PREMIJER U SABORU

PLENKOVIĆ O HAPŠENJU MLADIĆA KOJI MU JE PRIJETIO PREKO FACEBOOKA 'Nadam se da nećete sada ovo banalizirati kao i napad na Janicu'

 CROPIX

Premijer Andrej Plenković kazao je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru da je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja vanjskopolitički izvozni proizvod Hrvatske koji je kompatibilan s naporima međunarodne zajednice za pronalaženje rješenja krize u Ukrajini, pojašnjavajući iznesene stavove na Odboru za vanjsku politiku i svoju opasku SDP-ovom Domagoju Hajdukoviću da je premlad za tu temu.

Na Odboru za vanjsku politiku Plenković je na upit Domagoja Hajdukovića novoj ministrici vanjskih poslova Mariji Pejčinović Burić o odnosu Hrvatske i Rusije, SDP-ovcu rekao da mora 'još puno žganaca popapati' i da je premlad za tu temu.

- Dao sam pojašnjenje logike i razloga hrvatskih stavova i politike i smisla mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kao još uvijek relevantnog vanjskopolitičkog izvoznog proizvoda Hrvatske koji je u cijelosti kompatibilan s naporima međunarodne zajednice za pronalaženje trajnog mirnog rješenja krize u Ukrajini - pojasnio je Plenković nakon sjednice Odbora.

- Pitanje i način na koji je pitanje bilo formulirano od kolege zastupnika po mom sudu nije bilo na razini razumijevanja onoga što Hrvatska radi u vanjskoj politici. Ako pretendirate postavljati takva pitanja predsjedniku Vlade onda morate malo znati što pitate, u kojem kontekstu, o čemu se točno radi - dodao je.

Moja je poruka bila, izjavio je Plenković, da treba malo zagrebati ispod površine, više se familijazirati sa supstancom, ozbiljnije znati što točno predlažemo, zašto, u kojem kontekstu i u okviru kakvih međunarodnih napora, te okarakterizirao kritike na njegov posjet Kijevu 'vrstom hibridnog informacijskog rata'. Odbacio je da je bio iznerviran.

- Ja se nikada ne sekiram, sve je kul - izjavio je.

Nova ministrica Pejčinović Burić najavila je za utorak primopredaju dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova te izrazila nadu da će sa Stierom nastaviti kao i dosad lijepo surađivati.

Na novinarski upit o arbitraži sa Slovenijom kazala je da će Vlada poštovati odluku Hrvatskog sabora.

- Za nas arbitraža ne postoji - rekla je.

Plenković o prijetnjama

- Ozbiljne stvari ne trebaju se banalizirati, izjavio je Plenković, odgovarajući na novinarski upit kako tumači prijetnje koje je dobio preko Facebooka, a zbog kojih je zagrebačka policija uhitila 21-godišnjeg hrvatskog državljanina.

"Nadam se da nećete sada ovo banalizirati, kao i napad na državnu tajnicu Janicu Kostelić. Stabilnost podrazumijeva i ozbiljnost i nebanaliziranje ozbiljnih stvari", poručio je Plenković novinarima nakon zajedničke sjednice saborskih odbora za vanjsku politiku i europske poslove.

Novinare je, naime, zanimalo kako komentira prijetnje koje mu je preko Facebooka u travnju uputio 21-godišnjak, objavivši na Facebooku sadržaj koji je okvalificiran kao ozbiljna prijetnja. Ne navodeći sadržaj tih prijetećih poruka, iz zagrebačke policije su prošlog tjedna rekli kako su sumnjivca uhitili te ga, zbog kaznenog djela prijetnje putem društvenih mreža, u petak predali pritvorskom nadzorniku. U međuvremenu mu je određen 15-dnevni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

O peticiji za kupnju lijeka Dinutuximab Beta: Odluku o tome donijet će povjerenstvo

Premijera su novinari pitali i kako gleda na peticiju koju je potpisalo 30.000 građana, koji zahtijevaju kupnju lijeka Dinutuximab Beta za djecu koja boluju od rijetkog visokorizičnog neuroblastoma, kao i da se zagrebačkoj Klaićevoj bolnici poveća financijski limit te hitno donesu mjere za financiranje posebno skupih lijekova.

Plenković je naglasio kako će odluku o tome donijeti osnovano povjerenstvo. "Imamo puno empatije i solidarnosti s našim najmlađima, s malim bolesnicima... znate kakva su pravila HZZO-a i ministarstva. Očekujem prije svega da vidim stav povjerenstva i nakon toga ćemo donositi određene odluke", rekao je.

Dodao je kako treba naći rješenje koje ima smisla i koje će biti dugoročno održivo, dok je izgradnju nove dječje bolnice naveo kao jedan od ključnih projekata njegove Vlade.

O kupnji Ine: Stav Vlade oko Ine nije se promijenio

Za informacije iz medija da Vlada odustaje od vraćanja Ine u hrvatske ruke Plenković je rekao kako su neistinite. "Stav Vlade oko Ine nije se promijenio", poručio je.

Izrazio je zadovoljstvo izborom nove ministrice vanjskih poslova Marije Burić Pejčinović čime je, kaže, okončan proces popunjavanja Vlade koja sada intenzivno, bez špekulacija o stabilnosti, kreće u nastavak provedbe svog programa i nacionalnog plana reformi.

Za bivšeg ministra Davora Ivu Stiera kazao je kako će nastaviti djelovati unutra Sabora i HDZ-a, te očekuje njegov kvalitetan doprinos u tom području.

Premijer je zadovoljstvo izrazio i izborom zastupnika talijanske nacionalne manjine Furija Radina novim potpredsjednikom Hrvatskog sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:15