekonfigurirana, parlamentarna većina će biti osigurana. Što se tiče tih inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ministrima - to neće proći. Nijedna. Ni Mariću, a vidim danas da postoji nekakav plan za inicijativu za izglasavanje nepovjerenja potpredsjednici Vlade Martini Dalić. Ja čvrsto držim kormilo u rukama, želim stabilnu zemlju i funkcionalnu Vladu. Nikakve krize nema, izjavio je Andrej Plenković.

- SDP tvrdi da ima dokaze da je ministrica Dalić u sukobu interesa i da jedna odvjetnička tvrtka tvrdi da su oni napisali lex Agrokor, glasilo je sljedeće pitanje.

- Ne vidim kakve veze to ima s ministricom Dalić i sukobom interesa, odgovorio je premijer.

Novinari su zatim pitali za komentar izjave Bože Petrova, koji je u petak ustvrdio da je upozoravao na Agrokor na sastanku s premijerom i da je njemu tada rečeno da hiperventilira. Nikola Grmoja je također rekao da je informaciju o izostanku poreznog nadzora dobio iz samog Agrokora.

- Ma dajte. Mislim da smo mi kao Vlada reagirali ne samo odgovorno, već i zaista učinkovito. Dakle, ako imate jedan ovako krupni politički, ekonomski i financijski problem kakav smo imali, onda ako ste članovi Vlade koji je vaš cilj u komunikacijskom smislu? Je li cilj da se puca sa svih strana, da se radi panika, da pada vrijednost dionica, burze? To cilj premijera i ministara nije. Nego je cilj da pripremite rješenje, stavite ga na stol, ponudite oporbi da stane iza tog procesa i onda ga upravljate. Dakle, ono što smo mi napravili je, imali smo sasvim ispravnu, jedinu moguću komunikaciju o temi koja je tu s nama. Naslijeđena ako hoćete, ali je tu. Iskomunicirali smo onako kako treba, donijeli zakon na stol... Svi koji su bitni su stali iza zakona. Od same kompanije o kojoj se radi, dobavljača, vjerovnika, zaposlenika i međunarodnih aktera... Tko nije stao iza zakona? I zašto ne bi stao? Temeljem zakona izvanredna uprava radi, sada gledaju ima li problema u knjigama. A ako ima problema u knjigama pa normalno je da netko za to mora snisiti odgovornost. Ali to ne možemo govoriti napamet, to moraju utvrditi revizorske kuće i reći "našli smo nešto što ne stoji". Ako to bude tako onda će netko za to odgovarati. I to po službenoj dužnosti institucije ove države trebaju raditi. Dakle, iammo proces i rješavamo problem. I na međunarodnoj razini i na unutarnjoj, rekao je Plenković.

Dodao je da Hrvatskoj ne treba politička nestabilnost te da apelira na sve da shvate okolnosti u kojima se Hrvatska nalazi i da zadržimo ključnu politiku političke stabilnosti na odgovoran način.

Na kraju su ga pitali za komentar izjave bivšeg premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića koji smatra da Zdravko Marić 'zaslužuje trenutačni izgon iz Vlade'.

- Nemam pojma gdje je to izjavio, nisam ga vidio mjesecima. Uostalom, ni ne zanima me, rekao je Plenković, kojeg je citirao Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:12