BIVŠI MINISTAR LETI?

PLENKOVIĆ PROGOVORIO O MOGUĆEM IZBACIVANJU HASANBEGOVIĆA IZ HDZ-a 'Ako netko kani na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put!'

 Robert Fajt / Facebook / Tomislav Krišto / Hanza Media

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u subotu kako je u ovom trenutku cilj Vlade da kompanija Agrokor i vlasnik, ukoliko su u mogućnosti, osiguraju vlastitu likvidnost i plan restrukturiranja te u konačnici dugoročnu održivost koncerna, a glede lokalnih izbora Plenković je izrazio uvjerenost da će HDZ pobijediti, naglasivši kako od članica i članova HDZ-a u Zagrebu i drugdje očekuje da podupru stranačke kandidate, maksimalnim angažmanom i lojalnošću, a ako ne - snosit će posljedice.

Plenković je to izjavio u razgovorima za HRT, RTL i Dnevnik Nove TV po povratku iz Rima gdje je zajedno s ostalih 26 čelnika država članica i čelnika europskih institucija potpisao Rimsku deklaraciju.

Naglasio je da, poštujući prakse drugih država članica EU, hrvatska Vlada gleda na koji način može pomoći konsolidaciji hrvatskoga financijskog i gospodarskoga sustava.

Podsjetio je kako Agrokor ima 60 tisuća zaposlenika i brojne dobavljače, dodavši da je kompanija "izrazito važna za sistemsko funkcioniranje hrvatskoga gospodarstva i financijskoga sustava".

Želimo pomoći procese koji će osigurati sigurnost zaposlenika, dobavljača i vjerovnika te samoga funkcioniranja kompanije, naglasio je premijer, ocijenivši da se Vlada ponaša odgovorno.

"Sve naše poruke i sva naša aktivnost bila je stručna, diskretna i nije niti u jednom trenutku potaknula bilo kakve procese ni na tržištu kapitala, niti u poslovnoj zajednici koji bi se mogli okarakterizirati kao otežavajući za okolnosti, koje su ionako kompleksne", istaknuo je Plenković.
Poručio je da se kao odgovorna Vlada žele pripremiti za odgovarajući zakonodavni i institucionalni okvir, u slučaju da određeni aktivizam države bude potreban.

Na upit može li se računati na raspad Agrokora i njegovo 'mrvljenje na desetke manjih jedinica', hrvatski je premijer rekao kako se o tomu ne razgovara.

"O tom u ovom trenutku nitko ne može znati", rekao je dodavši kako je cilj Vlade "osigurati kvalitetno restrukturiranje kompanije, a kakvo će ono u konačnici biti, nije niti na meni niti na Vladi".


Na upit što misli o budućnosti Ivice Todorića podsjetio je da je Todorić vlasnik kompanije, koji je svoj cijeli život uložio u tako veliki projekt, te kako sigurno u ovom trenutku ima i najveću odgovornost za daljnju budućnost kompanije. "Vjerujem da on radi u najboljem interesu onoga što je do sada stvarao", rekao je premijer.


"Kompanija u ovom trenutku, kao i svaka druga na tržištu, ima sve mogućnosti da krene u proces restrukturiranja za vlastitu dobrobit", procijenio je Plenković, naglasivši kako je hrvatska Vlada tu da brine o interesu hrvatske države i našega gospodarskoga i financijskog sustava.

Predsjednik Vlade potvrdno je odgovorio na upit je li Most upoznat s novim zakonom o sistemski važnim kompanijama, koji ide u proceduru.

"Nacrt naravno treba još pogledati i konzultirati dodatno stručnjake", rekao je naglasivši kako je Most u cijelost upoznat sa svim aktivnostima koje Vlada radi glede ove situacije.

Plenković: Oni koji budu radili protiv našega kandidata - za to će snositi posljedice !

Na upit o kandidaturi Brune Esih za zagrebačku gradonačelnicu i potporu koju joj je pružio Zlatko Hasanbegović, Plenković je izrazio uvjerenje da će HDZ pobijediti na lokanim izborima.

- Razgovarao sam s njom, moram priznati da nisam stekao dojam da je zainteresirana biti kandidat niti da se bavila komunalnim pitanjima, izgleda da je došlo do evolucije stajališta - rekao je za HRT i poslije dodao:

- Drago Prgomet je kao istinski i autentični HDZ-ovac, hrvatski branitelj, liječnik, čovjek koji ima veliku potporu i iskustvo, kandidat u Zagrebu, Andro Krstulović Opara u Splitu, Ivana Šojat u Osijeku, a Kristijan Staničić u Rijeci", rekao je.

Plenković je naglasio kako je to HDZ kakav on gradi, kakvoga profilira te koji je čvrsto usidren u desnom centru.

"Očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu da čvrsto i angažirano podupru Dragu Prgometa u Zagrebu kao našega legitimnog, kvalitetnog kandidata koji će u Zagrebu i za sebe i za HDZ napraviti sjajan rezultat", rekao je Plenković.
Istaknuo je kako ga druge kandidature ne zanimaju.

"Oni koji budu radili eventualno protiv našega kandidata - za to će snositi posljedice", naglasio je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković, a za Novu Tv bio je još izravniji:

- Ako netko kani na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put, otvorena su mu vrata.

Dodao je kako neće tolerirati nikoga niti da se poziva na birače HDZ-a, a nije član HDZ-a, te da politiku i retoriku koja ne pripada HDZ-u, ponekad i na opskurne načine nastoji predstaviti kao politiku HDZ-a.


"Birači HDZ-a izabrali su mene, ovu Vladu, povjerenje u profil HDZ-a kojeg ja gradim, pa očekujem da se to vidi i u Zagrebu", zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:29