SUTRA S PAPOM FRANJOM

PLENKOVIĆ SE SUSREO S TALIJANSKIM PREMIJEROM 'Italija će nas podupirati na putu za ulazak u schengenski prostor'

 Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik vlade Andrej Plenković je doputovao u petak u posjet Vatikanu, a po dolasku sastao se s predstavnicima Hrvata u Italiji u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu, te se neformalno susreo i s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem.

Plenković se u palači Chigi neformalno susreo s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem, rečeno je Hini iz hrvatskog izaslanstva.

Na susretu s Hrvatima Plenković je rekao kako trebaju održavati svoj hrvatski identitet.

"Vama želim da gajite i baštinite hrvatski identitet, hrvatsku kulturu, osobito tamo gdje su Hrvati autohtona manjina",rekao je Plenković u svom obraćanju.

Na susret s premijerom došli su predstavnici Hrvata iz Rima, Udina, Milana, Molisea, a on je izrazio zadovoljstvo zbog prigode da se sastane s njima i da porazgovaraju o jačanju položaja Hrvata u Italiji.

Zanimale su ga aktivnosti i napori koje ulažu u jačanje odnosa između Hrvatske i Italije. Istaknuo je da dvije zemlje imaju izrazito razgranatu političku, gospodarsku i kulturnu suradnju.

Podsjetio je da se prije nekoliko dana u Tallinnu sastao s talijanskim premijerom Paolo Gentiloniem s kojim je razgovarao o mnogim pitanjima.

"Ono što je važno, Italija će nas podupirati na putu za ulazak u schengenski prostor, podupirat će nas i u našim naporima da ispunimo kriterije za prihvaćanje eura budući da je to jedan od onih elemenata koji je bio dio našeg pristupnog ugovora, ali ćemo isto tako zajedno raditi na jačanju gospodarske, trgovinske suradnje, ulaganja, obrazovanja i jačanja jadranske i sredozemne orijentacije", rekao je Plenković.

Govoreći o svom sutrašnjem posjetu Vatikanu, premijer je rekao mu je čast da je doputovao u posjet Svetoj Stolici, a sutrašnji susret s papom Franjom ocijenio je "jednim od najreferentnijih trenutaka u poslu bilo kojeg predsjednika vlade u smislu međunarodnih aktivnosti".

Sveti Otac primit će u subotu u audijenciju premijera s obitelji.

Plenković će se također sastati s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, a posjetit će i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:23